Teadur: Merikotkad ja hõbekajakad hävitavad kormorane ka Matsalust

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kalameestele palju meelehärmi põhjustanud kormoranide arvukuse vähendamise on inimese kõrval oma mureks võtnud ka merikotkad ja hõbekajakad.

“Merikotkas eelistab suuri kormoranipoegi, aga eks nad võtavad vanalinde ka,” ütles Eesti maaülikooli teadur Kalev Rattiste Saarte Häälele.

Kui palju kotkad kormoranide arvukust vähendavad, ei osanud Rattiste öelda, kuid merikotkal on tema sõnul kindlasti oma roll selles, et Matsalust on kadunud kormoranide Tondirahu koloonia.

Kormoranide nende pesitsuskoloonia kotkastele oma külluse poolest nagu restoran. Rattise sõnul nähti eelmisel aastal Käina lahel vaatepilti, kus teineteisest 600 m kaugusel asuvast kahest kormoranikolooniast tõusis korraga õhku 43 merikotkast.

Kormoranide aina sagedasemat sattumist merikotkaste toidulauale võib seletada kaitsealuste merikotkaste arvukuse suurenemisega Eestis. Kui veel 1970ndate algul oli Eestis 10–15 paari merikotkaid, siis eelmise aasta seisuga oli neid Eestis pesitsemas juba 220–250 paari ning koos mittesuguküpsete isenditega elab Eestis keskeltläbi 1000 merikotkast, rääkis Kalev Rattiste.

Kormoranide ja kotkaste suhetest on peatselt valmimas üks üleeuroopaline ülevaade.

Nagu kotkad, nii hävitavad kolooniates kormoranide poegi ka hõbekajakad, kes kisuvad linnupoegi lausa pesast välja ja tapavad neid vanalindude silme all, kirjutab Saarte Hääl.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kaerajaan
10 aastat tagasi

Kalasaakide suurenemist kommenteerides ütles keskkonnaamet, et kormoranide arvukuse vähenemist pole täheldatud. Tasuks ehk vahel kontorist väljas käia

Raul
10 aastat tagasi

…tapavad lausa julmalt, nokaga tagudes, vanalindude silma all… kui jube… Tegelikult nad lihtsalt söövad neid, sest see on kättesaadav toit. Looduslike protsesside kirjeldamise juures ei saa inimlikke väärtusi kasutada.

hmm
10 aastat tagasi

vaevalt, et nüüd äkitselt mureks võtnud 🙂 ju se looduslik tasakaal on midagi sellist mis ikka ise toimetab kogu aeg.