0

Doonoritelgid on täna ja homme Haapsalus

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Doonoritelgid on suvisel ringreisil seitsmendat aastat. Foto: Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse, päästeameti ja kaitseväe koostöös jõuavad täna ja homme Haapsallu suvised doonoritelgid. Doonorid on oodatud Lossiplatsile vereloovutusele täna21. augustil kell 12–18 ja homme, 22. augustil kell 11–17.

Telkidesse on oodatud ka pere nooremad liikmed, sest tegevust jätkub kõigile – lisaks vereloovutusele mängitakse mänge, loositakse kingitusi ning külalisi lõbustab pelikan Dona. Kõigi juulis ja augustis doonoritelkides verd loovutanud inimeste vahel loositakse välja nädalane puhkusereisi kahele Egiptusesse, mis toimub jaanuaris.

Möödunud aastal loovutas Haapsalus doonoritelkides kahel päeval verd 246 inimest, kellest esmaseid doonoreid oli 38, kokku koguti üle 110 liitrit verd.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Kahe vereloovutuse vahe peab meestel olema 60 ning naistel 90 päeva.

Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Seitsmendat aastat toimuv doonoritelkide suvine ringreis saab teoks tänu koostööle päästeameti, kaitseväe, sotsiaalministeeriumi, kaitseministeeriumi, politsei- ja piirivalveameti, maa- ja linnavalitsuste, maanteeameti, kaitseväe värbamiskeskuse, kaitseväe ühendatud õppeasutuste, kaitseliidu ja Eesti Punase Ristiga.

Doonoritelkide ringreis algas juulis Rakveres ja jätkus Paides, Raplas, Keilas, Tallinnas ja Viljandis. Septembris oodatakse vereloovutajaid doonoritelkidesse Tartus ja Pärnus.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz