Vaata, kuidas tähistatakse iseseisvuspäeva Haapsalus ja valdades

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tseremoonia ja pärgade panek Kullamaa vabadussamba jalamile 2012. aasta 24. veebruaril. Foto: Katrin Pärnpuu
Tseremoonia ja pärgade panek Kullamaa vabadussamba jalamile 2012. aasta 24. veebruaril. Foto: Katrin Pärnpuu

Lääne maavanem, Haapsalu linnapea ja Läänemaa omavalitsuste liidu esimees teevad Eesti Vabariigi 95. aastapäeva vastuvõtu tänavu koos.

Esimest korda saab vastuvõtust vaadata internetist otseülekannet. Vastuvõtt algab reedel kell 19 Haapsalu kultuurikeskuses.

Maavalitsuse kultuurinõuniku Kristi Erkmanni sõnul on ühisvastuvõtt märgilise tähendusega — ta ei tea, et kusagil mujal Eestis nii tehtaks.

„Paljud külalised on samad ja kahel päeval järjest vastuvõtu korraldamine tundus nagu raiskamine,” selgitas Erkmann. „Mida rohkem tegijaid, seda rohkem võimalusi. Tuleb ilus, suur, väärikas üritus.”

Haapsalu kolledži rakendusinformaatika tudengid–õppejõud teevad kontsertaktusest reaalajas videoülekande, mida saab vaadata aadressil www.hk.tlu.ee/hktv.

„Üritus on tegelikult kõigile — kes tahab, katku laud koju ja vaadaku interneti vahendusel,” sõnas Erkmann.

Kutse vastuvõtule saadeti 400 inimesele koos kaaslasega. Erkmanni sõnul ootavad korraldajad, et kohapeale tuleb kultuurimaja suure saali täis rahvast, seega umbes 500 inimest.

„Kui tuleb rohkem rahvast kui saalis kohti, saab ka kohvikus ülekannet vaadata,” lisas Erkmann.

Kontsertaktust lavastab Jarmo Karing. Karingu sõnul lähtus ta sellest, et tänavu on kultuuripärandi aasta. „Sõnum on see, et pärijata ei ole pärandit. Väärtustame neid, kes peaksid pärandi pärima.”

Karingu sõnul vahelduvad õhtu programmis nagu ikka kõned ja meelelahutusprogramm. Jagatakse kätte aumärgid ja tänukirjad. Vastuvõtul laulab Mari Pokinen.

Vabariigi aastapäeva tähistamine Haapsalus jätkub pühapäeval kell 11 toomkirikus kontsertjumalateenistusega, kus kõneleb maavanem Innar Mäesalu ja laulab neidudekoor Canzone.

Pärast kontserti rivistub Lossiplatsil üles Kaitseliit, Vabadussõja mälestussamba jalamile asetatakse pärg. Kell üks annavad Haapsalu muusikakooli õpilased–õpetajad kultuurikeskuses tasuta kontserdi.

Vabariigi aastapäeva tähistatavad ka Lihula, Hanila, Kullamaa, Martna, Noarootsi, Nõva, Oru, Taebla ja Vormsi vallad.

Risti vald pidas reedel 20. sünnipäeva, vallavanem Rein Kruusmaa sõnul on sellega peetud ka vabariigi aastapäeva pidu.

Ridala vald eraldi üritust ei korralda.

Vabariigi aastapäeva tähistamine valdades

Lihula. Kontsertaktus Lihula kultuurimajas laupäeval kell 18, vallavolikogu esimehe ja vallavanema vastuvõtt sealsamas kell 19.

Hanila. Vallavanema kõne, kontsert, õpilastööde näitus ja tublide tunnustamine Virtsu koolis laupäeval kell 12.

Kullamaa. Tseremoonia ja pärgade panek Kullamaa vabadussamba jalamile pühapäeval kell 12.30. Pärast seda kontsert ja sünnipäevakringel kultuurimajas.

Martna. Jumalateenistus kirikus reedel kell 12. Pärast seda pärgade asetamine Vabadussõja ausambale, kontsert.

Noarootsi. Kontsertaktus Pürksi kultuurimajas laupäeval kell 19.

Nõva. Teenistus kirikus, hardushetk ausamba juures, soe tee–kohv kogudusemajas reedel kell 9. Jumalateenistus ja kogunemine kogudusemajas pühapäeval kell 11.

Oru. Reedel viivad koolilapsed Vabadussõjas langenute mälestuseks istutatud tammede juurde küünlad. Pühapäeval kell 12 jumalateenistus ja mälestushetk koos Taebla vallaga Lääne–Nigula kiriku juures.

Taebla. Kontsertaktus Taebla spordi– ja kultuurikeskuses laupäeval kell 14.

Vormsi. Lillede asetamine ja sõnavõtud Vabadussõja mälestussamba juures pühapäeval kell 11.30, pärast seda rahvamajas vestlusringis sotsioloog Juhan Kivirähk.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ridala
11 aastat tagasi

Ja meie? Kas jällle suletud uste taga (nagu peaaegu alati)?

mida?
11 aastat tagasi
Reply to  Ridala

kas me oleme liiga jõukad? igal aastal on see raha tuulde pildumine. Võiks mõne aasta vahele ka jätta. Väga õige, Ridala VV, pingviinide paraade on juba piisavalt.