Isamaa ja Res Publica Liit looks Haapsalus ettevõtlusspetsialisti ametikoha

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

IRLi tänavuste valimiste juhtfiguuri Merle Mäesalu sõnul ei ole olulised mitte ainult konkreetsed lubadused neljaks aastaks, vaid ka üldpilt, mida soovitakse luua pikas perspektiivis. Foto: Arvo Tarmula

Isamaa ja Res Publica Liit lubab Haapsalus ametisse seada ettevõtlusspetsialisti, mis on esinumbri ja linnapeakandidaadi Merle Mäesalu sõnul erakonna üks olulisemaid ja programmi läbiv lubadus.

„See tähendab, et me mitte ei loo Haapsallu kunstlikult töökohti, vaid spetsialist selgitab välja ettevõtjate mured ja vajadused ning tegeleb nendega iga päev,” selgitas Mäesalu.

Ettevõtlusspetsialist ehk n–ö Haapsalu müügimees hakkaks uuesti korraldama äripäevi, võtaks ühendust jõude seisvate kinnistute omanikega jms.

„Et ettevõtja tunneks, et linn hoolib, on hästi oluline, see üks töökoht ei nõua ka eriti ressurssi,” ütles Mäesalu.

Reformierakonna kohaliku juhi Urmas Suklese hinnangul dubleeriks selline spetsialist juba riigi raha eest toimivat Läänemaa arenduskeskust.

Sotsiaaldemokraatide esinumber Valdo Maisalu kiitis IRLi idee igati heaks. „Meil oli eelmiste valimiste programmis sama asi samas sõnastuses,” lisas ta.

Ka vabastaks IRL uued ettevõtted viieks aastaks maamaksust, mis ei ole linnale Mäesalu sõnul oluline sissetulek, kuid näitab head tahet.

Teine peamine suund, mille plaanib IRL võtta, on lastega perede toimetuleku parandamine.

Mäesalu sõnul on linnas sõimekohtade puudus ja selle leevendamiseks hakkaks linn maksma pearaha ka nende laste eest, kelle vanemad on kambakesi ise hoidja palganud.

Nii Sukles kui ka Maisalu nentisid, et Haapsalus ei ole tegelikult sõimekohtade puudust. Suklese sõnul on puuduse tekkimisel mõistlik luua lasteaiakohti juurde, mitte toetada eralasteaedu. Maisalu pooldab kohtade puuduse tekkimisel IRLi ideed.

IRLi juhitava Haapsalu põhikoolilapsed saaksid tasuta bussiga sõita, koolis süüa, huviringis käia, vanematele makstaks 200 eurot ranitsatoetust ja koolitarvete ostmise toetust.

Haridusmaastiku parandamiseks plaanib IRL luua teise põhikooli, mis võiks Mäesalu sõnul tulla nt algkooli juurde.

„Kas kolme põhikooli on vaja, kui Ridala teeb Uuemõisa põhikooli ning Haapsalu ja Ridala ühinevad,” jäi Urmas Sukles skeptiliseks.

Ka Maisalu kinnitas, et kuna lapsi jääb vähemaks ja linna eelarve on pingeline, pole uut põhikooli tarvis.

Kolmandaks pidepunktiks on IRLil Mäesalu sõnul merelinn, mereteemalisi punkte on IRLi programmis tõesti palju — kuus tükki.

„Koht, kus me teistest eristume — Haapsalus puudub kvaliteetne ujumiskoht täiskasvanuile ja seda on vaja. Selle teeme ära, see on lubadus,” sõnas Mäesalu. Kuhu, ei ole veel teada, aga üks mõte on paksendada liivakihti ja süvendada merd Paralepa rannast veidi edasi.

Kindlasti ehitaks IRL Mäesalu sõnul valmis Bürgermeistri holmi merevärava. Purjespordikooli tuleks Mäesalu sõnul toetada niivõrd, et tulevikus sirguks siit olümpiavõitja.

„Ühed asjad on lubadused, aga teised asjad on plaanid pikas perspektiivis, mida nelja aastaga ei jõua — mereteema on suur plaan,” ütles Mäesalu.

Ka IRLi programmis on hulgaliselt teiste erakondadega kattuvaid lubadusi, sh tasuta koolitoit ja Bürgermeistri holmi avamine, aga ka Haapsalu muusikakooli olmetingimuste parandamine ja linna algkooli remont.

Mäesalu sõnul ei ole linnal raha uusi hooneid ehitada ja sellepärast on IRLi arvates parim lahendus remontida muusikakooli praegused ruumid. Algkool plaanitakse tema sõnul remontida koos riigi rahaga.

Mõned lubadused on IRLi programmis sellised, mis tegelikult juba toimivad — näiteks Vikerkaare lasteaia remondi alustamine, puuetega laste perede aitamine abivahendite ostmisel ja puuetega inimeste kodudesse kaldteede vms ehitamine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
noh,
10 aastat tagasi

milleks-milleks, igasugused koalitsioonipartnerid ja muud partnerid tahavad ju ka tuntust ning pappi saada, räägid siin inimeste hüvangust, naljanina selline

milleks
10 aastat tagasi

nii väiksesse linna üldse aselinnapead vaja on ?Abilisi on ju palju-nõunikud,spetsialistid jne.Selle raha,mis nende palkadest üle jääks võiks inimeste hüvanguks ära kasutada….

Gen.
10 aastat tagasi

Mulle pr. Merle küll meeldib,ta võiks saada Suklese aselinnapeaks. Ja kuna mereteema on talle (ja ka mulle)südamelehedane,siis peaks korralikus linnas ka bordell olema…..

oh ja oh
10 aastat tagasi

Määsalu on lihtsalt üks,kes tantsib ja arvab,et säramisest sõbrannadega piisab ka linna juhtimiseks.Kahju,et IRL-il pole mõnda tõsiseltvõetavamat kandidaati.
Tänu Mäesalu nõrkusele on reformil võit peaaegu taskus.

Kahju ka keskerakonna inimestest,sest ilma karilaiuta oleks see ju päris tore erakond,aga miks peaks Karilaid ennast igal pool eksponeerima,kui linnapea kanidaat hoopis keegi teine.

valija
10 aastat tagasi
Reply to  oh ja oh

sama süüdistus ka savisaarele. 15 000 hästi toredat inimest, aga savisaar muudkui eksponeerib ennast. valiksin ka koguaeg seda toredat erakonda – Keskerakonda, aga näe, see savisaar siin ja seal. karilaid ja savisaar Keskerakonnast välja ja oi kui mõnus siis on.

oh jahile
10 aastat tagasi
Reply to  oh ja oh

Saa juba ükskord aru, et toimuvad volikogu valimised, mitte linnapea valimised.Haapsalu tingimustes ei saa üks erakond mingil juhul absoluutset hääleenamust. See tähendab seda, et Vikmanist ei saa linnapea ka kõige paremal juhul, sest tegelikult on erakonna esinumber Karilaid. Viimane aga pole tööd kunagi teinud ja ega taha ka ning, et mitte oma valijate ees lolliks jääda on ta dzoti ette lükkanud Vikmani, kes on ühtlasi ka Karilaiu ruupor.

sisutud irlikad
10 aastat tagasi
Reply to  oh jahile

sukles on siis lipstoki ruupor, mäesalu uusi ruupor, kaldas saisalu ruupor.
natuke imelik pole sellit juttu rääkida.

to sisutu
10 aastat tagasi

Oled ikka mees sügavast metsast ja ei tea mittemidagi sellest kuidas kõik toimib. See, millest sa kõneled on sinu luulu.

just
10 aastat tagasi
Reply to  oh ja oh

…Mäesalu on nõrk esinumber, inimesel puudub nii energiat kui teadmisi linna juhtimiseks, teeseldud naeratusest jääb väheks.
Aga tegelikult huvitab mind,kas kaubamaja ees nädalavahetusel telgiga olnud padjaklubiliikmete sekka ka aeg-ajalt mõni IRLi meeskandidaat eksis? Padjaklubi peaks rohkem oma erakonda mehi värbama ehk eksib nende sekka siis ka mõni,kes tantsujalad vahepeal ka kahe jalaga maa peale toob!

oh
10 aastat tagasi

lugedes neid valimislubadusi,tuleb masendus peale…..kui kaua võib inimesi lollideks pidada….

valija
10 aastat tagasi

Mäesalus on näha vaid meeletut võimuhimu! Kuid kas võib loota,et linnapea ametil saadakse paremini hakkama kui olemasoleval juhikohal? Mäesalu ei ole vist veel endale teadvustanud, millist vastutust linnapea ametikoht temalt nõuaks ja kas ta selleks üldse valmis on. Arvestades seda,millist tülpimust tema näost võib välja lugeda,siis ei saa ta ju ometi loota,et pinget tulevikus vähemaks jääb?!

PRAVDA LAARA
10 aastat tagasi
Reply to  valija

maavalitsuse amet on olnud siiani ülene,aga ei mingit tulemust, nii et praegune eesmärk on saada linnas lihtsalt irl-l võimu juurde, muinasjutu ja tühilubadustega võimu juurde, ei midagi enamat(kodukulud alla)lubadus tapab meid ammu tegelikkuses.

Kõrvalseisja
10 aastat tagasi
Reply to  PRAVDA LAARA

Kui sa räägid ametist, siis amet ongi selline mida sinu tööandja ette kirjutab ja neid kohustusi sa täitma pead. Arvad teisiti? Vaatan neid valimiste nimekirju, siis need on ikka seltskonna nimekirjad, kes tahavad midagi kohalikul tasandil teha. Arvad teisiti? Jaa, jaa KE ja Karilaid pakuvad ilmselt keskusest tulnud juhtnööride järgi joonduvat. Aga teate veel nalja? Uue valla KE nimekiri ei järgi üleüldse keskusest tulnud juhtnööre, nimi küll KE aga valimisleht ei kajasta keskbüroost tulnud juhtkirju üleüldse. Karilaid pole seda seltskonda oma mõju alla veel saanud ja ega saa, seal on ju maadlejad poisid. Tulge ikka maa peale, kohalikul tasandil toimivad… Loe rohkem »

viimasele
10 aastat tagasi

heh, ma ütlesin vastupidi.ei kiida LAK-i, ütlesin, et nende tegevuse tulemusi pole eriti tunda-näha.

viimasele
10 aastat tagasi

olen nõus viimase kommentaariga. Mingi ametnikukoha juurdeloomine ei tee veel imesid. kandideerijatel endilt ootaks- mis need ideed siis on, mis töökohti juurde loovad? Millegipärast pole selliseid ideid. Räägitakse ümmargust juttu et töökohad on ikka olulised ja kogu lugu. Võtame mõne söbra ametnikuks tööle, siis hakkab kõik hästi jooksma? Kui ikka linnapeadeks ja volikoguliikmeteks pürgijatel ideid napib, siis pole mõtet loota, et tuleb mõni ametnik (kes sisuliselt hakkab ju tulevase linnapea suuniseid täitma) ja mõtleb kõik visioonid välja. Sel juhul vääriks see amtnik linnapea staatust ju. Tõepoolest- meil on olemas Läänemaa arenduskeskus, kes saab nii maksumaksja kui omavalituste liidu raha selleks,… Loe rohkem »

To viimane
10 aastat tagasi
Reply to  viimasele

Mida sa kiidad seda Lak-i. Olen seda omal nahal kogenud, et sealt abi saamine käib üle kivi ja kändude. Jah, kui sa oled seal ehk kellegi tuttav, siis OK, viitsitakse ka sinuga tegeleda ja koos püütakse lahendusi otsida. Kui sa viitsid veidigi selle küsimusega mille kohta sa negatiivselt suhtud tegeleda, siis mine näiteks Türi valla kodulehele ja sa võid veenduda, et hea tahtmise korral on kõik võimalik. Arvan, et IRL ei räägi vast uute ametnike tekitamisest linnavalitsuse juurde, vaid ametikohustuste ümbermängimisest või nii…Praeguses linnavalitsuses amenikud sageli dubleerivad üksteist ja teevad tarka nägu, et nemad on just need mutrikesed, ilma kelleta… Loe rohkem »

sisutud irlikad
10 aastat tagasi

sisutu on luua lihtsalt üks bürokraat juurde. ametnikke on piisavalt, õigeid tööülesandeid tuleb anda. samas kui see nii lihtne on , miks siis maavalitsus kogu maakonna ettevõtlusega ei tegele

oleks , võiks
10 aastat tagasi

oleks seal küüned, roniks ta puu otsa