Raieluba ja hoolduslõikusluba – puust ja punaseks

Arborist tööd tegemas. Foto: Kerdi Varm
Arborist tööd tegemas. Foto: Kerdi Varm

Käes on märts ja inimesed mõtlevad aiatöödele. Esimene kevadine töö, mida tavaliselt tegema rutatakse, on viljapuude lõikus.

Viljapuude hoolduslõikuseks või raieks ei ole luba vaja taotleda ja see tundub inimestele selge olevat. Suuremate puude raie- ja hoolduslõikuse korral peab aga silmas pidama mitmeid aspekte. Kuigi info kättesaadavus on parem kui kunagi varem, ei ole teave raieloa nõudest siiski kõigini jõudnud – tihti puutuvad arboristid kokku klientidega, kes on otsustanud oma kinnistul kasvava puu maha võtta, kuid raieloa vajadusest kuuldes teevad imestunud näo. Soovime selgitada, miks on raieluba või hoolduslõikusluba vaja, millised on taotlemise tingimused ning kuidas seda teha.

Mis on hoolduslõikuse ja raie erinevus?

Lühidalt on raieluba kohaliku omavalitsuse nõusolek puu raieks ja hoolduslõikusluba nõusolek puu hooldamiseks (olenevalt omavalitsusest võivad need olla ka koos ühe loana või võib olla kehtestatud ainult raieloa nõue). Hoolduslõikusloaga antakse üksiti tingimused, kuidas puud hooldada. Veel parem oleks öelda, et antakse puu hooldamise eesmärk, millest arborist saab oma töös lähtuda.

Hoolduslõikuseks on luba vajalik siis, kui isiklikul kinnistul kasvaval puul (rinnasdiameetriga üle 8 cm) soovitakse lõigata oksi. Olenevalt puust ja tema kasvukohast võib hoolduslõikuse eesmärk olla väga erinev, kuid igasuguse hoolduslõikuse järel peaks puu säilitama liigiomase välimuse. Samuti on oluline, et töö käigus ei kasutataks valesid lõikemeetodeid, näiteks tuleb vältida rebenenud lõiked või asjatuid tüükaid.

Hoolduslõikuseks peab valima ka õige aastaaja vastavalt puu liigile. Näiteks vahtra ja kase puhul peab silmas pidama mahlajooksu aega. Enne mahlajooksu ja selle ajal ei ole tavaks puuoksi lõigata. Samuti pole mõistlik puid hooldada pakasega, sest käre külm või suured temperatuurikõikumised kahjustavad värskeid lõikehaavu, tekitades neile lõhesid jm kahjustusi.

Kõige parem aeg puude hoolduslõikuseks on siis, kui puu on täislehes, sest puu seisukorda on vegetatsiooniperioodil kõige lihtsam hinnata, ka paranevad lõikehaavad kõige kiiremini ning lõikuse eesmärki silmas pidades on lihtsaim puud tervikuna vaadelda.

Hoolduslõikusluba ei ole vaja taotleda viljapuude hoolduslõikuseks ja kuivanud okste ning vesivõsude eemaldamiseks.

Raieks on luba vaja siis, kui on vajadus puu raiuda. Raieloa taotlus saab tavaliselt positiivse vastuse siis, kui ametnik on tuvastanud otsese ohu inimestele või varale. Sellised põhjendused nagu liiga palju lehti, liiga vähe valgust, kleepuv õietolm, „ise istutasin“ või „puu enam ei meeldi“ ei ole paraku argumendid, millega raieluba taotlema minna. Valguse puuduse vastu saab tihtipeale abi hoolduslõikusega, kuigi lehtede kogust või õietolmu see küll suurel määral ei vähenda. Ka paljude muude murede puhul aitab enamasti hoolduslõikus.

Veel üks põhjus, miks inimesed raieluba taotlema lähevad, on hirm, et puu või tema oksad on ohtlikud. Hirm aga ei pea tähendama puu raiet, sest puu ohutuse tagab tema pidev hooldamine, seisundi jälgimine, ohutegurite märkamine ning vajadusel tegutsemine. Arboristid oskavad anda nõu, mida, kuidas ja miks teha, ning vajadusel seda kõike ka teha. Samuti võib hinnangut puu seisundile küsida puittaimede hindajalt või dendroloogilt. Sellisel juhul saab dokumendi, mis annab ülevaate puu tervislikust seisundist, mõõtmetest, väärtustest, ohuteguritest ja vajalikest tegevustest, aga ka ajaloost.

Raieluba ei ole vaja taotleda alla 8 cm rinnasdiameetriga (1,3 m kõrgusel) puude, viljapuude, kuivanud ja murdunud puude raieks (viimaste puhul tuleb siiski linnavalitsust esimesel võimalusel teavitada).

Miks pean taotlema luba, kui puu asub minu kinnistul?

Selleks on kaks peamist põhjust. Esimene neist on puhtalt seadusandlik (tulenedes looduskaitseseadusest) ja lähtub sellest, et kohalik omavalitsus peab oma territooriumil kehtestama tingimused, mille alusel puid raiutakse. Igal omavalitsusel on raieloa kord veidi erinev ja mööda vaadata neist tingimustest ei saa.

Teine, sisuline põhjus on aga see, et iga puu on väärtus mitte ainult sellele kinnistule, kus ta kasvab, vaid loob seda kogu linnaruumis laiemalt. Mida suurem on puu, seda enam omab ta tähtsust avaliku ruumi kujunduslikust, ökoloogilisest, keskkonnaalasest, haljastuslikust, sotsiaalsest või kultuuriloolisest aspektist või kõigis neis aspektides.

Raieloa andmise kord Haapsalu linnas

Haapsalu linnas on puude raiumiseks vaja taotleda raieluba, vormikohane taotlus tuleb esitada läbi iseteeninduskeskkonna. Puude hoolduslõikuse tegemiseks tuleb kooskõlastuse saamiseks esitada linnavalitsusele kirjalik vabas vormis taotlus.

Linnurahu ajal raielubasid ei väljastata, v.a ainult erandkorras, kui on tormikahjustused või haigustunnustega puud, mis vaja kiiremas korras likvideerida. Samuti võib raieloa kõrvaltingimusena nõuda raiutava puu asendamist ehk asendusistutust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mida
2 kuud tagasi

selle kohta euroopa direktiiv ütleb; Kui teie aias või maalapil asub vaher ehk Acer platanoides, mis sirgetüvelisena kasvab Eestis kuni 30 meetri kõrguseks, kusjuures suuremate puude tüve läbimõõt küünib kuni poolteise meetrini, siis on teil peatselt vesi ahjus. Magus vesi, aga see olukorda ei leevenda.

mina
2 kuud tagasi

ei raiu, mina lihtsalt saen puu maha

Kohalik
2 kuud tagasi

Ega see aeg pole kaugel, kui pead taotlema luba, et oma peenralt maasikaid korjata….ja pärast pead ette ka näitama. Varsti peab küsima ka porgandite harvendamise luba….
oh joppenbuhh…kuhu me jõudnud oleme…

IRW
2 kuud tagasi

Lihtsalt üks kamp ametnikke on endale töö leidnud