Haigla ravijuht: lärm ajakirjanduses on karistus iseenesest

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kai Tennisberg. Foto: Arvo Tarmula
Läänemaa haigla ravijuht Kai Tennisberg. Foto: Arvo Tarmula / arhiiv
Läänemaa haigla ravijuht Kai Tennisberg. Foto: Arvo Tarmula / arhiiv

Kaks last jäid hiljuti Läänemaa haiglas hädavajaliku abita, kirjutas neljapäeval uudisteportaal Läänlane.

Esimesel lapsel võeti murdunud, Tallinnas opereeritud ja kipsi pandud käelt Haapsalus kips ära, kuid käsi jäi paiste ja pandi Tallinnas uuesti kipsi.

Teine laps saadeti Läänemaa haiglast kõhuvaluga koju, paluti jääd peale panna ja kutsuti järgmisel päeval tagasi. Selleks ajaks oli aga lapse seisund juba kriitiline ja tuli kiiresti sõita Tallinnasse operatsioonile.

Läänemaa haigla ravijuht Kai Tennisberg kirjeldab intervjuus Lääne Elule, mis läks nende juhtumite puhul valesti ja millised vead, kuidas ning miks patsientide ravimisel tavaliselt üldse tekivad.

Kes tegi vea?

Esimese juhtumi puhul on see suhtlusviga, vastastikune. Meie tohter ilmselt ei suutnud siin vanematega samale lainele jõuda. Oleks pidanud koos ühele tasandile kükitama ja rääkima.

(Kai Tennisbergi hinnangul käitus kirurg Haapsalus Tallinnast tulnud saatekirja kohaselt. Vanemaid ajas segadusse ja hirmutas äsja kipsist võetud käe välimus. Tallinna arst otsustas, et pikendab käe kipsis oleku aega.

Tennisberg märkis, et need asjaolud ei tähenda, et Haapsalus oleks viga tehtud, kuid jätsid haiglast halva mulje, sest tegevust ei selgitatud vanematele mõistetavalt. — M.K.)

Teine juhtum on arstkonna kasvatamatuse viga. Kõigil arstidel peaks olema kohustuslik maakonnapraktika, sest maakonnahaiglas käivad asjad hoopis teistmoodi. Arusaamatus tekkis sellepärast, et patsiendiga tegeles keskuse arst, Tartu ülikooli kliinikumist.

Kohalik arst oleks patsiendi kohe Tallinnasse saatnud — see on tavaline praktika, juba inimese närvisüsteemi huvides.

Tallinnas ei tehta öösel ultraheli. Tallinna arstid esmalt vaatavad ja jälgivad. Kui on tarvis, tehakse kohe lõikus.

Meie ei saa endale vaatamist ja jälgimist lubada, sest siin ei ole psühholoogiliselt kindel tunne lamada — ei saa kohe teha lõikust, kui tarvis on. Sellepärast saadame haige kohe edasi, kindlustunde pärast.

See oli aga Tartu arst, kes käitus, nagu ta oleks suures haiglas käitunud: hakkas kohapeal ootama, jälgima.

Mida saavad osapooled tehtud vigadest õppida?

Et arstid ja patsiendid ei mõtleks ja ütleks: „Ah, need seal on lollid.” See on lihtsalt häbiväärne ja pealiskaudne suhtumine. Peame püüdma teatud raamides püsida.

Mõned patsiendid sõimavad kohe nii räigelt, et terveks päevaks rikub tuju ära. Mõni tuleb arsti juurde ja algab juttu sellest, et on jurist. Mis arst tegema peab? Ütlema: tere, ma olen arst!

Tihti tuleb minu kui eriarsti juurde keegi, kes ütleb: „Ei, ma ei ole perearstiga rääkinud, ta ei tea ju midagi.” Igasugune perearst on meditsiini alal targem kui patsient ise, absoluutselt kindlasti.

Samamoodi on arste, kes käituvad vildakalt. On arste, ka meie arste, kes tunnevad end kõrvust tõstetud, kui kellegi teise juurest ära nende juurde tullakse. Siis minnakse patsiendi kaebamisega kaasa ja mõeldakse: kui teen eelmise arsti maha, siis tundun targem.

Mulle tundub, et vildakaid on arstide seas vähem kui patsientide seas, sest patsiendiks satub igaüks, aga arstiks läheb õppima ikkagi see, kellel on — vähemalt alguses — huvi inimeste aitamise, olemuse vastu.

Teise laitmise võrra targemaks ei saa. Ainult segadust ja paha tuju levitad. Mõlemad pooled on inimesed ja mõned inimesed ei sobigi omavahel kokku, ei hakkagi sobima. Sellepärast patsient enamasti saabki arsti valida.

Teise juhtumi õppetund ongi see, mis ma ütlesin — arstid vajaksid igakülgset praktikat, ka maakonnahaiglas, kus asjad käivad teistmoodi.

Mõlemad pered pöördusid ainult meedia poole ega ole haiglale kaebust esitanud. See on hea tooni küsimus. Võib–olla peaks õppima ka seda, et peaks pöörduma otse, ja ajalehed peaks ka suunama sinna, kus vaja, et probleemile jälile jõuda.

Kas mujalt tulnud arstidele selgitatakse maakonnahaigla töökorda?

Oh, ma tegelen nendega pidevalt. See pole midagi erakorralist — see on tavaline töö.

Kui palju Läänemaa haiglas on n–ö mujalt käijaid?

Väga palju. Pool või isegi rohkem. Nimekirjas on rohkem, aga mõned käivad kordamööda.

Kui paljudel neist on maakonnahaiglas töötamise praktikat?

Eks nad praegu tööta siin ja saagi praktikat, kuid küsimus on selles, kui kaua nad on siin töötanud.

See konkreetne teise juhtumi arst on käinud meil eelmise aasta algusest, iga kuu päris mitu valvet. Sellist diagnoosi polnud tal siin enne ette tulnud ja ta käitus, nagu oleks Tartus käitunud.

Kuidas arst ise ennast tunneb pärast juhtunut?

Esimese asjana rääkisin kohe temaga. Ta ei mõelnud halvasti ega valesti midagi. Aga käitus, nagu oleks suures haiglas.

Kas arstid, kes tegelesid eelnimetatud juhtumitega, said karistada?

Karistus oleneb sellest, millega on tegemist. Lärm ajakirjanduses on iseenesest juba väga karistav. Need arstid tunnevad ennast praegu kehvasti — nii, et vähe ei ole. Kui inimesed ründavad arste, siis nad arvavad, et arstid on justkui tundetud ja väga rumalad.

Näiteks selles juhtumis kirjutas isa: „Olge siis hooldushaigla, kui oma taset ei tunne.”

Mitte ainult see konkreetne arst või arstid, kes tulevad Tallinnast või Tartust, vaid kõik need, kes üldse asjasse ei puutu ja kelle tööd ja töökohta solvatakse — väga, väga ruineerivalt mõjub neile. Nad on ka inimesed.

Paljud arstid on sellepärast ka ära läinud. Eestimaa kliima on väga ebatervislik — mujal ei ole nii vaenulik suhtumine.

Muidugi on kaebamiste laine terves maailmas suurenenud, sest internet on muutnud kirja saatmise kergemaks. Varem, kui kirjutati paberkujul, siis mõeldi: kas ma ikka kirjutan. Kui kirjutati ära, siis mõeldi: kas ikka saadan. Nüüd kirjutad ja klõps! saadad mõtlemata ära.

Ajalehte jõuavad sellised juhtumid harva. Kui tihti neid tegelikult ette tuleb?

Ajalehte lähevad need juhtumid, kus patsient ja arst pole teineteist hästi mõistnud, mitte need juhtumid, kus on professionaalne viga tehtud.

Paljud juhud on seepärast õigustamatud kaebused, mitte küll need praegused kaks.

Tihti kaebavad ajalehte just need inimesed, kelle meelest niikuinii on arstid lollid ja Haapsalu haigla on lolle täis.

Tegelikult käivad siin suuremas osas Tallinnas ja Tartus töötavad arstid. Nädalavahetustel on enamasti valves just pealinna arstid.

Kas arstid, kelle peale kaevatakse, on pigem samad või eri nimed?

Nagu igas töös. Ajalehes on ka ju kolleeg, kellega on hea läbi saada, ja kolleeg, kes on näiteks viripill. Igaüks on oma iseloomuga. Arst võib ju olla rafineeritud ja õpetatud patsiendiga käituma, aga natuke iseloomu ikka jääb.

Professionaalsed oskused on hoopis midagi muud. Oskuste poolest küll ei saa öelda ühte, kes teeb vigu, ja teist, kes ei tee.

Pigem on arstid ja patsiendid, kes omavahel kokku ei sobi, aga mõne teisega sobivad hästi, ja vastupidi.

Kuidas selliseid olusid tulevikus vältida?

Ma ei tea, aga ma arvan, et sellised olukorrad jäävad, sest inimesed on ju inimesed edasi. See on umbes sama, et kuidas sõdu vältida.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kui ma
10 aastat tagasi

… loen siin Haapsalu arste halvustavaid komme,on mul piinlik. Seepärast,et vait on need(ja kindlasti enamik), kes on tasemel abi saanud. Ning et nii paljud kommijad on abita jäänud (kahjuks dr. Leinsalu kõiki abistada ei jõua). Kiirabi pole õnneks vaja läinud,aga perearstiga (dr. Raag), on mul küll vedanud. G. Kirjutaks oma nime all,aga sõimajad seda ei tee ja võtavad järgmiseks minu ette. Kuigi mul oleks suva….

Tarb
10 aastat tagasi

Kui lugeda ja mõelda ja siis ongi nii et arstid ongi lollid, mis seal veel hurjutada seda inimest kes nii ütles. Loll on veel hästi öeldud. Julm ja südametu on palju halvem ja kahjulikum inimene kui loll. Aga ka neid on!!!

Onu Mati
10 aastat tagasi

Haapsalu arstid häbenege.

oh jah
10 aastat tagasi

Linnatänaval kohtudes lööb üks Kai aga silmad maha, ju siis on põhjust.

Juss
10 aastat tagasi

Kai Tennisberg: ” …Oleks pidanud koos ühele tasandile kükitama ja rääkima.”
See vastus peegeldab ilmekalt suhtumist.

Äpu
10 aastat tagasi

Haapsalu ultraheli teeb ainult lärmi!

KANA
10 aastat tagasi

Haapsalu haiglas ei nähta ultrahelis ka midagi.. et kas on poiss või tüdruk,.. või kas midagiviga on…
aga kui minna tallinna.. siis saab kohe teada…

Juhan
10 aastat tagasi
Reply to  KANA

Ah ära jama, mulle öeldi ilma ultrahelita, et olen poiss, põld vaja Tallinna minnagi.

no
10 aastat tagasi
Reply to  KANA

See soo teadasaamine nüüd küll mingi eriline vajadus ei tohiks olla. Tervislik seisund on iseasi…

läänlane...
10 aastat tagasi
Reply to  KANA

Haapsalus teeb ultraheli uuringut liiga vana pensionärist mees.Tema juurde ei hahagi minna,sest tema ei oska ka patsiendiga suhelda,ainult karjub.

Peeter
10 aastat tagasi

Annaks jumal Läänlastele tervist. Pealinna arstidel siin hea harjutamas ja inimkatseid tegemas käia.

Kivipallur
10 aastat tagasi

Olles lugenud esialgset lugu ja praegust lugu ei saa mina aru? Kas Haapsalu kirurgid tegid siis vigu või mitte? Või oli kõik puhtalt kommunikatsiooni häire. Samas head varju see Haapsalu arstidele lastevanema silmis ei heida kui Tallinnas kohaliku kirurgi otsus valeks loetakse? Ei saa aru….patsiendid lärmavad….Kas Tennisberg võttis patsientide vanematega ühendust ja selgitas siis arsti selgitamata jätmisi?

kodanik
10 aastat tagasi

vähemalt pool artiklist on kriitika patsientide aadressil

haapsallane
10 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Just!