Uus muuseumijuht keskendub Iloni Imedemaa remondile

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

1. juulil tööd alustanud sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa muuseumid esimeseks suuremaks tööks saab Iloni Imedemaa kordategemine.

Praegu Läänemaa muuseumi töötajatelt lepingud üle võtnud sihtasutus jätkab juba alustatud projekti, millega plaanitakse remontida Iloni Imedemaa fuajee ning kujundada ümber muuseumi ekspositsioon.

“On igati normaalne, et ükski asutus ei saa oma tööd lõpetada nii, et käigus olevad tegevused oleks lõpetades lõpule viidud,” sõnas vast loodud sihtasutuse juht, endine kultuuriministeeriumi kultuuriväärtuste asekantsler Anton Pärn.

Pärn ütles, et Läänemaa muuseumi algatus korrastada Iloni Imedemaa sai alguse eelmisel aastal, kui kinnitati ka remondi ja galerii uuendamise projekt. Selle aastal alguses esitati ka remondi tegemiseks vajaliku raha hange, kuid projekti kallinemise tõttu tuli see tühistada. Nüüd vaadati üle ka lisarahastamise võimalused ning sihtasutus esitas uue hanke.

Osa muuseumi remondiks vajalikust rahast on muuseumi eelarves juba olemas. Täiendava raha eraldab sihtasutusele kultuuriministeerium.

“Väga täpsetest numbritest rääkida ei saa, kuid suurusjärk [mis Iloni Imedemaa remondiks kulub], on ca 100 000 eurot,” ütles Pärn.

Anton Pärna sõnul kinnitas Läänemaa muuseumi nõukogu Iloni Imedemaa ekspositsiooni uue projekti, millega pannakse muuseumi üles suuremal hulgal Ilon Wiklandi illustratsioone. Uue projekti üks põhiideid on Wiklandi varasemate tööde kõrval ka praeguse loomingu tutvustamine.

“Tahame mitte ainult [Wiklandi] varasemaid illustratsioone eksponeerida, vaid ka seda, et ta on ka täna aktiivne,” selgitas Pärn ning lisas, et uus ekspositsioon avatakse Imedemaal jõuludeks.

Sihtasutuse kui terviku esimeseks eesmärgiks on ühendada sihtasutusega piiskopilinnus ja raudteemuuseum. Piiskopilinnus peaks liituma oktoobris, raudteemuuseum aasta lõpus.

“Arvan, et saab olema äärmiselt huvitav aeg. Usun, et kõik mured, mis peaks tekkima, on tehtavad väljakutseteks,” sõnas aasta alguses end haapsallaseks registreerinud Pärn.

22. juulil tuleb esimest korda kokku sihtasutus Haapsalu ja Läänemaa muuseumide nõukogu. Sinna kuuluvad Haapsalu linnast Urmas Sukles, Jaanus Karilaid, Sulev Saareväli, rahandusministeeriumist Rando Härginen, riigi esindaja Lääne maavanem Innar Mäesalu ning kultuuriministeeriumi esindaja Marju Reismaa.

Tulevikus hakkab sihtasutusega lähemalt koostööd tegema kultuuriministeerium.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
huvitav
10 aastat tagasi

paari ruumi remont läheb maksma korraliku elumaja hinna? kes selline ülekullatud ehitaja küll saab olema, ilmselt peaks seoseid otsima.