Vormsi saab erakorralise meditsiiniabi teenuse

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Tänasest hakkavad Vormsis erakorralist meditsiiniabi pakkuma Ahto Kokk (vasakult), Peeter Savisto, Marge Tiik, Heili Piip ja Koit Kõiveer. Foto: Arkadi Popov

Tänasest käivitub Vormsis kiirabiteenus, mis muudab erakorralise meditsiiniabi saarel ööpäev ringi kättesaadavaks.

Teisipäeval jõudis Vormsisse täisvarustuses kiirabiauto, aasta alguses sai viis vormsilast väljaõppe SA Põhja–Eesti Regionaalhaiglas (PERH).

PERHi anestesioloogiakliiniku juhataja Andrus Remmelgase sõnul pole ükski väljaõpetatud vormsilane meedikuharidusega, küll on aga mõnel varasemast esmaabikoolitus.

Talvel on ööpäev ringi väljasõiduvalmiduses kaheliikmeline brigaad, suvel saadab PERH kümneks nädalaks saarele abiks oma meediku. „Siis saab rääkida peaaegu kiirabibrigaadist, seni tegutseb Vormsil esmaabiandjate brigaad,” nimetas Remmelgas asju nii, nagu on seaduses kirjas.

„Praegu on nad küll väga entusiastlikud,” ütles anestesioloogiakliiniku juhataja koolituse läbinud vormsilaste kohta.

Brigaadi nõustab valvearst

Vormsi kiirabi saab kutsuda häirekeskuse kaudu. Pärast väljakutse saamist teavitatakse PERHi reanimobiili valvearsti, kes telefoni või Skype’i teel Vormsi brigaadi nõustab. Skype annab võimaluse ka pilti näidata.

„Brigaad on meie käepikendus, otsuseid tehakse koostöös,” selgitas Andrus Remmelgas.

Tema sõnul on kohalikku brigaadi õpetatud elustama ja traumahaiget käsitlema, kuid näiteks ravi ja ravimeid nemad määrata ei tohi: „Ravimite manustamise kohta annab meie valvearst konsultatsiooni.”

Koostöös valvearstiga otsustatakse ka see, kas ja millist transpordivahendit on haige mandrile viimiseks vaja. „See tähendab, et nad peavad oskama haige seisundit õigesti hinnata,” rääkis Remmelgas.

Haigete veo korraldamiseks väikesaartelt mandrile, olgu see siis kaatri, praami või kopteriga, on raha eraldanud riik.

Koos kiirabiautoga jõudsid saarele diagnostikaseadmed, mis võimaldavad jälgida haige südametegevust ja muid parameetreid. Selle aasta jooksul lisandub andmete edastamise  süsteem, mis tähendab, et diagnostikaandmeid saab otse vastavasse keskusse edasi saata.

Remmelgas kinnitas, et internetiühenduse kvaliteedi pärast saartel ta ei muretse. „See on saartel üllatavalt hea, Kihnuga pole probleeme olnud,” ütles ta.

Vormsi muutub järjest turvalisemaks

Katseprojektina alustas PERH läinud aastal kiirabiteenuse pakkumist Kihnus. Nüüd on järg Vormsi ja Ruhnu käes. Andrus Remmelgase sõnul on Vormsi pluss teiste väikesaartega võrreldes lähedus mandriga — haigete vedu on lihtsam korraldada.

Vallavanem Urmas Pau ei osanud hinnata, kui suur võiks praegu olla saarel vajadus kiirabiteenuse järele. „Kui see käima läheb, tuleb kindlasti kutseid juurde, sest varem teati, et õhtul keegi välja ei tule,” rääkis Pau.

Kuigi kunagi tegutses Vormsis ka oma haigla, pole ööpäevaringse arstiabi võimalust saare olnud juba aastaid.

„Meditsiinis on igal juhul astutud kvalitatiivne samm edasi,” ütles Pau.  Sellest suvest on saarel oma perearst ja arstikabinetis igal tööpäeval vähemalt pereõde. Nüüd lisandub erakorralise meditsiiniabi teenus.

Vallavanema sõnul on nüüd vaatluse alla võetud ka saare üldine turvalisus. Aasta alguses istusid Vormsi vallavalitsuses koos pääste– ja politseiesindajad, et muu hulgas arutada, kuidas suurendada politsei kohalolekut saarel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kati
12 aastat tagasi

väga hea uudis aga need meedikud nagu kaltsakad oleks võind ka nats vaadata mis seljas on tehti ikkagi pilti edu teile

Kon.
12 aastat tagasi

Eks see loodus ikka valib edasi…

Gen.
12 aastat tagasi

Väga hea uudis,siiani oli looduslik valik….