Juhtkiri: Kuurordisündroom

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Väikelinnas Haapsalus nõutakse korteri ruutmeetri eest keskmiselt 717 eurot. Jõgeval, Kohtla–Järvel ja Valgas jääb nõudmine 200 euro kanti, Paides on see 335 eurot ning Põlvas, Raplas ja Jõhvis 400 euro ümber. Haapsalus on korterite turuhind ehk hind, mida ollakse kinnisvara eest nõus reaalselt maksma, keskmiselt 400 eurot. Seega on pakkumise ja reaalsuse vahe võrdlemisi suur.

Pange tähele, jutt on korterite hinnast. Enamik Haapsalus müüdavaid kortereid asub aga paneelmajades. Kui suur on keskmine nõutav hind, kui arvestada sisse eramud, sh promenaadiäärsed puumajad, ei julge isegi mõelda.

Et umbes niisama kõrge on nõutav korteri ruutmeetri hind Kuressaares, paneb mõtlema kuurordisündroomile. Ilmselt mõtlevad potentsiaalsed müüjad, et mereäärne puumaja ajaloolises kuurordis on väärt hulga rohkem kui maja Põlvas või Paides. Jah, ka neil on õigus, kuid see ei suurenda ostjate maksevõimekust. Maaklerite sõnul ei ole ostjaiks Haapsalus soomlased, vaid 25–35aastased kohalikud noored, kelle võimalused maksmiseks on samasugused nagu teistes Eesti väikelinnades.

Kui noor inimene üldse on nõus väikelinna kolima (või siia jääma), siis miks peaks ta valima sellise linna, kus töökohti ja teenuseid on sama vähe kui mujal, aga kinnisvara on kaks korda kallim?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments