Haapsalu linnasauna tulevik on lahtine

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Peeter Vikman

Detsembri algul pöördus toimetusse naine, kes kurtis, et linnasauna ruumid on koristamata ja haisevad.

Tema sõnul oli naiste saunapäeval riietusruum koristamata, samuti olid riidekapid räpased.

“Kõige hirmsam oli pesuruum: pinkide all pikad vetikad, pingid ise pealt sellised, et ei taha peale istudagi,” kirjeldas saunakülastaja (tema nimi on toimetusele teada).

Leiliruumi kunagi valged plaadid põrandal ja seintes olid naise sõnul mustusest tumedad ja libedad, samuti kurtis ta haisu üle pesuruumis.

Kui Lääne Elu käis möödunud kolmapäeval linnasaunas asja uurimas, särasid ruumid puhtusest; haisust, vetikaist ja ämblikuvõrkudest polnud jälgegi.

“Väga hea, kui inimesed tähelepanu juhivad,” ütles Linnamajanduse ASi haldusüksuse juhataja Marvel Alp. “Pesime pesuruumi kivipingid ka altpoolt survepesuriga üle ja tegime riidekappide ustel värviparandusi — seal olid roostekahjustused.”

Ventilatsioon on saunas väga korralik, kuid Albi sõnul keeravad inimesed ise värske õhu klapid kinni ja seetõttu ongi ruumides saunapäevadel sumbunud õhk. “Soovitan klappe mitte reguleerida, siis on ka õhku rohkem,” ütles Alp.

Plaadid leiliruumis lähevad Albi sõnul tumedaks vihavee tõttu. Linnasaun on ainus pesemiskoht Haapsalus, kus tohib vihelda, ja seda võimalust kasutavad saunalised usinasti.

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman ütles, et kogu endine teenindusmaja hoone on halvas seisukorras. Kinnistu on kirjalikul enampakkumisel, mis lõpeb 10. jaanuaril. Mis saab saunast võimaliku uue omaniku ajal, pole teada.

“Pileti hind saab siis ilmselt olema mitu korda kõrgem,” ei näinud Vikman võimalust, et saun end muidu ära tasuks, sest üheeurone pilet pensionärile ja 1.60ne pilet ülejäänutele ei kata elektrile, küttele ja muule kuluvat. Linnasauna pidamise kohustust uuel omanikul ei ole.

Kui hoone jääb edasi linna omandusse, on piletihinna tõus Vikmani sõnul samuti kindel, sest sel aastal ei võimalda linna eelarve nii suurt toetust kui varem. Seni on linn sauna toetanud 100 000 krooniga aastas.

Sauna investeerida linnal raha ei ole. “Kui näiteks tervisekaitse teeb mõne suurt rahapaigutust nõudva ettekirjutuse, tuleb saun lihtsalt kinni panna,” ütles Vikman.

Siiani on tervisekaitse teinud tagasihoidliku ettekirjutuse just pesuruumi pinkide kohta — need võiksid olla rohkem vett hülgavad. Saunas on kasutusel kivist pingid, puidust istmed ei ole lubatud.

“Katsime pingid pealt epoksüüdvaiguga — algul oli ilus valge kiht, aga see on nüüd lagunenud ja näeb näru välja küll,” tunnistas Vikman. Tema kinnitusel tuleb lagunenud kiht survepesuga pestes peagi päris ära ja siis saab pingid uuesti korralikult katta.

Linna ülesanne on pakkuda pesemisvõimalust inimestele, kel pole kodus veevärki, sauna lahtihoidmise kohustust ei ole. Sotsiaalmajas saab euro eest kasutada duširuumi, kuhu mahub sisse ka ratastool. Aselinnapea ütles, et on mõeldud sotsiaalmajja dušikohtade juurdetegemisele.

“Sel juhul jääks saunateenus [vaba]turule,” viitas Vikman veel kord linna võimetusele pakkuda elanikele peale makstes ülimadala piletihinnaga saunateenust. “Näen siin nišši, kuhu mõni ettevõtja võiks tulla teenust pakkuma: saun, kus saab ka vihelda.”

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Miks
Miks

Miks peab saunakülastaja tähelepanu juhtima, milleks siis vastavad töötajad ja ametnikud on kes vastutavad sauna puhtuse eest?

vaja oleks
vaja oleks

avalikustada Linnamajanduse kõik ametnikud,nende palgad ja millega nad seal kõik tegelevad. Kodulehel on kirjas terve kari juhte ,administraatoreid ja haldureid kes elavad ju linnaelanike armust ja juurdekirjutustest.

Kas
Kas

Ammu oleks aeg vaadata mis Linnamajanduses toimub. Aga valimised kaugel. Iga kord enne valimise lubatakse plats puhtaks lüüa nendest sulidest aga kõik ikka õnsalt ametis.

100000
100000

on ühe lullilööva linnaametniku pooleaasta palk, jätke üks petlema reis ära ja saunaraha on koos ja linnaelanilud pestud( ka suur kirikule annetaja võiks hakata linnasauna sponsoriks). kui palju on maailmas linnu, mis on kuulsad oma saunade poolest, meil pole avalikku peldikutki

to nb
to nb

Seni on linn sauna toetanud 100 000 krooniga aastas. (Loe artiklit, üllatud isegi)

Hmm
Hmm

Mina olen eluaeg käinud erinevates linnasaunades. Ei ole sellel saunal viga midagi. Ei haise see pesuruum kindlasti mitte! Ja kõik muu on ka täiesti talutav, Haapsalus on hullemaidki saunasid olnud. See on nende teiste kõrval ikka luksus! Väga hea saun on – loodame, et ära ei kao, sest muidu ei saakski kuskil enam kunagi vihelda.

nb
nb

eelmisele. kas sul on teada paljuga linn sauna täna yldse toetab? või niisama pahandad.

SASS
SASS

Palju mina tulumaksu näol iga aasta linna toetan? Vaatamata sellele, et elan siin vaid 5 kuud aastas.

jah
jah

kanepile 100000 kinkida oli köömes, või lasketiirule anda.linnasauna pidada aga ei saa, linnas elab pool rahvast alla vaesuspiiri. sulidele jälle järjekordne rahapumpamise koht organiseerimisel

wpDiscuz