Komisjon kutsub valimisrikkumistest teavitama politseid

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Valimiskomisjon kutsub inimesi eelseisvatel kohalike omavalitsuste valimistel ebaausatest manipuleerimisvõtetest kohe politseid teavitama ning hääletama oma isikliku veendumuse ja vaba tahte alusel.

Siseministeerium ja valimiskomisjon juhivad tähelepanu, et varasematel valimistel on esinenud üksikuid juhtumeid, kus valijaid on ebaausal teel mõjutatud hääletama kindlate kandidaatide poolt, teatas valimiskomisjon.

Samuti on toimunud spetsiaalselt hääletamise eesmärgil ümberregistreerimist teistesse omavalitsustesse ja aadressidele, kus valijad ise ei ela. Komisjoni teatel võib sellises tegevuses esineda korruptsioonikahtlaseid ilminguid ning kindlasti ei tohi taolistele mõjutustele alluda.

Valimistel osalemiseks ja kindla kandidaadi poolt hääletamiseks ei tohi kedagi kohustada ega ähvardada. Hääle või hääletamata jätmise eest on keelatud anda või pakkuda hüvitist. Valija antud hääl on salajane, see tähendab, et oma valikut ei pea kellelegi avalikustama.

Komisjon tuletab valijaile meelde, et isikut tõendavaid dokumente, sealhulgas ID-kaarti, ei tohi anda kellelegi elektroonilise hääletamise teostamiseks või hoiustamiseks hääletamise ajaks. ID-kaardi ja mobiil-ID PIN-koode tohib teada vaid dokumendi omanik, nende üle andmine teistele isikutele on keelatud.

Kohalike omavalitsuste valimised toimuvad selle aasta 20. oktoobril.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Heidi Tamm
10 aastat tagasi

Haapsalu ametlik tunnuslause on ju hoopis “HAAPSALU-TURVALINE PESAPAIK”