Lääne-Nigula klanib maailmakoristuspäeval kalmistuid

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Leediküla kalmistu. Kalmistud.ee

Leediküla kalmistu. Kalmistud.ee
Leediküla kalmistu. Foto: Kalmistud.ee

Läänemaal lööb maailmakoristuspäeval ainsana kaasa Lääne-Nigula valla rahvas, kus talgu korras koristatakse Leediküla kalmistut ja Lääne-Nigula kirikuaeda.

„Korjame ära ühekordsed plastist kalmuküünlad, mis on ära põlenud, muidugi need, mis on kalmudest kaugemal ripakil,“ ütles Taebla osavallasekretär Helgi Laug.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Külamees
7 kuud tagasi

Need kes siin küünlatopside probleemi väljamõelduks peavad. Kalmistulähedastel põldudel saab igal aastal kabiini neid poolenisti puruks nokitud topse täis korjatud. Mikroplast mis põldudele jääb saab peagi meie toiduringluse osaks. Natuke kaugemale ja avaramalt peaks oskama näha.

sorteeri
7 kuud tagasi
Reply to  Külamees

Põllule võib neid mingi kogus .sattuda, nõus. Endiselt jään arvamusele, et haudade vahel vedeleb neid väga-väga üksikud, Leedikülas vähemalt. Üle kiviaia need ka põllule ei hüppa. Kui inimesed ei saa aru, et küünlatops visatakse konteinerisse, mitte oksaraagude ja lehtedega hunnikusse, siis nii juhtubki, et tuul tassib seda siia ja sinna.

Külamees
7 kuud tagasi
Reply to  sorteeri

Põldudel pole üksikud vaid palju, korjan neid ise sealt kümnetes kui mitte sadakond igal aastal, aga põlde on palju veel peale minu omade. Linnud veavad neid sinna. Ülepea peaksime lõpuks taipama, et ühekordsed plastasjad on priiskamine ja omaenda elukeskkonna mikroplastifitseerimine. Nähtav prügi polegi nii ohtlik kui see viimane.

nii palju neid ikka ka ei ole
7 kuud tagasi
Reply to  Külamees

Keela siis tootmine ära! Kuda muidu saab keelata asju, mis poes müügil? Prügi käib prügikonteineris ja ükski lind sealt ära ei tassiks.

Tiiu
7 kuud tagasi

Leediküla kalmistul on juba aastaid kord käest lastud! Peatee haudade vahel mattunud rohtu ja kuivanud oksarisu täis!
Kõige masendav vaatepilt aga avaneb uuele matmispaigale-tundub, nagu igaüks matab sinna, kuhu soovib? Ei mingeid konkreetseid piire.
Minge, vaadake ja võtke eeskuju Haapsalu kalmistul!

Nimi (kohustuslik)
7 kuud tagasi

Käisin just täna Leedikülas, ei märganud küll mingeid kalmudest kaugel ripakil küünlaid. Tundub suht mõttetu kampaania korras tehtav päev.
Kui niikangesti tahetakse selle “maalima koristamisega” kaasa minna, siis kalmistul on mitmeid hooldamata haudu. Sinna on maetud kellegi omaksed, kellel ilmselt pole enam jaksu ise kalmu eest hoolt kanda. Võiks siis neid kalme korrastada ja kive puhastada.

jalutan tihti seal risti-põiki
7 kuud tagasi

Täpselt minu mõte. Küünlatopside pärast küll mingit talgut vaja ei ole, olematu number. Kas just haudadelt, aga teedelt võiks küll lehti riisuda, lendavad nad ju jälle koristatud haudadele tagasi. Teine ummik on kabel oma tööriista kapiga. Lahendust mul küll ei ole, aga jube ligadi-logadi on see alati. Äkki annaks midagi ette võtta? Ja inimesed – olge natukegi hoolsamad, kui tööriista võtad, pane ka õigesse kohta tagasi! Praegu tehakse nii, et uksest sisse ja kolaki, sinnasamasse maha, järgmised murdku või jalad.

mida
7 kuud tagasi

Aga just see ka kavas on lisaks plasti kokku korjamisele. Tegite otsuse artikli sisu kohta vaid esimeste lausete järgi?

Lollidemaa
7 kuud tagasi
Reply to  mida

Kui olete ‘klaninud’ kalmistult 6 tikutopsi suurust küünlatopsi, kas siis ongi maailmakoristuspäev oma eesmärgi saavutanud ja maailm puhtaks koristatud?

virisejatele
7 kuud tagasi

alati leidub “õpetajaid” ja virisejaid, pane ise ka käsi külge ja tee midagi kasulikku

margus
7 kuud tagasi

Aga kirikuaia kõrval olev kalmistu, või see ongi kirikuaed, kahjuks seal ei niida keegi õieti, ainult omaksed