Sookure– ja hanerände tippaeg on käes

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Haned ja sookured teevad enne lõunasse lendamist peatusi, et põldudel keha kinnitada. Foto: Arvo Tarmula
Haned ja sookured teevad enne lõunasse lendamist peatusi, et põldudel keha kinnitada. Foto: Arvo Tarmula

Ornitoloog Tarvo Valker kinnitas reedel, et sookurgede rände tippaeg on enam–vähem käes, kuid nädalavahetus head rändeilma tõenäoliselt ei too.

„Sookurele ideaalne rändeilm on selge taevas ja nõrk loode– või põhjatuul,” sõnas Valker. „Raske on ennustada, kuid nädalavahetuse päevad tõenäoliselt head rändeilma ei too,” lisas ta.

Üks niisugune ideaalne rännuilm oli Valkeri sõnul selle nädala keskel, kui rändel sookurgede hulk oli märkimisväärne.

Nädalavahetusel aga võib Valkeri sõnul näha palju rändel raba– ja suurlaukhanesid. „Hanesid, kui nad on juba rändele asunud, ei takista vihm ega tuul. Sookured on valivamad,” märkis Valker.

Viimastel päevadel on sookurgi aktiivselt sisse rännanud Soomest, samuti on rändele asunud valgepõsklagled, kelle pesitsusalad jäävad Eestist põhja ja kirde poole: Skandinaavia põhjaossa ja Loode–Venemaale.

Palju veelinnuparvi rändab Eestist peatumata läbi. „Vahepeatuse teeb ehk pool sookurgedest ja mida aasta edasi, seda vähem. Pigem jäädakse peatuma Soome. Peatumisaeg Eestis jääb üha lühemaks,” sõnas Valker.

Valkeri sõnul on praegu täies hoos värvuliste ränne Venemaalt ja Soomest. „Nemad rändavad ka vastutuulega,” märkis Valker.

Kihnus, kus Valker eile vaatles, oli näha peamiselt vinte, eriti metsvinte, aga ka siisikesi ja põhjavinte.

Viimase paari päeva jooksul on rändele asunud ka kaelustuvid, keda Valker loendas üle tuhande.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments