Tõnu Jaanvere: Risti valla juhid peavad ka vastutama!

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lugedes riigikogu liikme Neeme Suure arvamust Risti valla laenukoormusest, tahaksin esmajoones kui vallaelanik ja teiseks kui väikest viisi poliitikas osaleja oma arvamuse välja öelda.

Kõigepealt jääb mulje, et keegi kuskil midagi käskis ja Risti vallavanem selle käsu kohe ka pimesi täitis (vormistas kooli spordihoone kasutusrendilepingu ümber kapitalirendiks) – no hea, et ei kästud pead põlevasse ahju pista, oleks me vallavanemast ilma jäänud (tore mees teine ju).

Seega, kui tõmbaks paralleeli ja lähtuks vallavanema laenulepingust eraisikuna, siis küsiks, kas ta oleks läinud nii kergekäeliselt sellist teed ka eraisikuna? Edasi üldse spordihoone funktsionaalsusest: päevselge, et iga tervisearendust toetav meede on teretulnud, aga kui vaataksime süvitsi, siis mida on saavutatud peale koolimaja maaküttele üleviimist? Mina küll mingit olulist positiivset poolt ei märka. 

Paluksin vallavalitsusel avalikustada ka spordihoone külastatavusnäitajad, siis saaks diskuteerida ka konkreetsete arvude tasandil. Ehk: kui palju külastusi tuleb keskmiselt ühe vallaelaniku kohta aastas? Kardan, et see number kujuneb kaunis troostituks. Aga see selleks – ka üks parandatud tervis on tulemus, sest inimtervise väärtust vaevalt keegi rahasse oskab kantida.

Kui aga vaadata edasi valla tegevusi, siis tundub küll, et tegu on absoluutselt majanduslikult mitteloogilise tegevusega. Loodan, et vallajuht koos volikogu esimehega ikka teab, millises seisus on valla majanduslik olukord. Kui jätkatakse järjekindlalt kulutuste kasvatamist, taotledes erinevatest fondidest raha ja seejärel kattes omaosalust pangalaenudega, siis elame ikka tõsiselt oma laste ja lastelaste arvel.

Loogiline küsimus oleks: kui mul oleks eraisikuna juba üks laen maksta ja ma näen, et selle kustutamine võtaks aastate jooksul kogu mu sissetuleku, ilma et ma saaksin osta perele toitu ja riideid, kas ma riskiksin võtta veel uut laenukohustust, kuigi selle eest ehitatav saun oleks ehk mõnus ja tore? Kaldun arvama, et mitte, vähemalt mina küll.

Mida siis vald on teinud, et oma laenukoormust vähendada? Julgen väita, et mitte midagi. Absoluutselt mitte midagi! Ei ole püütud kaasata ei erakapitali, ei ole püütud müüa valla vara, et parandada valla finantsolukorda. Mitte midagi!

Nii et kurta, et KOIT-raha jääb kasutamata, võiks pidada vaid õnneks, et valla finantskohustused ei ületaks valla mitmeaastaseid tulusid. Parafaseerides ühte tuntud poliitikut, küsiks, kas sellist valda me tahtsimeg? Ja süüa kartulikoori?

Julgeksin valla elanikuna vastata: ei tahaks, tahaks kartuliputru ka, aga seda otsustab juba iga vallaelanik ise 2013. aasta sügisel.

Tõnu Jaanvere,
Reformierakonna Risti piirkonna esimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvan
11 aastat tagasi

et Jaanvere arutleb targalt.Kui on juba selline imelik vallavanem,kes ei tea,millele alla kirjutab,siis on häda kõigile Suur.Targutada oskavad kõik,aga majandada vähesed,Lasta raha Läänemaalt ära on lausa kuritegu,sest nagunii antakse seda siia teelusikaga.

ritsikas
11 aastat tagasi

Spordihoonet oli ja on vaja. Küsimus on aga selles, kui intensiivselt selle kasutamisega tegeldakse? Lapsi käib seal tennides harva va. koolitunnid. Vabal ajal jõlgutakse lihtsalt spordihoone ees või sees midagi tegemata. Kõik maksab ja on kahju, kui sellele suurele võlale lisandub veel tühjalt seisvate ruumide kulud ja töötaja ( adm, koristaja ) tasu .

bussid talina sadamasse
11 aastat tagasi
Reply to  ritsikas

vastu ja soumalaised ristile õllejoomise võistlustele, graafik nagu hipodroomil

suur värav
11 aastat tagasi

pühenduda tuleb peamisele ja see on risti suur värav, kõigi ristilaste unistus. ei maksa pisiasjadega tegeleda, risti kolgastub, aga suur värav jääb igavesti

tõnn
11 aastat tagasi
Reply to  suur värav

mina kuulsin et selle värava ette tellitakse suur Neeme pronksi valatud kuju ka veel, käsi pikal nagu leeninil näitamas läänlaste suunda tallinna poole. suure juhi ja õpetaja eeskuju peab ju järgima. aga kui parafraseerida ühte tuntud poliitikut, küsiks, kas sellist valda me tahtsimegi? Siis on reformierakond teinud kõik et see nii saaks olema. Neeme esindab ainult reformierakonna vasakpoolset tiiba ja matkib ansipit.

Krista Aru
11 aastat tagasi
Reply to  tõnn

Nüüd lähevad kõik Kultuura Mini vabad finantsid ERM-i ehitamiseks, et meie valitud ja palvalt armastatud riigikogunejate ja valitsejate vahakujusid ERM-i klaaskappides eksponeerida tulevastele Eestimaa asukatele. EV valitsus koondab kõik finantsvahendid muuseumide ehitamiseks, et viimased päriselanikke nendes eksponeerida uusasukatele Venest ja Aasiast kui Venemaa EL liikmeks saab. Kui muuseumide ehitamisest veel midagi üle jääb siis vastavalt riigikogunejate poolt heakskiidetud ESM-le antakse vabaks jäänud finantsid Kreeka,Hispaania ja Itaalia aitamiseks, mille tulemusena pagevad arstid, õed ja sanitarid Soome, Rootsi ja Norrase. Kuna arstiabi enam ei saa, tuleb ka patsientidel emigreeruda arstidele ja õdedele järgi. Juhul kui ikka aru ei saa, siis pange fooliumist… Loe rohkem »

jah
11 aastat tagasi

võimlat oli tõesti tarvis aga selle kirjutise mõte on väga hea. kahju et risti praegune vallavalitsus asjadest aru ei saa ja oma kodanikke veelgi pikemaks võlaorjusesse soovib lükata.

kodanik
11 aastat tagasi

Kuidas ta ei tea? Kas sa siis ei näe, et ta on reformierakonnast?

ka ristikas
11 aastat tagasi

Härra Jaanvere ajab lolli udu, muud midagi. Võimlat oli Ristile vaja. Kui härra valla asjadest midagi ei tea, siis võiks enne uurida.

ristikas
11 aastat tagasi

Oli ka aeg, et keegi julgeks selle mis kõigile teada ka avalikult välja öelda. Aitäh!

ka kodanik
11 aastat tagasi

Kas härra Jaanvere-l ka mõni laps Risti koolis käib? Laste jaoks juba oli see spordisaal hädavajalik. Kui riik tahab lepinguid ümber vormistada siis ta ka teeb seda oma sunnimehanisme kasutades. Kui riik lubas maksta võimla eest teatud raha siis maksu ära ja asi korras.

Tõnu Jaanvere
11 aastat tagasi
Reply to  ka kodanik

Vastuseks saan öelda, et käisid 2 last ja sellel ajal, kui seda spordihoonet veel ei olnud .