1. märts: Saare valu ja võlu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Elu väikesaarel võib olla ühtaegu nii õnn kui ka õnnetus. Miinuspoolele jääb näiteks see, et kõik oma suurel maal käimised tuleb sätitada praamiaegadega ja kui ilm kurjaks läheb, võib ühendus mandriga mitu päeva puududa.

Sellestsamast laevaühendusest tulenevalt on ka võimalused väiksemad — ei saa meelt lahutama alati, kui hing ihaldab, kaubavalik poes pole võrreldav supermarketite omaga.

Kui järele mõelda, ei saa sellega kiidelda teisedki maaelanikud. Ühissõidukile lootma jäädes pole paljudest Läänemaa küladest võimalik igal ajal liikuma pääseda ja mõnes paigas saab poodi vaid vähestel nädalapäevadel.

Just tänu saarelisusele on aga näiteks Vormsis teenuseid rohkemgi kui mõnes mandrivallas — Nõva inimene võib veerand tunniga saabuvast kiirabist vaid unistada. Kui mandri väikekoolide kohal ripub sulgemise kirves, siis saarekooli kinnipanekust ei räägi keegi.

Kaire Reiljan

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments