Dirigent Peter Phillips: “Ootan tänast kontserti Haapsalus põnevusega”

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Peter Phillips. Foto: Albert Roosenburg
Peter Phillips. Foto: Albert Roosenburg

Täna õhtul esineb Haapsalu toomkirikus kogu maailmas tunnustatud renessansimuusikat esitav koor The Tallis Scholars.

Koori dirigent Peter Phillips on käinud Eestis kokku kolm korda, 15 aastat tagasi ka Haapsalus.

“Me anname sel aastal sada kontserti, esineme väga erinevates kohtades,” lausus Phillips Lääne Elule. The Tallis Scholars varem Haapsalus esinenud ei ole, seetõttu ootab Phillips tänast õhtut põnevusega. Ta lisas, et Haapsalu-suguses väikelinnas on koor siiski ka varem kontserti andnud, kuid uued paigad pakuvad alati põnevust.

40. tegutsemisaastat tähistav The Tallis Scholarsi repertuaaris on üle tuhande loo. Kuigi peamiselt keskendutakse renessansiaegsele koorimuusikale, huvitub koor ka nüüdisaegsete heliloojate loomingust, teiste heliloojate seas ka Arvo Pärdist.

Peter Phillips on ka koori asutaja ning selle omapärase ja uudse kõla looja. Ta sõnas, et renessansimuusikas paelub teda enim see, kuidas sel ajastul kirjutatud koorimuusika kõlab, ning loomulikult ka selleaegsed heliloojad.

“Muusika, mida me esitame, oli tollal kirjutatud kirikukoorile. Niisiis on laulutekstid ladinakeelsed ja ma usun, et see teeb muusika üsna eriliseks. Aga samas olen kindel, et tänapäeva inimestele ei ole muusika vaimulik pool väga oluline, ka mina ei ole usklik. Tänapäeval on see kui kvaliteetne klassikaline muusika ning seda kuulatakse lõõgastumiseks, kindlasti ka huvist [tolleaegase muusika vastu],” arutles Phillips.

Phillips tunnistab, et renessansiaegne muusika võib olla küllalt keeruline, seda eriti matemaatilises mõttes. “Ma ei taha, et inimesed sellest heituksid,” sõnas ta naerdes ning lisas, et neilegi, kes ei taha süveneda sellesse, kuidas helilooja pala kirjutas, on see siiski väga nauditav.

Haapsalus tulevad esitusele kaks kõige menukamat lugu The Tallis Scholarsi repertuaarist: Allegri “Miserere” ja Palestrina missa “Papae Marcelli”, lauldakse ka palasid Talliselt.

“Mulle meeldib väga Eesti laulutraditsioon, töötasin eile eesti noorte lauljatega (Eesti teatri- ja muusikaakadeemias – G. P.), nad olid tõesti väga head. Julgustan kõiki koore: jätkate laulmist ja tehke seda eelkõige à capella vormis, see on parim viis harjutamiseks ning üksteise kuulamiseks,” lausus Phillips.

Järgmisena annab The Tallis Scholars kontserdi Uus-Meremaal, kuhu minnakse samuti esimest korda. Siis esineb koor Austraalias Sidney ooperimajas, lähiajal jätkub tuur Euroopas.

Stiilinäidet koori esinemisest saab vaadata siin.

Piletilevis on pääsmed tänaõhtusele kontserdile Haapsalu toomkirikus välja müüdud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments