Haiglad ja arstid jõudsid kokkuleppele, streik lõppeb pärast leppe allkirjastamist

Madiken

madiken@le.ee

Haiglate liidu ja tervishoiutöötajate esindajad jõudsid reedel kollektiivlepingu projektis kokkuleppele, kuid arstid ei kavatse enne leppe allkirjastamist streiki lõpetada, kirjutas BNS.

Haiglate liidu ja tervishoiutöötajate kutseühingute esindajad ütlesid reede õhtul pärast üle kolme tunni kestnud läbirääkimisi BNSile, et pooled jõudsid kollektiivlepingu projektis kokkuleppele ja saadavad selle kooskõlastamisele.

Arstide streigi lõppemine on endiselt lahtine ning enne kollektiivlepingu allkirjastamist streik ei lõpe.

Haiglate liit kutsus reedel toimunud kohtumisele Eesti Arstide Liidu, Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliidu, Eesti Perarstide Seltsi, Eesti Õdede Liidu, Eesti Tervishoiutöötajate Ametiühingute Liidu ja Eesti Kiirabi Liidu esindajad.

Haigekassa nõukogu andis neljapäeval haiglate liidule volitused teha läbirääkimistel pakkumine, mille kohaselt tõuseb hooldajate palk vähemalt 23,2 protsenti, õdede palk vähemalt 17,5 protsenti ja arstide palk vähemalt 11,7 protsenti, mis on jagatud kahele aastale. Seega tõuseks järgmisel aastal hooldajate palk 13,7, õdede palk vähemalt 9,7 ning arstide palk vähemalt 6,1 protsenti.

Ambulatoorse eriarstiabi esmane visiit pikeneb viie minuti võrra, mis võimaldab arstil patsiendiga põhjalikumalt tegeleda ja seeläbi tõsta arstiabi kvaliteeti. Juhul, kui haiglad ja tervishoiutöötajad allkirjastavad kokkuleppe ning streik lõpetakse, lisab haigekassa juhatus need numbrid ka järgmise aasta eelarvesse, mida nõukogu koguneb arutama 19. oktoobril oma korralisel istungil.

Haigekassa teatel kehtib pakkumine töörahu taastumisel, mis tähendab streigi lõpetamist.

Tervishoiutöötajad ja haiglajuhid tegid kolmapäeval ettepaneku suurendada ambulatoorses esmases visiidis arsti ja õe tööaega 20 protsendi võrra ning iga statsionaari voodipäeva kohta suurendada arsti ja õe arvestuslikku tööaega 16 protsendi võrra. Miinimumtunnitasude osas tegid tervishoiutöötajad ja haiglajuhid ettepaneku võtta haigekassa jaotamata tulemist 2013. aastal kasutusele seadusega maksimaalselt lubatud osa ja tõsta hooldajate miinimumpalka haigekassa hinnakirjas 23 protsenti, õdedel 17,5 protsenti ja arstidel 11 protsenti.

Tervishoiutöötajate streik algas eelmise nädala esmaspäeval, 1. oktoobril. Streigi ajal töötavad kiirabi, erakorralise meditsiini osakonnad ja patsientidele osutatakse vältimatut arstiabi. Plaanilist arstiabi osutatakse kuni 18-aastastele lastele, rasedatele ja onkoloogilist ravi saavatele patsientidele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments