Kinnisvara eest küsitakse Haapsalus liiga palju raha

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

See Haapsalus Sadama tänaval asuv maja on kinnisvaraveebis müügil olnud peaaegu viis aastat, ruutmeetri hinnaks küsitakse 1300 eurot. Foto: Arvo Tarmula
See Haapsalus Sadama tänaval asuv maja on kinnisvaraveebis müügil olnud peaaegu viis aastat, ruutmeetri hinnaks küsitakse 1300 eurot. Foto: Arvo Tarmula

* Maaklerid: turgu elavdaks, kui müüjad viiksid küsitava hinna turuhinna tasemele

Haapsalus müügis olevate korterite ruutmeetri keskmine hind on 720 eurot, tegelikult müüakse aga korterid maha keskmiselt hinnaga 400 eurot ruutmeeter.

Pindi Kinnisvara 2012. aasta kokkuvõtte järgi on eluasemed Haapsalust kallimalt müügis vaid Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Kuressaares. Näiteks Viljandis ostetakse kortereid pisut kallimalt kui Haapsalus (460 eurot ruutmeeter), kuid pakkumiste hind on madalam (600 eurot ruutmeeter).

“Turg on maas, aga potentsiaalne müüja tahaks ikka teatud numbrit,” selgitas Pindi Kinnisvara analüütik Siim Simson. “Soomlased on läinud, kohaliku rahaga on, nagu on, palgad ei tule hindadele järele.”

Aarete Kinnisvara hindaja ja maakleri Arne Simmi sõnul ei ole paljud müüjad veel turusituatsioonist aru saanud või ei tahagi aru saada ning sellised objektid võivad müügis seista aastaid.

“Kas on hüpoteegid peal või on kalliste materjalidega renoveeritud, et objekt pannakse müüki kõvasti üle turuhinna,” ütles Pindi Kinnisvara Haapsalu büroo juhataja maakler Annely Sermat.

“Kui hind on seisukorrale ja turuhinnale vastav, läheb objekt Haapsalus paari–kolme kuuga,” ütles Sermat. Simmi sõnul võib ühetoalise turuhinnas korteri müüa poolteise kuuga.

Sermati sõnul soovitab Pindi oma klientidele pidevalt turuseisuga kooskõlastatud hinda, kuid osa müüjaid ei lase ikkagi hinda alla. “Ootavad, et äkki läheb õnneks. No on olnud juhuseid, et lähebki,” lisas ta.

“Püüame nõustada inimesi, et see aeg on möödas, kui pandi oletuslik hind – las ta ripub. Täna on ikka vaja müüa ja miks objekt peaks turul kolm aastat olema, kui 3–6 kuu jooksul saame ära müüa,” ütles ka Kiva Kinnisvara maakler Ülo Metssalu.

Annely Sermati sõnul oli möödunud aasta lõpuks heas korras paneelelamukorteri turuhind 350–400 eurot ruutmeeter, renoveerimata korteri puhul veidi üle 200 euro.

Nõutakse ahikütet, pakutakse paneelelamukortereid

Eile oli kinnisvaraportaalis www.kv.ee Haapsalus müügis 218 korterit ja 67 eramut. Suur enamik kortereid asub paneelelamutes.

Enim soovitakse Annely Sermati sõnul Haapsallu osta 14 000–18 000 euro eest heas korras kahetoalist korterit. Metssalu sõnul küsitakse enim kortereid 12 000–13 000 eurost alates.

Sermat, Metssalu ja Simm kinnitasid aga kõik sama tendentsi: palju küsitakse vanalinna ahiküttega kortereid, aga neid on vähe müügis ning nad on ülehinnatud.

“Minul on ootel 3–4 inimest, kes tahaks ahiküttega korterit, aga vähe tuleb ja need lähevad peaaegu kohe,” ütles Sermat.

“Eeldatakse, et kulud on seal väiksemad, aga küttepuude hind on oluliselt tõusnud ja ega need vanad puitmajad eriti sooja ka pea,” ütles Metssalu.

Simmi sõnul on huvi mereäärsete ahiküttega korterite vastu suurenenud viimase aastaga.

Simmi sõnul tehakse ka paneelmajades asuvate korteritega tehinguid küll, kuid vaadatakse, kas maja on soojustatud. “60ndate ehitusaastaist ja renoveerimata naljalt ei osteta,” lisas ta. Mida lähemal asub paneelelamu Tallinna ja Lihula maantee ristile, seda paremini läheb korter kaubaks.

Arne Simmi sõnul võib aga renoveerimata korteri ost tihtilugu odavam tulla kui keskpäraste materjalidega renoveeritud korter, mille hind on tunduvalt kallim.

Hästi lähevad Sermati sõnul sundvõõrandatud objektid, sest nende hind jääb turuväärtusest allapoole.

Ülo Metssalu sõnul on Haapsalu kinnisvaraturg praegu noorte päralt, tüüpiline eluaseme soetaja on 25–35aastane mees.

Turg elavnes mullu

Maaklerid kinnitasid, et 2012. aasta kinnisvaraturuga võib Haapsalus rahul olla, sest elavnemist on selgelt märgata, tehinguid tehti rohkem kui masuaastail.

Siim Simsoni sõnul on Haapsalul teiste väikelinnadega võrreldes eeliseid. “Paiknemine mere ääres, kuurort, spaad. Sisemaal on veel keerulisem. Haapsalust minnakse ära, aga tullakse ka vastu. Isegi ostaksin Haapsallu suvekoha, kui hea hinnaga saaks,” ütles ta.

“Kui hind on vähegi paslik, siis Haapsalus eluasemetega erilisi probleeme pole. Igasugused tulundusmaad, põllumaad, äripinnad ja tootmishooned seisavad ja seisavad,” ütles Metssalu.

Pindi Kinnisvara prognoosib alanud aastaks Tallinnas korterihindade tõusu pakkumuste vähesuse tõttu ja eramuturu elavnemist, väikelinnades aga hindade langust müüki pandud vara suure hulga tõttu.

Annely Sermati oletusel hinnad Haapsalus langema ei hakka. “Kui Tallinnas tõusevad, jõuab see ka meile poole kuni aastase intervalliga. Pigem arvan, et 2013 jääb sarnaseks 2012ga,” ütles ta.

“Väikelinnades, eeldan, jäävad hinnad selleks aastaks veel samale tasemele, sest pakkumusi on nii palju. Võib–olla minimaalne tõus,” ütles Metssalu.

Ka Simm ennustas alanud aastale stabiilsust. “Hinnatõusu ma küll ei näe, hea, et langusest oleme välja tulnud,” sõnas ta.

Korteritehingud Haapsalus aastal 2012

Detsember 4
November 12
Oktoober 9
September 15
August 12
Juuli 7
Juuni 9
Mai 8
Aprill 8
Märts 12
Veebruar 4
Jaanuar 5

Kokku 105

Allikas: Pindi Kinnisvara turu–uuring

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
XYZ
11 aastat tagasi

Olen juba mitu aastat jälginud kinnisvaraportaale lootuses osta Haapsallu kesklinna aiaga maja. Tahaksin seda endale nädalalõpu- ja suvekoduks ning oleksin valmis end Haapsalu elanikuks registreerima. Majade hinnad on aga üle mõistuse kõrged. Ja ühed-samad majad on müügis mitu aastat. Iga kuuga tahan ma järjest vähem osta maja, mis on pikalt müügis olnud, sest ilmselt on see maja olnud pikalt ka kütmata ja muidu hooldamata. Maja väärtus langeb aga hind jääb samaks. Iga aastaga muutab maja ostjale seega kallimaks. Tuttav Haapsalu elanik rääkis, et kurvaks tegevalt paljudel majadel on Haapsalus õhtuti aknad pimedad – keegi ei ela nendes majades. Nüüd olen… Loe rohkem »

mis
11 aastat tagasi
Reply to  XYZ

armas – see kallis, vaata imeilusal Kukrusel või Kohtlas ringi, seal majad taskukohased

Ettevõtja
11 aastat tagasi

No ma olen oma tehinguid teinud ise . Haapsalus ostmisega on kõik maaklerid jäänud küsimustele vastamisega jänni…. eriti kehtib see vanalinna majade kohta… kui ikka maakler ei tea hinda ja kas majal on mingid ehituspiirangud …. ja ütleb ,et seda peate omaniku käest uurima ja omanik ütleb ,et tema ei tea midagi…. Osade majade kirjeldus on nii üles pushitud ,et tegelikkusele vastab ainult aadress 😛
Teine teema on majadega , mis põlenud või kus keegi vägivaldsesse surma surnud….. ükski kohalik sellist maja endale osta ei soovi…. Korralikud asjad liiguvad nii väikses linnas nagu Haapsalu käest kätte….

Eelmisele
11 aastat tagasi

Katrin sina või?

eelmine
11 aastat tagasi
Reply to  Eelmisele

Ei ole, aga tema tegi selgeks mulle, miks mul ei ole mõtet oma päritud korteriosast loobuda isa kasuks – pärimisõigus läinuks üle minu alaealisele lapsele, kes elab endise elukaasa uue perega. Alaealise lapse pärandvara aga ei saa vanemad kinkida, ega mu ex poleks seda teha lasknudki. Võtsin ise vastu ja tegin isale kinkimise.
Kas see oli miski konkurendi kiun või?

ettevõtjale
11 aastat tagasi

no mis sa lähed sinna “tuntud” firmasse siis. See ju avalik saladus, et need üleriigilised tegijad ei maksa palkagi, mis teenust või teadmisi sealt oodata. Olen oma tehingud Haapsalus teinud läbi Metssalu ja Annuse, mõlemad sujusid kopmlikatsioonideta ja turu keskmisest hinnast oluliselt kõrgemalt, seda nn. turu madalseisus. Eks vist sõltub maaklerist ka natuke – Metssalu seda tööd teinud mõnikümmend aastat, Annus on vist ainuke kutseline Läänemaal. Viimane oli ka see kes oskas tähelepanu juhtida minu pärimisasjadest valele arusaamisele, hea et enne tehingut jutuks tuli. Aga see, et maaklerite müügis olevatel asjadel kõigil mingi viga on, siis minu meelest ei saagi… Loe rohkem »

Ettevõtja
11 aastat tagasi

Haapsalus pole näiteks korralikku ärimaad ega äripinda osta….
Korterite kohta ei oska öelda … aga kõigil Haapsalus läbi maaklerite müügis olevatel majadel on midagi häda…. kas vajavad renoveerimist ja kui ei vaja siis on mõni halb mälestus…
Kohalikud maaklerid…. ja veel tuntud firmade omad … ei kommentaari…
Maaklerite tüüp teema ,et lase 30 % hinda alla siis saab müüdud….. millegi pärast olen kõikidest asjadest saanud lahti parema hinnaga kui maakler pakub ja müügiperiood alla 2 kuu…..

mats
11 aastat tagasi

Otsin ka juba 2 aastat maja aga hinnad on ulmelised. Sama raha eest saab Tallinna küljealla maju osta.

Haapsalu ekanik
11 aastat tagasi

Selliseid maju Haapsalus, mida tasuks osta on kuskil 10-12. Ükski neist majadest praegu müügis ei ole. Kõigi ülejäänud eramute müüjad peaksid kontrollima, kas nende eramu , kasvõi ühest aknast, on merd näha, kui pole, siis tuleb müügihind jagada kahega. Pole mõtet elada illusioonide kütkes ja oodata aastaid nagu lotovõitu. Kõik amortiseerub (ka eramud Haapsalus) ning normaalse hinnaga müüdud eramu loob võimaluse uueks eluks kuskil mujal, seal kus käib elu, on tööd, on lastele võimalused. Vastupidine käitumise tulemusel vindud Haapsalus elu lõpuni, alates teisest müügiaastast sattud naabrite naeru ja parastamise ohvriks. Kõige lihsam on enda peal testida, et kas ise ostaksid,… Loe rohkem »

Ralf
10 aastat tagasi

Enamus müügis olevaid puitelamuid, -kortereid on kõdupinnad,mida üritatakse
fantastilise hinnaga asjatundmatuile “pähe määrida”. Ettevaatust!

Gen.
11 aastat tagasi

Anneli on ilus naine ja hea maakler. Ostsin Aarete kaudu 4 aastat tagasi korteri soodsalt ja olen igati rahul. Eks ikka on ulmelisi hindu mujalgi. Aga loll pole see,kes küsib,vaid see,kes maksab.

Austaja
11 aastat tagasi
Reply to  Gen.

Annely meeldib ka mulle.