Nigula kihelkonnanädal pakkus kirevat kava

Kylaline

info@le.ee

Nigula kihelkonnanädala avamine Lääne-Nigula kirikus. Foto: Urmas Naudre
Nigula kihelkonnanädala avamine Lääne-Nigula kirikus. Foto: Urmas Naudre

Taebla valla kultuurijuht Urmas Naudre loeb Nigula kihelkonnanädala õnnestunuks. “Sai vist tore asi ära tehtud,” muheles koos Oru abivallavanema Varje Paalistega tiheda korraldusnädala läbinud Naudre.

Üle-eelmisel pühapäeval Lääne-Nigula kirikus vanaaegse jumalateenistusega alanud ja nädal aega kestnud Oru ja Taebla valla ühisprojekt tõi kohale sadu huvilisi ja pakkus tegevust rahvariidehuvilistest automatkajateni.

Teisipäeval Taeblast ja Linnamäelt väljunud ekskursioonid kodukohas tõmbasid ligi rohkem huvilisi, kui bussidesse mahtus. Mõlema bussiseltskonnaga oli kaasas ka giid, kes peatuspaikades väikese loo jutustas, kuid reisilised ise haarasid nii mõnelgi puhul initsiatiivi, rääkides isiklikke mälestusi ja mahlakaid legende.

Kolmapäeval toimus Koela talumuuseumis konverents Nigula kihelkonna rahvarõivastest. Spetsialist Marju Heldema juttu oli Naudre sõnul kuulama kogunenud umbes viisteist rahvariidegurmaani. “Küll on kirju seelikute kirju maailm,” muigas Naudre.

Neljapäeval võtsid neli meeskonda Võntküla külaplatsil osa meelelahutuslikust mälumängust, mille küsimused koostas Oru vallavanem Arno Kelnik. Küsimusi jagus nii kohaliku elu kui varia valdkondadest, võidu jättis koju Võntküla külaselts. Põhjuseks, miks külaplatsile rohkem mälumängureid ei kogunenud, pidas Naudre inimeste hirmu raskete küsimuste eest. “See mäng aga tõestas, et tasub teha ka teisele tasemele. Muidu on Läänemaal vaid tõsiste mälumängurite ajuragistamine,” hindas Naudre.

Reedene öökino Kuliste aasal meelitas kohale üle saja huvilise. Läänemaa telestuudio poolt 1993. aastal valminud film “Palivere 500” kutsus publiku seas esile hüüatusi stiilis: “Vaata, mu emme on ekraanil!” ja “Uskumatu, et ma tõesti selliseid riideid kandsin!”
Filmi “Siin me oleme” lõpukaadriteni öösel poole kaheni pidas vastu umbes 30 vaprat kinosõpra, kes Nõmmiku kultusteose huumori koduteele kaasa võtsid.

Laupäevasele kihelkonna automatkale pakkus konkurentsi samal nädalavahetusel Otepääl toimunud ralli, mis suuremad autohuvilised endale krabas. Kolm startinud ja lõpetanud seltskonda jäid sõiduga aga rahule. “Eesmärk polegi kvantiteet, vaid kogemus,” leidis Naudre.

Keskpäeval leidisid aset Linnamäe laat, kihelkonna volleturniiri finaal ja eakate suvepäev. Kaheksast alanud simmanil Linnamäe pargis jätkus pidulistel hoogu veel pärast südaööd.

Kihelkonnanädal lõpetati pühapäeval samas kohas, kus nädal enne alustati – Lääne-Nigula kirikus toimusid lõppkontsert, jumalateenistus, kuldleer ja abiliste tänamine.

Naudre jäi suurüritusega üldiselt rahule. “Kõik planeeritud tegevused toimusid ja isegi suusõnalistest kokkulepetest peeti kinni,” rõõmustas korraldaja. Vaid reklaam jäi eelarve tõttu piiratuks, suure ja värvilise promo asemel loodeti sotsiaalmeediale ja isiklikele tutvustele.

Järgmist kihelkonnanädalat võib oodata alles kahe aasta pärast, juba järgmisel aastal uuesti toimudes võiks ainulaadne üritus Naudre hinnangul oma väärtust kaotada. “Ehk olime mõnele teisele vallale eeskujuks,” lootis Naudre ka mujal säärasi üritusi innustada.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments