Rannarootslased tutvustavad end Pärnu muuseumis

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Sel laupäeval on Rannarootsi muuseumi rahvas ja Noarootsi noored Pärnu muuseumis, et näidata sealsel perepäeval, kuidas tähistatakse Lucia-päeva ja õpetada rannarootsi jõulukaunistuste valmistamist.

Detsembri alguses avati Pärnu muuseumis uus näitus, kus tutvustatakse ajaloolisel Pärnumaal elavate kultuuride – kihnlaste, rannarootslaste, venelaste ja eestlaste – talviseid rahvakalendri pühasid.

Näituse tarbeks ehitas Rannarootsi muuseum Pärnus üles eestirootsi toa, kus enamik eksponaate pärineb Ruhnult ja Pakrilt, kuid on eksponeeritud ka Vormsi ja teiste rannarootsi piirkondade esemeid. „Ruhnu on pärnakatele kõige tuttavam ja Pärnust käib ka Ruhnule laev,” põhjendas Ülo Kalm valikut.

Lisaks rannarootsi toale on näitusel taaselustatud 19. sajandi eesti talutuba, Kihnu ja vene kodude fragmendid ning nõukogudeaegne linnatuba. Taustal jooksevad meeleolukad kroonikakaadrid nõukogudeaegsest olmest ja pühadest.

Näitusega kaasnevad pedagoogilised programmid, loenguõhtud ja perepäevad. Kihnlased on oma kombeid muuseumis juba tutvustamas käinud, rannarootslased astuvad üles sel laupäeval ja järge on ootamas veel vene ja eesti traditsioonide tutvustamine.

Näitus jääb Pärnu muuseumis avatuks 9. märtsini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments