Lauri Luik: Noortetreenerite palkadeks tuleb leida 3,5 miljonit eurot

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Teisipäeval oli riigikogus kultuurikomisjoni ja rahanduskomisjoni avalik istung, kus arutati spordivaldkonnas makstavate stipendiumide küsimust. Arutelu eesmärk oli teha ülevaade stipendiumide olukorrast ning arutleda, kuidas tekkinud väljakutsete lahendamisega edasi minna.

Laiapõhjaline arutelu, kuhu olid kaasatud kõik valdkonnaga seotud osapooled, on juba iseenesest oluline samm stipendiumide küsimuse lahendamisel. Sellises mastaabis sporditeemalist arutelu pole parlamendis aastaid toimunud.

Meie laiem eesmärk on korrastada Eesti stipendiumisüsteem nii, et valdkonnas töötavatele inimestele oleksid tagatud sotsiaalsed garantiid ning palga pealt makstud riigimaksud.

Seadusandja ülesandeks jääb leida 3,5 miljonit eurot järgmise aasta riigieelarvest, et tulla riigi poolt spordiklubidele appi ja kompenseerida 5.-7. kategooria noortetreenerite stipendiumidelt töölepingutele üleminekut. Oleme otsustanud alustada just noortespordist, kui valdkonna kõige tundlikumast segmendist. Oluline on tähele panna, et see on 3,5 miljonit täiendavat eurot Eesti sporti!

Lisaks kavandame tulumaksuseaduses selgelt ja üheselt mõistetavalt sõnastada stipendiumi mõiste ning juhud, mille puhul seda maksta võib. Üks võimalik sõnastuse versioon kõlab järgmiselt: Stipendium on teadmiste või oskuste omandamiseks, võimete arendamiseks ning loomingulise või teadusliku tegevuse soodustamiseks makstav tulevikku suunatud toetus.

Kohtunike ja profisportlaste temaatika ootab samuti järgmise sammuna lahendamist.

Kuna seadusandlikul tasandil jõustuvad muudatused ilmselt alles järgmise aasta algusest, võiksime kavandada nö üleminekutähtajaks 2015. aasta jaanuari, et spordiorganisatsioonid saaksid vajalikud muudatused kavandada ka oma järgmise aasta eelarvetesse. Kuna riik on aastaid vaadanud stipendiumide maksmisele läbi sõrmede (tõsi, palga maksmine maksuvaba stipendiumina pole kunagi olnud lubatud), siis ei poolda ma tagasiulatuvalt võlanõuete esitamist spordiklubidele. Olgem ausad, süsteem on olnud segane ja mitte kõige ühesemalt tõlgendatav.
Lauri Luik
Lauri Luik
Riigikogu liige, Reformierakond

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Buratiino
10 aastat tagasi

Hurraa rahapajakaevajatele on veel mõttekaaslasi tekkinud, kunagi öeldi et minu ajupuiduga pole mitte midagi pihta hakata aga näe see paljuneb.

ätt tühikargaja.
10 aastat tagasi

Näita suunda Lauri küll siis leiame,kuld nagu müüdud jne.