Lihulas käib festivalimelu juba enne ametlikku avamist

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Žürii esimees Yossi Eisler vaatab koos abikaasa Etheliga läbi võistlusfilme. ARVO TARMULA
Žürii esimees Yossi Weissler vaatab koos abikaasa Etheliga läbi võistlusfilme. Foto: ARVO TARMULA

Matsalu 9. filmifestivali žürii alustas filmide läbivaatamist juba eile, päev enne festivali avamist, sest neil kulub võistlusfilmide läbivaatamiseks 25 tundi.

A–kategooria ehk loodusfilme on 16 ja need kestavad kokku 896 minutit — umbes 15 tundi. B–kategoorias (loodus ja inimene) võistleb 13 filmi ja need kestavad kokku 630 minutit.

Žürii istub omaette ruumis kultuurimaja teisel korrusel, kõrvaklapid peas, ja igaühel jookseb oma monitoris üks võistlusfilm. Vahepeal peetakse nõu ja siis vaadatakse edasi, selgitas festivali direktor Tiit Mesila. Võidufilmid tehakse teatavaks laupäeva õhtul.

Festivali esimesed vaatajad aga olid täna hommikul Lõuna–Läänemaa koolilapsed ja saal sai neist viimse istekohani täis, nii et kollitavat lastepuudust ja koolide sulgemist oli saali vaadates isegi raske uskuda. Lastele linastus Amazonase vihmametsadest kõnelev film.

„Lahe film, ainult metsast hakkas kahju,“ ütles Metsküla kooli 5. klassi õpilane Svea Stahlman. Metsküla koolis oli täna paar esimest tundi ja ülejäänud päeva veedavadki kooli 14 last ja õpetajad Lihulas, kus pärast filmi algab Lihulas muusika- ja kunstikoolis kunsti ja fotograafia töötoad. Seal pidi osalema ka Eesti tuntud loodusfotograaf Remo Savisaar, kes aga Lihulasse ei jõua, sest jäi Hiiumaale tormivangi. Kui ilm lubab ja parvlaevad jälle käima hakkavad, saavad lapsed Remo Savisaarega kohtuda homme Haapsalus. Lihula kandi rahvas saab Remo Savisaarega kohtuda laupäeval Penijõel, lootis Mesila.

Amazonase filmi juhatas sisse ja vastas hiljem laste küsimusele rännu- ja metsames Hendrik Relve. Lapsed näitasid, et tunnevad loodust hästi, sest kui Relve esitas saalile küsimuse, milline oli kõige väiksem lind, keda te filmis nägite, vastas saal üksmeelselt: “Koolibri.” Relve tunnistas selle õigeks ja ütles, et on ise seda lindu vihmametsas näinud, koolibiri on väike nagu liblikas ja tema poeg on vaid sentimeetri pikkune.

Tiit Mesila ütles, et festivali esimene päev on pühendatud metsale, sest tänavune on rahvusvaheline metsa-aasta. Seepärast valiti avafilmiks ka Amazonase film.

Täna jätkub Lihula kultuurimaja suures saalis filmide vaatamine, üksteise järel saabub festivalile tuntud looduse- ja filmi ja fotomehi. Kell 17 avatakse Lihula mõisas fotonäitus ja festivali pidulik avamine tuleb kell 18. Sinna on oodata ka keskkonnaministrit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
kolla
12 aastat tagasi

isegi kui siit oligi vahest midagi lugeda siis nüüd on need I.Termosessekusijad selle päris võimatuks teinud.Nb.see jutt ei käi antud artikli kohta aga mujale ligi ei oääse.