Kampaania seiskas Haapsalu rahvastiku vähenemise

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kampaania tarbeks paigaldas Haapsalu linn Uuemõisa haapsallasi end koju sisse kirjutama kutsuva reklaami, pärast kampaania lõppu otsustati plakat pikemaks ajaks paigale jätta. Foto: Arvo Tarmula

* Väike Noarootsi vald, kellele on iga lisanduv inimene oluline, võitis detsembriga juurde viis tööealist elanikku

Haapsalu aastalõpu reklaamkampaania seiskas detsembriks linna elanike arvu vähenemise. Samuti kampaania korraldanud Noarootsi elanike arv kasvas.

Möödunud aasta jooksul kirjutas end Haapsalust välja 445 inimest ja Haapsallu sisse vähem, 391 inimest. Pilt on vastupidine detsembris, mil Haapsalu sai juurde 65 ja kaotas 62 elanikku. Kuna suri kolm inimest rohkem kui sündis, jäi detsembrikuu iive nulli.

Detsembrikuist tavalisest suuremat elanike juurdevoolu seletas linnapea Urmas Sukles Haapsalu reklaamikampaaniaga: Nende vahel, kes registreerisid end 8. novembri ja 20. detsembri vahel Haapsalu elanikuks, loosib linn tuleval nädalal ühe 300eurose ja kaks 100eurost auhinda.

Detsembrikuist tavapärasest suuremat elanike väljavoolu selgitas Sukles aga maamaksuvabastuse ja Tallinna tasuta ühistranspordi tõttu Haapsalust välja registreerunutega.

Näiteks inimestel, kellel on suurema maksu alune suvila ja väiksema maamaksuga linnakorter, oli mõistlik kirjutada end 25. detsembriks suvilasse sisse ja saada suuremat maksuvabastust.

„Mina olen küll kampaania tulemusega rahul. Arvan, et oleksime ilma selleta miinuses. Saime palju meediakajastust ja kampaania puudutab inimeste mõtlemist. Neile, kes ei tea või ei viitsi, on see ajend end ümber registreerida,” ütles Sukles. „Suure tõenäosusega tasuks aastalõpukampaania traditsiooniks muuta.”

Linnapea sõnul oli detsembrikuiste Haapsallu sissekirjutanute hulgas küll siinseid elanikke, kes varem olid mujale registreeritud, aga ka uusi inimesi, kes on Haapsallu maja ostnud ja tööle tulnud.

Kahel kampaaniakuul kokku kaotas Haapsalu siiski kaheksa elanikku.

Elanikke kutsuv kampaania oli detsembris ka Noarootsi vallas. „Kuulutasime kodulehel ja Facebookis, et tulge meile, eputasime mõnusa elukeskkonnaga,” ütles vallavanem Annika Kapp. „Sai ka inimestele personaalselt lähenetud — neile, kes reaalsuses olid juba olemas ja ei olnud end sisse kirjutanud.”

Noarootsi võitiski detsembriga neli elanikku — sisse kirjutas end üheksa, välja viis inimest, kedagi ei sündinud ega surnud. „Iga inimene, kes on alles jäänud või juurde tulnud, on oluline,” sõnas Kapp. „Arvestades meie väikest rahvaarvu ja tööl käivate inimeste hulka — iga inimese liikumine mõjutab tulumaksu laekumist.”

Kapi sõnul olid kõik üheksa detsembris Noarootsi lisandunud elanikku tööl käivad inimesed. „Kahtlustan, et viiest väljaregistreerunust mõni oli Tallinna bussisõidusoodustuse pärast,” lisas vallavanem.

Siseränne oli Läänemaal mullu 1683, st ligi 1700 inimest vahetas registreeritud elukohta maakonnasiseselt. Tunamullu oli siserändajaid ligi poole vähem — 960. Pool tuhat siserändajat vahetas elukohta just novembris või detsembris.

Läänemaa jäi mullu tulijate–lahkujate arvel ilma 195 inimesest, sünni– ja surmajuhtudega arvestades aga 308 inimesest. Inimesi sündis rohkem kui suri ainult Ridala vallas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Madiken Kütt
11 aastat tagasi

Haapsalus elab 2013. aasta 1. jaanuari seisuga 11 078 inimest. Vabandan, et välja jäi! Elanike arvud kõigis Läänemaa omavalitsustes: https://online.le.ee/2013/01/03/laanemaal-solmiti-100-abielu-populaarseimad-nimed-olid-lisandra-ja-markus/

Madiken Kütt
11 aastat tagasi

Loosimine toimub tuleval nädalal Haapsalu linnavolikogu koosolekul. Kampaaniatingimused olid algusest peale selgelt avalikustatud, ka Lääne Elus: https://online.le.ee/2012/11/09/haapsalu-elanikuks-registreerunu-voib-voita-300-eurot/

eelmisele
11 aastat tagasi

Kas oled üks sellistest kes lugeda ei oska ja aru ei saa mis on kampaaniatingimused? 😀 Ära muretse, loosimine alles ees. Ehk fortuuna naeratab ka Sinule 😀

No see küll eriti korrektne kampaania ei olnud
11 aastat tagasi

vabandust, aga kas see ka avalikustatakse, mitu inimest kampaania korras Haapsallu meelitatud inimestest k lubaatud rahasumma sai? Usun, et osa, kes selle lubatud summakese pärast sissekirjutuse tegid, ei pannud seda kitsendust korralikult tähelegi. Seepärast tuleks neid kampaaniatingimusi edaspidi hoolega uurida, et pärast mitte pettumuse osaliseks saada.

juhuslik lugeja
11 aastat tagasi

Tore lugu, palju liitmist lahutamist, aga kui palju Haapsalus inimesi elab?