Heli Reichardt avaldas esikromaani

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Heli Reichardti esikromaani „Walpurgi öö. Must stsenaarium” peategelase lapsepõlv möödus nõukogude sõjaväelinnakus Haapsalus, kus peategelase ema oli Wiedemanni koolis kirjandusõpetaja.

Teost võib käitleda osalt fantaasiavaldkonda kuuluva sünge hoiatusromaanina, et ajalugu võib korduda, kirja on ta pandud väga realistlikus võtmes, ütles Heli Reichardt. „Suur maailm ja väike inimene,” kirjeldas Reichardt romaani ideed lühidalt.

Romaani miljöö on selgelt piiritletud: tegevus toimub 2020.–2021. aasta sügistalvel Nõmmel. Käsitletud lähitulevik on hirmutavalt sarnane lähiminevikuga.

Euroopa Liit on lagunemas, kõikjal kummitab terrorismioht, inimesi jälgitakse ja lauskontrollitakse, nad kaovad, valitseb energia– ja toidupuudus.

Sündmused kulmineeruvad Baltikumi andmisega Vene rahuvalvajate kontrolli alla. Kõige selle taustal elab Nõmmel oma igapäevaelu Haapsalust pärit 44aastane üksikema.

Reichardt ütles, et ajal romaani ideest selle valmimiseni on nii mõndagi teoses kirjeldatust tõeks saanud. Kui ta kaks aastat tagasi romaani teemal hakkas esimesi mõtteid mõlgutama, polnud midagi teada Snowdenist, Ukraina sündmusi ei osanud keegi aimata.

Sügisel 60aastaseks saanud Reichardt on varem avaldanud luulet ja jutte, kirjutanud „mõne kohaliku tähtsusega näitemängu” ja on koduloolise dokumentaalfilmi „Mälestuste Väike–Lähtru” kaasautor.

Oma romaani kohta ütles autor, et ühel hetkel ta hakkas tulema ja siis ei saanud enam vastu: pidi ära kirjutama.

Avaldamisjärge ootab nooremale koolieale mõeldud raamat 6– ja 3,5aastasest tüdrukust: „Leenu ja Liisa lood”.

„Olen nüüd nii kaua maal elanud, et võiks kirjutada ka ühe maaromaani,” sõnas Reichardt.

Heli Reichardt on sündinud Läänemaal Panga talus Väike–Lähtru külas Martna vallas. Ta on lõpetanud Tartu ülikooli eesti filoloogina ja õppinud usuteaduste instituudis.

„Walpurgi öö” ilmutas kirjastus Varrak. Autor esitleb romaani 26. aprillil kell 15 Läänemaa ühisgümnaasiumis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
paanikakülvaja
9 aastat tagasi

konjuktuurne gräpp