Järgmisel reedel toimub koolides ja lasteaedades õpetajate hoiatusstreik

Lääne Elu

info@le.ee

Haapsalu põhikoolis toimusid täna tunnid tavapäraselt. Foto: Malle-Liisa Raigla
Järgmisel reedel toimub koolides ja lasteaedades tunniajane streik. Foto: Malle-Liisa Raigla

Eesti haridustöötajate liit teatab, et kuna valitsus venitab palgaläbirääkimistega ega pole erinevalt õpetajatest pakkunud omalt poolt välja ühtki konkreetset plaani kokkuleppe täitmiseks, toimub 10. novembril üle Eesti õpetajate hoiatusstreik.

Eesti haridustöötajate liidu (EHL) esimehe ja streigijuhi Reemo Voltri sõnul on palgaläbirääkimised seni olnud pigem ühepoolsed, sest valitsuse sisulist kaasamõtlemist pole näha olnud.

„Näiteid, kus õpetajate puuduse tõttu on olemasolevad õpetajad sunnitud töötama isegi kuni topeltkoormusega, on esitatud otsekui tõendit, et õpetajate palk polegi madal. See on teadlikult eksitav ja sügavalt ebaeetiline. See on umbes sama, kui öelda, et kellel ei jagu raha, et perele süüa osta, võib ju päevale lisaks ka öösiti töötama hakata,” ütles Voltri.

Haridustöötajate esindaja selgitas, et õpetajad on pakkunud valitsusele välja erinevaid viise, kuidas valimistel rahvale antud ning koalitsioonilepingus kokkulepitud lubadused täidetud saaksid. „Saame väga hästi aru riigieelarve seisust aga küsimus on prioriteetides. Soovime valituselt pikka plaani ja oleme teinud ettepanekuid, kuidas teha kokkulepe õpetajate palkade kohta aastateks 2024–2027,” sõnas Voltri.

„Ma ei hakka kordama, mida paljud ettevõtjad, teadlased ja ühiskonnategelased on viimastel kuudel valitsusele avalikult hariduse palgakriisi kohta öelnud. Kokku saab selle võtta nii, et kui praegune õpetajate läbipõlemine, töölt lahkumine ja järelkasvu puudus jätkub, saab suure hoobi nii Eesti inimeste elatustase kui julgeolek ning ühtne eestikeelne haridus kukub läbi,” lisas EHL-i esimees.

Probleemi tõsidusele tähelepanu juhtimiseks toimub nädala pärast, 10. novembril nii kooli- kui lasteaiaõpetajate tunniajaline hoiatusstreik üle Eesti. Streik toimub koolides kella 9–10 ning lasteaedades kella 8–9 hommikul. Õpilaste heaolu ja turvalisuse huvides on kõigil haridusasutustel soovituslik alustada sel päeval tööd vastavalt hiljem, pärast hoiatusstreigi lõppu.

„Streigiga saavad lisaks ametiühingu liikmetele seaduse kaitse all liituda kõik põhi-, kutse- ja keskkoolide ning lasteaedade õpetajad üle Eesti. See on see moment kus Hiiumaast Põlvamaani seisame õlg-õla kõrval. Me ei streigi kellegi vastu, vaid kõigi eest, kellel läheb korda hariduse jätkusuutlikus Eestis,” selgitas Voltri.

Reemo Voltri nentis, et kindlasti tekitab õpetajate hoiatusstreik mitmesajale tuhandele inimesele ebamugavust ning sunnib päevaplaane ümber tegema.

„Mõneti on see aga eelvaade tulevikku, sest kui valitsus lubab õpetajate palgakriisil jätkuda, siis on tõrked haridussüsteemi töös õpetajate puuduse tõttu varsti igapäevased,” ütles Eesti haridustöötajate liidu esimees.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
55 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
IRW
6 kuud tagasi

Selle okupatsioonivalituse vastu peab iga inimene streikima, toetan igati õpetajate streiki.

mure
6 kuud tagasi

on eeskätt selles, et noored ei lähe viieks aastaks ülikooli, et mingi 1700 teenida. Lihtsalt ei lähe ja see ongi probleem.Sellega peaks riigi tasandil ammu tegelema. Ametikorterid, mingid boonussüsteemid jne jne. Aga midagi peale ilusaid konverentse ja tühisisu arutelusid pole ju tehtud!

Kaja
6 kuud tagasi
Reply to  mure

Ütle mulle ka kuskohas see “mingi1700” nii lihtsalt makstakse.

kohalik
6 kuud tagasi
Reply to  Kaja

tööstus on ammu hävitatud, kõik tassime sisse raske raha eest, koolitame kõrvataguse sügajaid ja tiktokkareid, töökohti pole, riik sunnib rahva toetuste ja kerjamasina peale

IRW
6 kuud tagasi
Reply to  mure

Nii palju kui minu kogemused räägivad ei tea ma ühtegi riiki kus reaõpetajad ulmetasusid saavad , pigem ikka sellise tugevalt alla keskmise (kusagil mediaankeskmise lähedal) sissetulekud . Need on ikka pigem töökohad mis kiiresti ei kao

väljapressimise vastane
6 kuud tagasi

Viimati lugesin uudist, et kui kõik õpetajad töötaksid meil täiskoormusega, siis on 2800 õpetajat ÜLE.
Seega enamik õpetajaid ei tööta täiskoormusega. Õpetajate puudust ka ei saa ju siis olla.
Mille eest saadakse praegu (sugugi mitte väikest) palka ja mille eest tahetakse veelgi suuremat palka saada? Täiskoormusega õpetaja saab juba praegu väga suurt palka ja pole mingit põhjust streikida.Kas ülejäänud tahavad lisaks oma mammutpuhkusele ja poolikutele tööpäevadele veel ka täispalka saada – mitte millegi eest? Miks riik allub väljapressimisele?

IRW
6 kuud tagasi

Proovida ju võib, äkki läheb läbi?

Imelik
6 kuud tagasi

“õpetajate puuduse tõttu on olemasolevad õpetajad sunnitud töötama isegi kuni topeltkoormusega”
…. ja te räägite et meil ei ole vaja koolivõrku kokku tõmmata ning korrastada ja igasugu “koduõpetaja” vormid ära lõpetada? Me lihtsalt ei ole nii rikkad, et selle juures veel “väärilist” palka maksta.
“Põhikooli ja gümnaasiumi õpetaja töötasu alammäär täistööajaga töötamise korral on 1749 eurot kuus.”
“Haridustöötajate lühendatud täistööaeg
(1) Lühendatud täistööaja kestus 7 tundi päevas ehk 35 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul ”
Seega “topeltkoormus”, eeldades et alammäär on algajatele…..
Liiga palju liialdusi, liiga vähe fakte, põhjus/tagajärg seoste segiajamine… arvan ma

Evi
6 kuud tagasi

Töötan ka riigitöölisena, palka ei saa kaugeltki sama palju nagu õpetaja, kuigi teemad keerulisemad kui aastast aastasse eri lastele sama asja õpetada. Ei kurda, saan aru, et rasked ajad. Kui töö ei meeldi, ei saa ka raha eest meeldima. Lastearmastust kiirgavat kooli pole kahjuks oma laste kooliteel näinud, igal aastal ainult hädaldamine palga teemal. Näen nii viletsat laste harimist koolis, pea sama mis vene ajal + nutisõltuvuse igapäevane tekitamine õppeasutuste poolt, lastel vahe tegemine jne, et ei näe mingit alust palgatõusuks. Enne tõestage, et olete pädevad ja lapsed teist särasilmil kodus räägivad.

Õpetaja palgaahnus
6 kuud tagasi
Reply to  Evi

Kõigepealt nõuti et nende keskmine oleks 80% keskmisest palgast , siis et 100% . Siis nõuti et miinimumpalk oleks keskmine , nüüd juba 120% . On ka juba kuulda nõudmisi et lausa 2 keskmist miinimum

IRW
6 kuud tagasi

Oleks viga anda väljapressimisele alla. Mõne kuu või aasta pärast on neile jälle vähe ning nii kuni lõpmatuseni.

Tugiteenus
6 kuud tagasi
Reply to  IRW

Ise olid koolis suutmatu või on seda su laps? Et millest selline kibestumus ja õelus?

IRW
6 kuud tagasi
Reply to  Tugiteenus

Ma pole kunagi õel olnud. Minu jaoks on arusaamatu mille eets raha välja pressida püütakse.

nojah
6 kuud tagasi
Reply to  IRW

proovi ise ukridele tundi anda ,siis saad aru.Lisaks n6utakse ,et koostad neile omaette 6ppekava tasuta.

psühholoog
6 kuud tagasi
Reply to  nojah

Vait, t..la!

Teet.
6 kuud tagasi
Reply to  nojah

Püha püss!

Ja jah
6 kuud tagasi
Reply to  IRW

IRW lapsed olidki tugevalt alla keskmise

Toots
6 kuud tagasi

Vana-Kreekas oli pedagoog usaldusväärne, sageli vanem ja kogenum ori, kellele usaldati laste saatmine kooli ja nende tagasitoomine. Pedagoogi ülesandeks oli laste järele vaadata, et nendega midagi tee peal ei juhtuks. Pedagoog viibis sageli ka koos lastega õppetundides, ta võis seal kanda ka laste motiveerimise (sh karistamise) ülesannet. Pedagoog ise õpetamisega ei tegelenud.

to Toots
6 kuud tagasi
Reply to  Toots

Ära valeta…. Kui sa ajalugu ei tea, ära aja paska välja… tee endale selgeks mis keelest on tulnud sõna pedagoogika. Ja kes ja mis valdkonnas olid algselt pedagoog? Sa oled ikka puht soe.

Maakas
6 kuud tagasi

Inimene valib õppima minnes teadlikult omale õpetajaameti ja siis, tööle hakates ärkab nagu unest ja märkab, et palk polegi nii suur nagu tahaks. Vabandage väga, aga õpetajate palgad on avalik info. Üks õpetaja kusagil just kilkas, et raha on kõige tähtsam. Nojah siis,…mis sellest õpetamisest või kvaliteedist, peaasi, et raha ja palju tasulisi puhkusepäevi saab.

Toots
6 kuud tagasi
Reply to  Maakas

On ka inimesi, kes raha pärast tööl ei käi.
Tähtis on see, et hommikul vara kodunt minema saaks ja õhtul hilja koju jõuaks.

Jette
6 kuud tagasi

Kuhu siis lapsed tunniks ajaks lasteaias panna, kui streik! Saadame vanematega koju keset päeva! Mulle meeldib see. Omgi supper

Toots
6 kuud tagasi
Reply to  Jette

Lasteaia lastele toimub streigi ajal õuesõpe, kus õpetatakse streikimist.

psühholoog
6 kuud tagasi
Reply to  Jette

Te ikka saate aru, mis on streigi mõte?

IRW
6 kuud tagasi
Reply to  psühholoog

Väljapressimine.

Teet.
6 kuud tagasi
Reply to  psühholoog

Ikka, ikka tipsukene!

Kaja
6 kuud tagasi

Minge tehke muud tööd kui palk ei sobi. Õpetajad pole mingid imetegijad keda tuleb pidevalt üle maksta. See raha tuleb kõikide teiste töötavate inimeste arvelt, kes ei nõua metsikuid palkasid.

Tulevik
6 kuud tagasi
Reply to  Kaja

Tore, kõik õpetajad lähevad mujale.
Kõik raha jääb teistele töötavatele inimestele.
Jaksavad siis oma võsukestele koduõpetajaid palgata.
Ja temale metsikut palka maksta.
😀

Toots
6 kuud tagasi
Reply to  Tulevik

Metsküla õpetajad lubasid ju tasuta õpetada.

Jette
6 kuud tagasi
Reply to  Toots

Siiani õpetavad tasuta nagu 5 kopikat!

Toots
6 kuud tagasi
Reply to  Jette

“Pärnu Postimehest saab lugeda: Annetajate toel on alates märtsikuust kogunenud Metsküla kooli püsimajäämiseks 85 000 eurot. Annetajaid on kokku üle poole tuhande. Paljud on annetanud korra, mitmed kaks korda ning mõni isegi iga kuu. Selle raha eest on ostetud õppevara litsentse, töövihikuid, õppevahendeid. Oktoobris–novembris saab õpetajatele ja kokatädile palkagi maksta. Samast summast on kaetud kohtukulusidki suurusjärgus ligemale 10 000 eurot. Kui kool peaks kogu õppeaasta üle elama samasugusel määramata kujul nagu praegu, oleksid kulud kokku 150 000 eurot ehk siis ligemale pool on puudu. Kindlasti ei võta õpetajad oktoobris-novembris ja ka teistel kuudel palka vastu, siis saab uue õppeaastani vastu… Loe rohkem »

IRW
6 kuud tagasi
Reply to  Tulevik

Kuhu nad lähevad? Nad ei oska ju midagi muud.

Madis
6 kuud tagasi
Reply to  IRW

Ja kõik teised oskavad peale oma ameti veel seitset ametit?

IRW
6 kuud tagasi
Reply to  Madis

Teised ei nõua utoopilisi palkasid.

psühholoog
6 kuud tagasi
Reply to  IRW

Keegi ei keela ennast odavalt müüa, aga õpetajad teavad enda väärtust!

IRW
6 kuud tagasi
Reply to  psühholoog

Kui nad enda väärtust teaks, siis ei nõuaks.

to IRW
6 kuud tagasi
Reply to  IRW

Kui sinu väärtus on null, siis see ei ole teistel. Sa lollide laste vanem

Toots
6 kuud tagasi
Reply to  IRW

Töötukassa vahendusel saab uue eriala õppida.

Ilma naljata
6 kuud tagasi
Reply to  IRW

Õpetajatel on erinevalt siin kommentaariumis kiibitsejatest ajud ja õppimisvõime. Ei jää nad hätta. Õpivad uue ameti suurema vaevata. Hätta jäävad koolid ja haridus.

Toots
6 kuud tagasi
Reply to  Ilma naljata

Koolid ja haridus ei jäänud isegi nõukaajal hätta.
Õpetajad said siis 8 korda väiksemat palka kui traktoristid, aga olid rahul.

Teele
6 kuud tagasi
Reply to  Toots

Nõukaaega sa omale tagasi ei saa, looda palju tahad.

Toots
6 kuud tagasi
Reply to  Teele

Nõukaajal olid põllutöölised, aga nüüd on viglaoperaatorid.

Tore ju
6 kuud tagasi
Reply to  Toots

Õpetajana olen väga päri, et vanemad võiksid oma võsukesi ise kodus õpetada! Kes selleks võimelised pole, võtku koduõpetaja! Lähen hea meelega teisele tööle koduõpetajana ja siis on mu tasu juba kahekordne võrreldes praegusega ning võrdne teiste kõrgharidusega era ettevõtjatega!

IRW
6 kuud tagasi
Reply to  Tore ju

Vaevalt küll

Hakka
6 kuud tagasi
Reply to  Tore ju

Astuma

IRW
6 kuud tagasi
Reply to  Ilma naljata

Päeva parim nali ! Elu on näidanud kahjuks vastupidist

Ilma naljata
6 kuud tagasi
Reply to  Ilma naljata

Jääd hätta iga kell.

Hihi
6 kuud tagasi
Reply to  IRW

Oskaks sedagi…

Kod.
6 kuud tagasi

Lasku käia , täiesti külmaks jätab

Hellat
6 kuud tagasi
Reply to  Kod.

Aga siis on varsti koolidega lõpp, vähemalt maapiirkondades. Jäävad koolid võibolla aunult Tallinnasse, äärmisel juhul ja Tartusse ja see ongi kõik.

IRW
6 kuud tagasi
Reply to  Hellat

Just maapiirkondades on õpetajad oma palgaga rahul

IRW
6 kuud tagasi
Reply to  IRW

Ahnus ajab upakile.