Vald teeb Piirsalu kabeli korda

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Piirsalu kabel. Foto: kultuurimälestiste register
Piirsalu kabel. Foto: kultuurimälestiste register

Lääne-Nigula vald taotleb muinsuskaitse toetust, et teha korda Piirsalu uue kalmistu kabel.

19. sajandil rajatud Piirsalu kalmistu koos kabeliga on muinsuskaitse all. Risti osavallavanema Rein Kruusmaa sõnul on kavas kabelihoone täies ulatuses korda teha. „Katusekonstruktsioonid ja -kate, müüritis,“ loetles Kruusmaa. Kõige suurem väärtus on kabelis hoiul olevad metallist matusepärjad. Baltisakslaste pärgi on 20–30 tükki, need on igasuguseid aegu üle elanud, imekombel säilinud, kokku korjatud ja hoiustatud kabelis. Kui kabel korda teha, saab matusepärgi seal eksponeerida.

Matusekabeliks ehitatud hoonet enam selle algotstarbel ei kasutata. „Aga hoone on äge,“ märkis Kruusmaa. Kõige kehvemas seisus on katus, mis varem või hiljem hakkab läbi sadama ja hoonet hävitama.

Lääne-Nigula vald taotleb 26 400 eurot toetust, millele ise paneb juurde 6600 eurot. 33 000 euro eest saab Kruusmaa sõnul kabeli korda teha.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments