Haapsalu linnagalerii ja Evald Okase muuseum said riigilt toetust

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

3. märtsini saab Haapsalu linnagaleriis vaadata Uno Roosvalti näitust "Üle kaljude". Foto: Arvo Tarmula
3. märtsini saab Haapsalu linnagaleriis vaadata Uno Roosvalti näitust "Üle kaljude". Foto: Arvo Tarmula

Kultuuriminister Rein Lang kinnitas kunstigaleriide toetusprogrammi jaotused. Haapsalu kultuurikeskuses asuv Haapsalu linnagalerii sai toetusprogrammist 4000 eurot, Okase muuseum 2800 eurot.

Kokku jagati sel aastal kunstigaleriide näituse-, haridus- ja arendustegevusteks kokku 90 000 eurot.

Kultuuriministeeriumi kunstinõuniku ja komisjoni esimehe Maria-Kristiina Soomre hinnangul tegutseb Eesti eri paigus huvitava profiiliga kunstigaleriisid rõõmustavalt palju. „Toetuse saajaid ühendab professionaalne suhtumine oma töösse ja oskus muuta kunst publiku jaoks tähenduslikuks. Nad loovad olulisi kunstisündmusi asukohast sõltumata ja on kunstnikele toetavaks partneriks. Toetuste määramisel lähtuti kõigi taotlejate puhul ennekõike esitatud tegevuskavadest, programmide teostatavusest ja valdkondlikust mõjust,“ märkis Soomre.

Toetussumma jagunes komisjoni otsuse järgi 15 eripalgelise projekti vahel. Eesti kaasaegse kunsti muuseumile eraldati arendus- ja tegevuskuludeks 10 000 eurot, Eesti kunstnike liidu galeriide tegevuseks eraldati 30 900 eurot ning Valge Kuup OÜ arendustegevuseks eraldati 10 000 eurot. Tartu Kunstnike Liit sai 8000 eurot toetust näituste korraldamiseks Tartu Kunstimajas, Võru Kannel sai 3000 eurot Võru Linnagalerii arendamiseks ning Haapsalu kultuurikeskus sai 4000 eurot Haapsalu Linnagalerii jaoks.

Disaini- ja arhitektuurigalerii toetuseks eraldati 4000 eurot peamiselt galerii näituseinventari täiendamiseks ning kodulehe arendamiseks. Evald Okase Muuseum sai 2800 eurot kunstisuve korraldamiseks, Türi vallavalitsus sai 2200 eurot Türi galerii näitusetegevuseks ning Põltsamaa Kunstiselts sai 2300 eurot Kesk-Eesti kunstigalerii pART tegevuse jaoks.

Eesti kaasaegse kunsti arenduskeskusele eraldati noorte galeristide välispraktikaks 4300 eurot, Mooste KülalisStuudiole eraldati MoKSi galerii tarbeks 2500 eurot, Autoriehe OÜ sai arendustoetust 1280 eurot, GaleriiPINK inventari soetamist toetati 720 euroga ning Tartu Üliõpilasmaja sai Y galerii näituste produktsioonikulude ja ekspluatatsioonikulude osaliseks katteks 4000 eurot.

Toetust said taotleda kõik galeriid sõltumata nende omandivormist, juhul kui kunstnikel võimaldatakse kasutada galeriipinda rendivabalt või soodusrendiga. Ministeeriumi toetus oli mõeldud näitusetegevuseks ja sellega seotud ekspluatatsioonikulude, kommunikatsioonikulude, haridusprogrammide ja galeristi töökulude tarbeks. Samuti võis toetust küsida kunstigaleriide arendustegevuseks ning ühisturunduseks välismessidel.

Sellest aastast said esmakordselt toetust taotleda ka juriidilised isikud või füüsilisest isikust ettevõtjad, kelle põhitegevus ei ole näituste korraldamine, et pakkuda professionaalset tugiteenust kunstigaleriidele (nt näitusetehniline ekspertiis, transport, installeerimistööd jms).

Kunstigaleriide toetusprogrammi komisjoni kuulusid kultuuriministeeriumi kunstide osakonna kunstinõunik Maria-Kristiina Soomre, kunstnik Mare Mikof, kunstiteadlane ja kuraator Anneli Porri, kunstnik Kaido Ole ning kunstikriitik ja kuraator Gregor Taul.

Möödunud aastal jagas kultuuriministeerium kunstigaleriidele 83 956 eurot, millest Haapsalu linnagalerii sai 3506 ja Evald Okase Muuseum 2250 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments