Haapsalu loomekeskuses näeb neljapäevast vanu kinoseadmeid ja eksperimentaalfotot

Kylaline

info@le.ee

Näide pinhole-kaamera tehtud piltidest. Foto: Urmas Lüüs
Näide pinhole-kaameraga tehtud piltidest. Foto: Urmas Lüüs

Ülehomme, 26. juulil kell 19 avatakse Haapsalu loomekeskuse Jaani galeriis foto–ja filmikuu raames kolm väljapanekut.

Foto– ja filmikuu korraldaja Urmas Lüüsi sõnul kasvas iga–augustine noorte filmitegijate õhtu tuttavate abiga samm–sammult millekski suuremaks.

Lüüs võttis ühendust vana tehnikat koguva Riho Luhteriga. Selgus, et Luhteril on ka terve hulk vana kinoaparatuuri.

Neljapäeva õhtul tutvustab noormees oma kogu loomekeskuses ja õpetab huvilisi ka seadmeid kasutama. Samade seadmetega näidatakse ka kaht haapsallaste tehtud lühifilmi, mille nimed Lüüs veel üllatuseks jätab.

Vana kinotehnika kõrvalruumi vallutab eksperimentaalfoto näitus DIY (ingl k lühend isetegemise kohta). Pildid on tehtud iseehitatud kaamerate, filtrite ja muu fototehnikaga. Näituse koostasid Hans–Otto Ojaste, Helen Väin, Liilia Buschman ja Urmas Lüüs.

Lüüsi sõnul tekkis tal huvi isetehtud fotoseadmete vastu, nähes, kuidas üks sõber tahtis endale kalasilmaobjektiivi ehk fisheye’d. Selle asemel, et poest uus mitmesajaeurone objektiiv osta, vaatas Lüüsi sõber internetist õpetusi ja tegi igati töötava objektiivi hoopis uksesilmast. „Me ei nimeta seda fotograafiaks, meie pildid on lihtsalt pure fun,” kommenteeris Lüüs.

Lisaks enda fotodele ja ürituse korraldamisele esitleb Lüüs loomekeskuses ka oma uut koomiksiraamatut „Kondimootor 2D”.

Koomiksiidee pakkus Lüüsile välja ulmeajakiri Reaktor, kuid plaan oli noorel kunstnikul juba kaua meeles mõlkunud. Koomiksipildid pole joonistatud, vaid põhinevad fotodel, seega haakub „Kondimootor 2D” foto– ja filmikuu teemaga.

19. augustil jätkub foto– ja filmikuu juba kolmandat korda toimuva Haapsalu noorte filmitegijate õhtuga, kus linastuvad mitu uued kohalike tegijate filmid.

Lüüsi sõnul on täpsest kavast veel vara rääkida, hetkel räägitakse läbi näiteks Janno Jürgensi juunikuus kinos Sõprus esilinastunud lühifilmi „Distants” asjus. Jürgensil on plaanis oma filmiga eri festivale ja üritusi väisata ja „Distantsi” Haapsalus näitamine sõltub muude ürituste reeglitest.

Näitused on loomekeskuse teise korruse galeriis aadressil Jaani 2 üleval augustikuu lõpuni.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments