Haapsalu püüab uusi elanikke auhindadega

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Paljud sõidavad hommikul ja õhtul Tallinna tööle ja sealt tagasi, kui sõitmine ära tüütab, kolitakse töökohale lähemale. Foto: Katre Paavo
Paljud sõidavad hommikul ja õhtul Tallinna tööle ja sealt tagasi, kui sõitmine ära tüütab, kolitakse töökohale lähemale. Foto: Katre Paavo

* Ühe inimese lisandumine linnelanike registris toob linnale aastas 500-600 eurot tulumaksulisa.

Haapsalu kuulutas välja kampaania, meelitades inimesi rahaliste auhindadega lootuses end linnaelanikuks registreerima.

Kõigi vahel, kes registreerivad end Haapsalu elanikuks 8. novembrist 20. detsembrini, loositakse linnavolikogu jaanuariistungil välja üks 300eurone ja kaks 100eurost auhinda.

Sarnaseid kampaaniaid on korraldatud mitmes Eesti linnas ja vallas, kuid Haapsalu meelitatakse kampaania korras inimesi end elanikuks vormistama esimest korda.

Haapsalu linnapea Urmas Suklese sõnul pole ta uurinud, kuidas mujal kampaaniad on õnnestunud.

Linna finantsjuhi Martin Schwindt ütles end uskuvat, et see tuletab inimestele, kelle sissekirjutus mujal, meelde, et nad end linna sisse kirjutaks.

Kui palju Haapsalus elavaid, kuid mujale sisse kirjutatud inimesi olla võiks, ei osanud linnapea öelda.

Sukles lisas, et kuna info kampaania kohta on levinud üle Eesti, võib see ka mujalt inimesi siia meelitada. „Võib–olla ka mõni inimene arvab ka, et Haapsalu on kena koht,” ütles linnapea.

Elanikerohkus aitab linna elus hoida

Suklese sõnul on ta juba kampaania esimese päeva jooksul kuulnud palju positiivsest tagasisidet. Ta lisas, et teab vähemalt ühte inimest, kes on lubanud, end Haapsallu sisse registreerida. „Mu oma Tallinnas õppiv tütar, aga tema ei osale loosimises,” ütles Sukles.

Elanike juurdemeelitamise kampaania üks põhjusi on, et täpsem ülevaade elanikest aitab linnal paremini elukorraldust planeerida.

Linna suurim tuluallikas on üksikisiku tulumaks, mille eest pakutakse teenuseid kõigile linnaelanikele, selle eest hoitakse korras tänavaid ja valgustust, peetakse ülal koole–lasteaedu. „Hinnanguliselt tähendab üks inimene linna registris 500–600 eurot aastas,” ütles Sukles.

Tema sõnul on Haapsalu eelarve majanduskriisist alates olnud piiri peal, sest lõpetada on tulnud mitu suurt ja kallist projekti nagu kultuurikeskus. Praegugi on linn seotud Vikerkaare lasteaia remondi ja kompetentsikeskuse.

„Täna majandame rahulikult, aga ei saa näiteks lasteaednike palka tõsta,” selgitas linnapea. Ta lisas, et häda ei ole, aga kui elanikke oleks rohkem, siis saaks mõne tänava rohkem ära parandada.

Minejaid on rohkem kui tulijaid

Suklese sõnul sai kampaania üheks ajendiks see, et viimase kuu jooksul on end linnast välja kirjutanud 16 inimest.

Selle aasta jooksul on Haapsalust mujale elama asunud üle 300 inimese, siia on end registreerinud alla 300 inimese. Kui lisada uued ilmakodanikud ja surnud, on elanikeregistri andmetel tänavu kümne kuuga linna elanikkond vähenenud 75 inimese võrra.

„Miks inimesed ära lähevad? Osa kindlasti õppima, ose parema palga peale Tallinna või välismaale. Ma kaldun arvama, et lahkub ikka noor ja keskealine kontingent,” ütles Urmas Sukles.

Linna finantsjuhi Martin Schwindti sõnul on sel aastal sadakond inimest läinud elama Tallinna või selle ümbrusse, umbes 70 välismaale. Liigutakse ka maakonna teistesse valdadesse ja vastupidi.

Ridala valla registripidaja Kaire Viiluste sõnul pole sel aastal Haapsalust Ridala valda massilist ületulemist olnud. Suurem ümberkirjutamine oli siis, kui Uuemõisas valmis lasteaed.

Selle aasta jooksul võib rahva liikumist mõjutada ka kodualuse elamumaa vabastamine maamaksust.

Sukles loodab, et see toob kinnisvaraomanikud Haapsalu elanikeregistrisse, kuid mõju võib olla ka vastupidine. Schwindt tõi näiteks, et kui inimesel on linnas korter, mille eest ta maamaksu ei maksa ja Ridala vallas suvila, siis miks ei peaks ta end siis Ridala valda sisse kirjutama.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
olaf
11 aastat tagasi

See 300 eur-i pakkumine näitab, et midagi lonkab. Mõistus on vist kinni. Võiksite linna kellelegi maha müüa. Kui omal ajal Uus ja kompanii linna paljaks tegi, said nii mõnedki taskuraha. Müüa võiks Haapsalu venelastele, näiteks Pihkvale. Saate jälle taskuraha. Saate Pihkva-Haapsalu raudtee, hotellid ja Spad on idasõpru täis jne. Linnakodanikud imegu jätkuvalt .. . Seni kui inimesed tunnetavad ülbust, ebaõiglust (mitte segi ajada õigusega), üleolevat suhtumist, empaatia puudumist jne – ei muutu siin linnas midagi, linn jookseb tühjaks.

Ärakaranud endine Haapsallane
11 aastat tagasi

Head Haapsalu ja Läänemaa inimesed tulge ära Tallinna saate Jõuludeks koju !
Saate uuest aastast tasuta Tallinna ühistransporti kasutada.Oma sõiduauto müüge maha millega enne Tallinnas tööl käisite.
Ka töökohti siin jätkub.
Tallinn hoolib!

Ise olin Läänemaa elanik viimased 20 aastat, kuid ei Haapsalus ega Läänemaal ei ole võimalik ära elada, tööd on kuid töötasu “NETU”.

Linnapea kui edukas ärimees oleks pidanud alustama töökohtade loomisega, etteõtetele soodustuste tegemisega et inimesed saaksid ära elada, oma eluga toime tulla Haapsalus.
Aga ju see ei ole reformierakonna prioriteet Haapsalus!

Anonüümne
11 aastat tagasi

Töökohi tegelikult ei ole (Haapsalus). Lisaks – mida see loterii ` allegrii ikka annab. Juhtub see mujal tööl käiv maksumaksja ühel päeval vikatimehe poolt niidetuks, ja kui pere veel kuidagigi ots-otsaga toime tuleb, ei maksa linnavalitsus isegi kirsuraha toetust. Elus olles tuleb tänapäeval nii ette kui taha vaadata, samuti kõrvale ja maha ka. Ei ole päris kõik ükskõik. Liiga odav reklaam see “auhindade” reklaam.

Juss
11 aastat tagasi

Kaldun arvama. et seoses maamaksu reformiga kirjutab rohkem inimesi linna kortermajast hoopis maakodusse sisse ja linnaelanikest maksumaksjate arv väheneb veelgi. Tuleb arvestada ka sellega, et valdades toimib sotsiaalse kaitse süsteem oluliselt paremini alates juba lapse sünnitoetusest. Erinevus rõhuasetuses on linna ja valdade vahel just see, et kui linn näeb oma arengut investeeringute maksimaalses laenuportfellis, siis vallad arenevad INIMESEGA.

sissekirjutatu
11 aastat tagasi

Pelgan, et nende inimeste hulk, kes on Haapsallu sisse kirjutatud, kuid tegelikult elavad/töötavad/õpivad Tallinnas või hoopiski välismaal on suurem kui nende inimeste arv, kes elavad siin, kuid on mujal elanikeregistris. Nii ei loodagi sellest kampaaniast positiivset tulemit.

toslem
11 aastat tagasi

Püha taevas. Millises linnas me elame, kui linnapea….
///Haapsalu linnapea Urmas Suklese sõnul pole ta uurinud, kuidas mujal kampaaniad on õnnestunud///
///Ma kaldun arvama, et lahkub ikka noor ja keskealine kontingent,” ütles Urmas Sukles///..
///„Võib–olla ka mõni inimene arvab ka, et Haapsalu on kena koht,” ütles linnapea.
…. ei tea midagi linna ühest tõsisemast probleemist. Pole sellest midagi ka kuulnud.

kodanik
11 aastat tagasi

kui juba meelitada, siis makstagu kõigile 300 €. Tüüpiline Suklese ja Karilaiu stiilis läbi mõtlemata propagandaüritus. Kuskilt kuulsime midagi, teeme kah…

juku
11 aastat tagasi

Täiesti vastutustundetu on linnapea poolt kutsuda inimesi Haapsallu elama. Inimesed, kes tuleks linna elama jäävad ilma perearstiteenusest, sest kõigil linnas tegutsevate perearstide nimistud on täis ja uusi juurde ei võeta. Seega jääb uutel inimestel vaid erakorraline meditsiiniteenus või tasuline perearstiteenus.

http://www.haigekassa.ee/kindlustatule/perearstid/parnu/laanemaa

Tiiu
11 aastat tagasi

Neid keskusi ja meelelahutust võib seal ju olla, aga kui palk ei võimalda neid külastada, siis paraku läheb see noor sinna kus on suurem palk.

Leeni
11 aastat tagasi

Nii et peamine probleem on selles et ei saa ennast täis lakkuda ja valjusti muusikat kuulata. See tähendab et haridussüsteemil ja kultuuri ruumil on noorest inimesest õnnestunud kujundada lammas. Ja veelgi hullem on see et ta suudab ümbritsevat hinnata täpselt selle lamba tasemelt. Ja on kuri ka veel selle peale et keegi talle pidu ei korralda ja temaga sarnaselt ennast täis ei joo. Ja kui juba teised ütlevad et selle nimi on pidu siis peab ta seda uskuma.

ott
11 aastat tagasi

kahjuks siiski meelelahutuse osas pole siin tõesti midagi teha. Kõik noorte peod püütakse juba eos ära keelata. Pole pidusi, pole probleemi. Kaasneb siiski probleem -tegevust otsitakse teistest linnadest