0

Evald Okase muuseum avab hooaja

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

 

Laupäeval, 1, juunil kell 16 avab Evald Okase muuseum oma 11. suvehooaja.

Kunstisuvele paneb muuseum alguse kahe näituse avamisega. Muuseumi galeriis avatakse näitus „Neli neljale“ ja teise korruse saalides väljapanek Evald Okase loomingust.

„Neli neljale“ on  näitus, mis on üles ehitatud neljale traditsioonilisele materjalile: keraamikale, klaasile, puidule ja metallile.

Väljapanek koosneb neljast lavast, kus iga materjal esitleb oma mitmekesisust, võimalusi ja piire. Selline näituse ülesehitus annab võimaluse luua diskussiooni nii materjali sees kui ka omavahel.

Projekti teine eesmärk on anda ülevaatliku näitusega läbilõige Eesti noorte disainerite ja kunstnike mõttemaailmast, nende otsingutest ja tõlgendustest, mis on leidnud väljundi tänapäevases vormikeeles.

Igapäevaelus ümbritsevad need materjalid meid kõikjal ja läbisegi, kuid seekord on need eraldi vaatluse all. Väljapanekule on valitud noorte varajane looming, mis satub reeglina vähem avalikkuse ette. Selles on värskeid otsinguid ja vabadust.

Kõrvuti kunstiobjektidega on Okase muuseumis näha ka tavapäraselt tarbekunstiks peetavaid esemeid, mida saab vaadelda puhtalt kunstilise väärtuse raames, rõhutamata müügiväärtust.

Näitusel esinevad peamiselt Eesti kunstiakadeemias veel õppivad ja viimaste aastatel lõpetanud noored: Birgit Pählapuu, Kaisa Laas, Caspar Sild, Kairit Annus, Külli Niderman, Jarõna Ilo, Kateriin Rikken, Ene Raud, Pille Kaleviste, Anneli Oppar, Liisu Arro, Kristjan Müll, Maria Kadarbik, Kairin Koovit, Hannes Tõnuri, Olav Surva, Elli Jäärats, Üllo Karro, Tõnis Arjus, Mikk Jäger jt. Näituse idee autor on Üla Koppel. Väljapaneku koostamisel olid abiks Kateriin Rikken, Eve-Margus Villems, Rait Siska ja Ingrid Allik.

Muuseumi teise korruse näitusesaalides  avatakse väljapanek Evald Okase loomingust.

Evald Okas osales Eesti kunstiloos ligi 80 aastat. Tema loomingut iseloomustab ülimalt mitmekesine ampluaa. Kunstniku läbi ajastute ulatuv looming on jäädvustanud oma aega ja kaasaegseid, aga ka arengukäike ja murranguid, mida Eesti kunst poole sajandi jooksul on läbi elanud. Olulisel kohal Okase loomingus on naisfiguurid. Tema töödel võib näha naisi läbi poolsajandi: teatraalsed naised, portreed, varjamatult erootilised naisaktid, tütarlapsed maailmalinnade tänavapildist, eksootilised naisartistid.

Portreežanri ja figuratiivsete kompositsioonide kõrval on Okast alati paelunud linnakeskkond ja arhitektuur.  Tuntust ja tunnustust kogunud kunstnik oli loominguliselt aktiivne kuni viimaste eluaastateni. Kunstniku hilislooming on sügavalt isikupärane, täis jõudu, kirge ja ootamatuid visuaalseid mõttearendusi.

Evad Okas oli üks kauaaegsemaid Eesti kunstiakadeemia professoreid, emeriitprofessor, Eesti Kunstnike Liidu ja Firenze Kunstide Akadeemia auliige.

 

Evald Okase muuseumi teise korruse näitusesaalides laupäeval avatav ekspositsioon annab ülevaate kunstniku loomingust läbi aastate. Esindatud on maalid, joonistused, graafika ja objektid.

Väljapanek jääb avatuks kuni 31. augustini.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz