Haapsalus saab näha Soome ja Läti tippillustraatorite loomingut

Kylaline

info@le.ee

Anita Paegle raamatuillustratsioon. Repro
Anita Paegle raamatuillustratsioon. Repro

1. augustil kell 12 avatakse Haapsalu lasteraamatukogus Soome illustraatorite liidu juubelinäitus „Metsa tuhat muinasjuttu“. 3. augustil kell 15 on huvilised oodatud Haapsalu kultuurikeskusesse Läti kunstnike Anita Paegle ja Aleksejs Naumovsi isikunäituse avamisele.

„Metsa tuhat muinasjuttu“ on üks Soome Illustraatorite Liidu juubelinäitustest, millega nad tähistavad oma liidu 10. aastapäeva. Koostöö Vuojoe fondi ja mõisaga, kus 100 aastat tagasi sündis Soome metsatööstus, tingis omakorda näituse teema. Näha saab kümne kunstniku töid. Näitus viib vaataja loodusesse ja õhutab mõtlema, mida mets inimesele tähendab. Pildid jõuavad lasteraamatukokku Vuojoe mõisa perenaise Jaana Vasama ning Eesti lastekirjanduse keskuse vahendusel.

„Mets on hingamise koht, on peidukoht, kus tunned end argimuredest vabana. Mets on mitme looma kodu ja looduses on omad elamise reeglid. Näitus võiks panna ka meid, eestlasi, mõtlema metsale ja selle tähtsusele meie elus, sest eks ole ju meiegi siin soomlaste moodi üks põline metsarahvas,“ kommenteeris Eesti Lastekirjanduse Keskuse kunstiekspert Viive Noor.

Kultuurikeskuses oma loominguga esindatud Anita Paegle on Läti lasteraamatute pildimaailma üks imelisemaid loojaid, kelle tuntus ületab oma kodumaa piirid.

„Paegle viljeleb eriti haruldast ja aeganõudvat tehnikat – kuiva akvarelli. Kõik tema illustratsioonide pildipinnad on detailselt läbi töötatud, selleks on kasutatud ülipeenikesi pintsleid. Tema teostes ei ole midagi juhuslikku, iseloomulik on harmoonia pildi ja teksti vahel. Anita Paegle illustreeritud raamatud on korduvalt valitud Läti kõige kaunimateks lasteraamatuteks,“ iseloomustas Eesti illustraator Viive Noor oma läti kolleegi loomingut.

Aleksejs Naumovs on nimekas maalikunstnik ja Läti kunstiakadeemia rektor, kes osalenud kõigil rahvusvahelistel maali- ja moodsa kunsti näitustel, millest Läti riigina on osa võtnud. Ühtlasi on ta illustreerinud mitmeid lasteraamatuid.

Näitused lasteraamatukogus ja kultuurikeskuses jäävad avatuks augusti lõpuni.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments