Politsei hoiatab: lisaks rahale püütakse inimestelt välja petta ka kortereid ja autosid

Lääne Elu

info@le.ee

Sel nädalal on politseile teatatud mitmest juhtumist, kus lisaks rahale on inimestelt välja petetud ka korter ning auto. Politsei palub inimestel olla tähelepanelik ja hoiatada oma lähedasi selliste petuskeemide eest.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo peitekuritegude grupi juht Maksim Rozgonjuk kirjeldab uskumatuna kõlavat juhtumit, milles naine andis kurjategijatele kokku 21 000 eurot ning oleks peaaegu ilma jäänud ka oma elukohast. „Üleeile, 2. aprillil sai 27-aastane naine venekeelse libakõne, milles helistaja väitis, et töötab Telias. Pettur rääkis, et juhul, kui naine lepingut ei pikenda, ei saa ta oma telefoninumbrit enam kasutada. Lepingu pikendamiseks andis naine petturile enda isikukoodi ning kinnitas lepingu Smart-ID koodidega. Pärast tehingut sai naine aga uue telefonikõne inimeselt, kes väitis, et ta töötab riigiasutuses ning näeb, et petturid on võtnud tema nimele laenu. Helistaja väitis, et pettuse takistamiseks tuleb tegutseda kohe ning suunas kõne väidetavalt panka. Naist juhendati 18 000 euro suuruse laenu võtmisel ning väideti, et see tühistab kurjategijate poolt võetud laenu. Seejärel pidi naine laenu tagastamiseks viima raha pakiautomaati ja saatis enesele teadma suure summa otse petturitele,“ kirjeldas politseinik ning lisas, et naine sai hiljem veel ühe kõne, milles pakuti, et ta võiks kaasa lüüa ka salaoperatsioonis eesmärgiga tabada ebausaldusväärsed töötajad. Selleks paluti naisel oma auto müüki panna. Helistaja sõnul olevat see üksnes näiline müük ehk naine pidavat oma auto hiljem tagasi saama. „Auto müügist sai naine 3000 eurot ja selle summa pani ta samuti pakiautomaati. Küllap vaatasid kurjategijad, et naist saab lõputult petta ja saatsid tema elukohta maakleri, kes pidi aitama kodu müügiga. Sellest hetkest tundus asi naisele kahtlane ning ta otsustas politseisse pöörduda,“ kirjeldab Rozgonjuk.

Sarnase kõne väidetavalt Elisast ja hiljem Smart-ID toest sai 1. aprillil 48-aastane mees. Ta andis petturitele mobiililepingu pikendamiseks isikukoodi ja kinnitas selle Smart-ID koodidega. Hiljem viis mees petturite tabamiseks pakiautomaati 3000 eurot. Mees sai aru, et on petta saanud ning andis juhtunust politseile teada. Politseinikud pidasid samal päeval kuumadel jälgedel kinni 27-aastase naise, kelle seos kuriteos on veel selgitamisel.

2. aprillil oli õnnetu päev ka 76-aastasele naisele, kes jäi ilma nii oma korterist kui ka selle müügist saadud 94 500 eurost. Naine sai venekeelse kõne libapolitseinikelt, kes kaasasid teda salaoperatsiooni eesmärgiga tabada ebausaldusväärsed maaklerid. Paha aimamata oli naine nõus väidetavaid politseinike aitama ja pani kurjategijate juhendamisel müüki oma korteri, käis notaris tehingut allkirjastamas ja andis müügist saadud sularaha kullerile, kes samuti oli tõenäoliselt pettur.

Rozgonjuki sõnul teevad politseinikud ööpäevaringselt tööd, et need kurjategijad tabada. „Kinnitan, et ei politsei ega ükski ettevõte ei palu inimestel oma sularaha pakiautomaatidesse viia. Samuti ei toimu Eestis salaoperatsioone ebausaldusväärsete töötajate kinni pidamiseks. Kui saate sellise kõne, milles püütakse teilt kätte saada isiklikke andmeid, palutakse tehingud kinnitada PIN-koodidega või proovitakse kaasata salaoperatsiooni – katkestage see kõne kohe! Mõistagi ei tohi kaasa minna pakutud ideega, kus keegi palub teil „näiliselt“ oma vara müüa. Vastasel juhul jääte ilma nii oma rahast kui ka varast,“ ütleb Rozgonjuk ja palub kõigil inimestel ka oma lähedasi neist skeemidest teavitada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
42 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Võõra kõne saaja
25 päeva tagasi

Igasugu küsitlusi tuleb võtta andmete kalastamisena ja mitte vastata!

Njah
25 päeva tagasi

Võõraid numbreid pole vaja vastu võtta üldse, ma ei saa nendest aru, kes vastu võtavad. Mis asja on vööral sinuga. Las kirjutab sõnumi, kui vaja võõralt numbrilt helistada. Keegi ei helista ja ei paku sulle igavest rikkust ja lõputut õnne. Sellega peab arvestama.

asjalik
22 päeva tagasi
Reply to  Njah

Mida sa kardad? Pimedas põletad ka kõiki tulesid?

Võõra kõne saaja
25 päeva tagasi

Helistati minule numbrilt: +372 7660300. Näib, et helistati Valgast. Ei võtnud vastu ja rohkem ei helistata.

Napak
26 päeva tagasi

See on draama, draama, draama, mis kordub iga päev…mis oskan öelda ma… ei vist lõbusat komöödiat… sellest iial saa! Naine kordab mul kui kaja, et üks tohman olen ma.

Jenkem
26 päeva tagasi

Puurottide mustad maksukogujad?

asjalik
26 päeva tagasi

Kui loll oled, siis paras.

XYK
26 päeva tagasi

Milleks kõne katkestada? Kui aega on, siis trollime trolle vastu. Anname igatsorti valesid numbreid ja las võimlevad. Kui võimalik, võib lasta politseil kõne jälitada samal ajal ja/või kõne salvestada. Youtubes leidub selliseid “õppekõnesid” tonnide viisi.

Eda.
26 päeva tagasi
Reply to  XYK

Teen nii kaubapakkujatele, kes helistavad ja kõikvõimalikku staffi pakuvad alalõpmata.

Nimi (kohustuslik)
26 päeva tagasi

Kuidas saab ikka nii naiivne olla???

Kohalik
26 päeva tagasi

Mind hoopis huvitab, et kust need nn. kurikaelad teavad, et mul see või too rahasumma on olemas…ei hoia ma ju seda kodus. Seega…kust peab…või saab…info lekkida…eks ikka pangast = ehk peaks alustama sealt.. Ja miks peaks võhivõõras teadma, et mul on auto..või kinnisvara….ja milline….kust siis see info pärit = siin on mida mõelda….
Ja takkapihta veel telefoninumber…et seda kõike nende andmetega seostada….seega küsimusi rohkem kui vastuseid …

Hellat
26 päeva tagasi
Reply to  Kohalik

Nii loll kommentaar, et lase aga olla. Naiivne ka veel pealekauba.

Napak
26 päeva tagasi
Reply to  Hellat

Lolli pole seal midagi peale: Hellati tavapärased kommentaarid on enamusjaolt lollid. Seda mõtlesin minagi, et kust andmed pärit, et pangas on summad. Minul pole seal midagi, ei usalda oma raha pankade kätte. Ainult niipalju on alati hetkeks, et arved üle kanda ja muidu kas nullilähedane seis või kuni 100. Ning mitte keegi pole mulle helistanud ja midagi ära kantida soovinud.

Mida ei saa aru
26 päeva tagasi
Reply to  Napak

Enamus selliseid kuritegusid on ju oma tutvusringkonna või sugulaste poolt tehtud. Pankadest ei saa siuksed kelmitotud midagi kätte, eriti nii väikseid summasid. Mõelge ka natukene!

Maksutahe = Kaitsetahe
26 päeva tagasi
Reply to  Kohalik

Kust saab meedia detailseid andmeid menetluses olevate krimi – jm asjade kohta? Kas mitte otse prokuratuurist?

Toetan Aadut
27 päeva tagasi

Puurotid susserdavad e valimistega ja kõik ok

Kurg
27 päeva tagasi

Õnneks see suuremas osas venelaste hädad. Varastasid nende esivanemad meid paljaks las nüüd pätid lüpsavaid neid sisserännanud vabastajate järeltulijaid. Ärgu halagu. Vaadaku vähem vene telkut ja kasutagu oma aju.