Reedel avatakse Tiit Pääsukese maalinäitus

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Tiit Pääsuke 2006. aastal Evald Okase muuseumi suvekoolis juhendamas. Foto: Evald Okase muuseum
Tiit Pääsuke 2006. aastal Evald Okase muuseumi suvekoolis juhendamas. Foto: Evald Okase muuseum

Reedel, 19. juulil kell 17 avatakse Evald Okase Muuseumi galeriis Tiit Pääsukese maalinäitus „Elu lugu“.

Kunstnik ise on oma väljapanekut kommenteerinud järgmiselt: „Kaasaegseid kunstnikke ja kirjanikke on peetud ikka sotsiaalselt tundlikeks, kriitilisteks, rahulolematuteks, isegi mässumeelseteks ning riigikukutajateks. Me räägime ikka loomisest, loovusest ja loomingust. Me nimetame end isegi loojateks. Veelgi enam, mõnel õnnelikul hetkel tunneb kunstnik, nagu tema teos polekski tema enda looming, et see on temale antud teostada, et tema ise on ainult käsi, mis hoiab pintslit või sulge, kõik tuleb kuskilt iseenesest. Aga me tahame kõike seletada ja tõepoolest, kõigele, mis eksisteerib, oleme me leidnud seletuse. Ometi algab tõeline maalikunst seal, kus ka sõnad jõuetuks muutuvad või päris otsa saavad. Sinnapoole peame püüdlema…“

Eesti maalikunsti üks juhtfiguure Tiit Pääsuke alustas kunstiõpinguid Tartu kunstikoolis ning jätkas neid ERKIs, mille lõpetas 1971. aastal. 2011. aasta kevadel lõpetas Pääsuke 40 aastat kestnud õpetajaameti Eesti kunstiakadeemias. Praegu on ta vabakutseline kunstnik. Pääsukest on pärjatud rea oluliste auhindade ja preemiatega, teiste hulgas Kristjan Raua preemiaga 1975 ja 1981, Konrad Mäe nimelise medaliga 1992. aastal, Valgetähe IV klassi ordeniga 1999. aastal ja Riigi kultuuripreemiaga 2011. a näitusetegevuse eest. Tema teoseid on mitmetes Eesti ja välismaa kunstikogudes.

Tiit Pääsuke tõusis 1970ndatel aastatel esile kohati fotoliku täpsusega maalitud eksistentsiaalse hõnguga maalidega. Läbi aegade on Pääsuke olnud isepäine tegija, keda pole huvitanud kehtivad trendid ja kunstiseltskonna meeleolud.

Pääsukest on nimetatud suurepäraseks koloristiks. Tema maalid on mahlakad ja värvist küllastatud. Ta oskab värviga modelleerida, mis tähendab, et ta loob vormi värvi kaudu.

Evald Okase Muuseumi galeriis eksponeeritav näitus annab ülevaate Tiit Pääsukese viimaste aastate maaliloomingust.

Näitust saab külastada kuni 4. augustini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments