26. aprill: Kõva sõna

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalu taastusravihaiglas ja kolledžis käib ettevalmistus, et sügisest hakkaks tööle terviseedenduse ja rehabilitatsiooni kompetentsikeskus. Sellele kohmaka nimega projektile on ettevõtluse arendamise sihtasutus eraldanud 3,2 miljonit eurot. Omaosalusena tuleb asjaosalistel lisada pool miljonit eurot.

Kuidas, kellele ja kellega keskus toimima hakkab? Seda ei olegi nii mõista. Lääne Elu on sellest kirjutanud, aga kolledži, linnavalitsuse või taastusravihaigla kodulehel annab märksõna „kompetentsikeskus” üsna vana ja udust infot.

Kui projekt sügisel kolledžis ja aasta lõpus taastusravihaiglas käivitub, hakatakse sealseis laboreis välja töötama abivahendeid, tervisetooteid ja –teenuseid, ka puudega inimeste tarvis. Nende toodete–teenuste omadused põhinevad teadusuuringuil, nende tootmine peaks andma Eesti ettevõtjaile tööd ja ehk parandama ka Eesti väliskaubandusbilanssi. Selleks sisustatakse kolledžisse disainilabor, muretsetakse puidu– ja metallitöö seadmeid; uuritakse ravimuda ja taastusravi võimalusi jne. Tööle on võetud 13 inimest, kokku tuleb 30 töökohta, ütles kompetentsikeskuse direktor Talis Vare.

Kompetentsikeskuse projekt kestab 2014. aasta lõpuni, edasi peab keskus omal jõul edasi rühkima. Keskuse idee on väärt, et ta käima läheks ja kestma jääks, et ta ei jääks sõltuvaks eestvedajate entusiasmist ega kukuks kokku, kui elu neile uusi proovilepanekuid pakub. Keskusest võiks saada läänlastele südamelähedane ettevõtmine. Selleks ei ole oma laborit ette nähtud, aga ehk jaksavad eestvedajad ka avalikkuse suunal tegutseda.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments