Reformierakond lubab Haapsalus palgatõusu veerandi jagu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ülemöödunud nädalal linnapeade valimisdebatil lubas linnapea Urmas Sukles, et Reformierakond panustab rohkem inimestesse kui betooni. Foto: Arvo Tarmula

Reformierakond avaldas eile erakonna 65 valimislubadust Haapsalus, millest rahaliselt üks mahukamaid on lubadus tõsta nelja aasta jooksul iga linna allasutuse töötaja palka vähemalt 25 protsendi jagu.

„See on miinimum, mille garanteerime. Kui oled haritud ja konkurentsivõimeline, võib ka rohkem,” täpsustas erakonna kohalik juht ja praegune linnapea Urmas Sukles.

Suklese sõnul on haapsallaste palgad aastaga oluliselt tõusnud ja tõusevad ka edasi, tänavu laekub linnale tulumaksu 8,5 protsenti ehk u 300 000 eurot rohkem kui mullu. Selle raha eest linna töötajate palka tõstetakski.

Suklese hinnangul läheb palgatõus 25 protsenti aastas maksma 150 000–200 000 eurot.

Linna allasutused on näiteks lasteaiad, koolide majanduspersonal, sotsiaalmaja, kultuurimaja ja huvikeskused.

IRLi esinumbri Merle Mäesalu sõnul peab uus linnavalitsus koosseisust hoolimata allasutustes palka igal juhul tõstma, kuid kindla suurusega tõusu IRL ei luba.

Keskerakonna kohaliku juhi Jaanus Karilaiu sõnul on aga lubadus suhteliselt ebarealistlik. „See eeldaks, et maksumaksjaid tuleb juurde, aga praegu jääb neid vähemaks, või tulumaksuseaduse muutmist,” sõnas ta.

Teine suurem väljaminek, mille Reformierakond lubab teha, on vehklemis– ja invaspordihalli ehitamine.

„Tuleb lasketiiru peale, tennisehalli kõrvale euroraha eest. Vundament on, tuttavad arhitektid juba vaatavad asja tasuta,” sõnas Sukles.

Linnapea hinnangul on vajamineva 1,5 miljoni euro Euroopa Liidult saamise väljavaated väga head — halli plaanitavate invatennise, –vehklemise ja –saalihoki harrastamise võimaluste tõttu.

Mäesalu sõnul tuleb vehklejate olusid kindlasti parandada, kuid uue halli ehitamine käib linnal üle jõu. Ka Karilaiu arvates tuleb veel vaielda, kas parim lahendus on uus hall või lihtsalt uued töötingimused mõnes teises spordihoones.

Riigi raha eest lubab Reformierakond süvendada Taga– ja Eeslahe, linna oma raha eest aga puhastada kuursaali tagune vetikaist.

Kultuuriüritustest plaanib Reformierakond hakata korraldama talvist Valge Daami aega — veebruaris täiskuu ajal, mil daam samuti Toomkiriku aknale ilmub, ütles Sukles.

„Mine tea, äkki juba sel kevadel,” lisas ta.

Erakond lubab igal aastal osa linnaeelarvest rahvahääletusele panna. „On summa ja posti või interneti teel saavad kodanikud otsustada, mis selle rahaga teha tuleks,” seletas Sukles.

Suklese sõnul on erakonna lubadustest olulisim tasuta koolitoit alg– ja põhikooliõpilastele. Seda lubavad aga ka Keskerakond, IRL ja sotsiaaldemokraadid oma programmides — seega on üsna kindel, et ükskõik kuidas valimised lähevad, tasuta koolitoit tuleb.

Urmas Suklese sõnul tähendab see linnale u 100 000 eurost lisaväljaminekut aastas ja toit on lapsevanematele tasuta hiljemalt järgmiseks sügiseks.

Kattuvaid lubadusi on erakondade programmides kümmekond.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vali mind!
10 aastat tagasi

Kõlab hästi tõsta palku 25% nelja aasta peale. See teeb aastas 6% palgatõusu. Inflatsioon sööb rohkem ära. See on sama hea kui lubada, et sügisel sajab vihma.

kiku
10 aastat tagasi

lahe -tasuta koolitoit VÄHEMALT JÄRGMISE SÜGISENI- et siis u pool aastat ja jälle tasuliseks, kuni järgmiste valimisteni 🙂

ZED
10 aastat tagasi

Nüüd antakse suure hõiskamisega see raha tagasi, mis masu ajal maha kraabiti.

FED-2
10 aastat tagasi
Reply to  ZED

midagi ei anta, lubatakse ainult

Heinar Tuulberg
10 aastat tagasi

Vabandage väga, aga eelmisest majanduskriisist ei ole meie poliitikud mitte tuhkagi õppinud. Kõik kordub jälle, taas on ilmunud taevamannalubadused enne lähenevat uut kriisi. Ajalugu ju kordub!

oleks,võiks
10 aastat tagasi

hakata teostama ka talvist “teed tolmuvabaks” lubaduse täitmist, võtaks maavalitsusse tööle vastava ala spetsialisti, kes siis maakonnas seda tööd korraldaks ja juhiks

Ei mõista,
10 aastat tagasi

miks selline valimislubadus terve Haapsalu linna ees?
Miinimumpalgal ( mitte linna alluvuses) töötavad inimesed on kindlasti verised.
Tööandjana oleks soliidne oma töötajaid teavitada (juba varem tegutseda) seda siseringis (aga- võibolla on see juba tehtud-ei ole kursis?).
Edu reformikatele, palju on tegemata ja veel ära teha!

ära köhi osat vildid
10 aastat tagasi

Jõud lõppeb ei jaksa enam seda demagoogiat kuualata. Peamiselt tegeletakse tagajärgedega mitte põhjustega. Kui nüüd arsti pilguga vaadata siis surnute ravi on alati odavam, ravi efektiisus on samuti stabiilne, keegi ellu ei ärka. Nii kirjutabki lääne elu veel 10 aastat nutulaulu demograafilisest kriisist aga võim tõmbab sellele teemale stoilise rahuga enda programmidega vee peale ja irvitab. see toimub senikaua enam kellelegi kirjutada või irvitada – siis saab poliitik õnnelikuks. Rahuvarmi lapsed valivad Karilaiu riigikokku ja Sukles läheb pensionile ning hakkab koeri kasvatama ja villis müüakse Kuusakoskisse maha. Aga tavakodaniku küüditamine käib kõik see 10 aastat süüdimatult edasi. Keegi ei vastuata… Loe rohkem »

Madis
10 aastat tagasi

Mitu häält siis Suklesele juurde tuli ja mis on ühe hääle hind?