Ester Karuse: riik ei saa hakkama talle pandud kohustuste täitmisega

Lääne Elu

info@le.ee

Ester Karuse. Foto: riigikogu
Ester Karuse. Foto: riigikogu

 
Viimase aja sündmuste valguses tuleb tõdeda, et Reformierakonna juhitav Eesti riik on käed püsti tõstnud ja mingisugust tuge neilt oodata ei ole, kirjutab riigikoguliige, keskerakondlane Ester Karuse.

Selle asemel, et lahendusi leida, on mindud mugavama lahenduse teed ja korratakse vana mantrat: raha ei ole! Tegelikult ma ei imesta, kui see väide tõele vastab, kuid valitsuse juhtivpartei esindajad peavad seejuures endale ausalt tunnistama, et just nemad on praeguse masendava olukorra arhitektid. Reformierakonna kanda on olnud peaministri ja rahandusministri portfell alates 2021. aastast ning enne valimisi langetatud vastutustundetute otsuste kibedaid vilju saame nüüd üheskoos maitsta.

Paraku tuleb nõustuda suurärimehe Urmas Sõõrumaaga, kes hiljutises Postimehele antud intervjuus nentis, et Eesti riik on sisuliselt pankrotis ja maksutõusud on tõstnud terve ühiskonna stressitaset. Uutest koormistest räägitakse rannas, suveteatrites, kontsertidel… Praegu veel ainult räägitakse, varsti saavad inimesed seda omal nahal tunda. Saatjaks viis kvartalit järjest kestnud majanduslangus.
 
Ja kuhu me oleme säästupoliitikaga välja jõudnud? Viie rikkama riigi sekka jõudmise asemel peab president, riigi tähtsaim mees, rahapuudusel loobuma välisvisiitidest ja vastu võtma ettevõtjate 30 000-eurose toetuse, et viia läbi Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamise aastapäeva piduliku vastuvõtu korraldamist. Võib vaid ette kujutada, mis juhtuks Suurbritannia valitsusega, kui sealsel kuningakojal jääks rahapuudusel midagi tegemata. Reformierakond üritab oma tegematajätmistelt presidendi kantselei rahaküsimisega tähelepanu eemale juhtida, kuid see mäng on liiga mage ja läbinähtav.

Tänase valitsuse poliitika tulemusel kannatab terve riik. Mõistmaks olukorra tõsidust toon paar näidet siseturvalisuse valdkonnast. Valdkonna teenistujate arv on viimasel 13 aastal vähenenud 20 protsendi võrra. See on neli korda rohkem kui keskvalitsuses tervikuna. Politsei- ja Piirivalveameti töötajate arv on kahanenud 27 protsendi ehk 1770 võrra ning Päästeameti töötajate arv 11 protsendi ehk 250 võrra. Iga kolmas päästja ja iga kümnes politseiametnik töötab lisasissetuleku saamiseks samal ajal ka teise tööandja juures. See negatiivne tendents järjest süveneb.

Kui lisame siia ka tervishoiutöötajate kroonilise puuduse, siis tuleb peeglisse vaadata ja tunnistada, et riik ei saa hakkama talle pandud kohustuste täitmisega. Kui politseinike ja päästjate hulgas panustatakse järjest enam vabatahtlikele, siis ilmselt ei ole kaugel aeg, kui ka haiglates ja perearstikeskustes tegelevad inimeste terviseprobleemidega vabatahtlikud. Teen, kui tahan, tulen, millal tahan!

Kagu-Eestist valitud saadikuna tunnen sügavat muret Rally Estonia saatuse pärast – valitsuse garantiita ei ole võimalik niivõrd mastaapset võistlust korraldada. WRC promootor ja ralli korraldajad ootavad pingsalt vastuseid, kuid selle tühise teema pärast ei hakka meie ministrid ometi puhkuserežiimi katkestama. Küll sügisel jõuab. Murekohti jagub veel. Liikumisaastal ei suuda valitsus leida 50 000 eurot Haanja spordikeskuse elushoidmiseks ning asutuse juht Anti Saarepuu peab käima mööda ettevõtjaid ja spordilembeseid inimesi, et vabatahtlikke toetusi anuda. Teehoiukavast ja tasuta ühistranspordi kaotamisest ei hakka ma rääkimagi – need on valitsusele liiga keerulised rehkendused.

Kõik need hädad on suuresti ajale jalgu jäänud maksupoliitika tagajärg. Sellele on korduvalt viidanud Keskerakonna praegune esimees Jüri Ratas ja juhi kohale kandideeriv Tanel Kiik. Kuid selle asemel, et maksusüsteemi nüüdisajastada ja koormust ühtlasemalt jaotada, on Reformierakond valinud vastupidise tee ehk teinud rahalise kingituse jõukamatele inimestele. Tulumaksureformi tulemusel võidab 1200 eurot teeniv inimene kuus 6 senti, 2500-eurose kuupalgaga inimene aga 106 eurot kuus. Kui lisame siia käibemaksu ja tulumaksu tõusu, automaksu ning jätkuvalt kõrge inflatsiooni, siis madalapalgaliste ja keskklassi kuuluvate inimeste ostujõud väheneb märkimisväärselt.
 
Eesti maksutulude ja avaliku sektori kulude osakaal on Euroopa Liidu madalaimate seas, mis ei võimalda pakkuda solidaarselt kättesaadavaid tervishoiu- ja sotsiaalteenuseid meie inimestele, väärikat pensioni eakatele, tasuta haridust lastele ja noortele ega teisi vajalikke teenuseid. Pakun omalt poolt välja kaks lahendust, mis muudaks Eesti maksusüsteemi õiglasemaks ja aitaks riigieelarvesse leida lisaraha ühiskonnale suurt valu tekitamata.

Tervishoiu rahastamine ei ole peamiselt töötavate inimeste sotsiaalmaksust tänapäeval üha paindlikumate töövormide tingimustes enam jätkusuutlik ning samasugust panust peaksid kandma ka platvormiteenustel OÜ-tades lisateenistust otsivad inimesed. Praeguse olukorra jätkudes peavad inimesed üha suurema osa maksma oma taskust, mistõttu vajab tervishoiu rahastamine süsteemset muutust.

Kiiremas korras tuleks aga kehtestada meie inimeste ja ettevõtete arvelt rekordilist tulu teenivatele pankadele erakorraline kasumimaks. Leedu on seda juba edukalt rakendanud ja sealne kogemus näitab selgelt, et finantsasutuste külvatud hirm, nagu paneks pangad selle tagajärjel uksed kinni, on alusetu. Eelmisel nädalal saime uudistest lugeda, et samasugust sammu kaalub ka Läti valitsus. Eestis on valitsusse kuuluvatest erakondadest seda sammu toetamas sotsid, kuid paraku sõnadest nad kaugemale ei jõua, sest jõuõlg on liiga ahtake. Reformierakond ja Eesti 200 lasevad pankuritel aga rahumeeli miljonivannis kümmelda ning eelistavad meie inimestelt seitse nahka koorida.

Ester Karuse
Riigikogu liige (Keskerakond)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
endine haapsallane
8 kuud tagasi

Õiged mõtted, kuid kuidagi abitult kirja pandud.

Juku
8 kuud tagasi

Ja misasi see riik on? Riik see oleme meie, olen kuulnud. Kui ise teeme siis ise ka kannatame. Jõudu.

Lolll
8 kuud tagasi

Ainult reformistid on pimedusega löödud, sest nemad nägid juba 2008 aasta kriisi teisiti. Selle krrisi aegu lahkus eestist hinnanguliselt 50 000 kuni 100 000 inimest.

IRW
8 kuud tagasi
Reply to  Lolll

Lahkus ikka seepärast et siis läksid piirid lahti

Kati Nõdra
8 kuud tagasi

Ok muu jutt aga see ralli ja Haanja on küll täiesti kama.

Aga eeskuju
8 kuud tagasi

kärgpere looja, tema penskaritest vanemad saavad hästi hakkama. No kuidas te ei suuda huultelt lugeda. Ahvid! Vaata vanu riigikogu saateid ja siis on näha kes siiski räuskamist alustas.

Kod,
8 kuud tagasi

No riigisektoris kokkuhoiukohti kui palju . Ka päästes ja pol . Minge vaadake kui suured seal kontorite koosseisud on (päästes on päästjaid vähem kui kontorirotte)

Hea
8 kuud tagasi

Artikkel, Karilaiu kõrvad ja Kiige sisevalimiste kampaania

Vihakõne!
8 kuud tagasi

See on selge riigivastane õõnestustegevus ja laim valitseva Reformierakonna suhtes, kes on alati seisnud kindlalt rahva parema käekäigu eest. Varsti kehtestatav vaenukõneseadus puhastab õhku vihkamisest ja vaenust. EKREIKE valitsus viis meid pankrotti ja ainult rahva tahe sundis neid võimust loobuma. Peale seda on asjad jälle ülesmäge läinud ning umbes 4 aasta pärast on Eesti jälle Euroopa 5 rikkama seas.

Usun,
8 kuud tagasi
Reply to  Vihakõne!

et tegu on musta huumoriga.

See
8 kuud tagasi
Reply to  Vihakõne!

on siin nali, eks?

Pensionär Tiiu.
8 kuud tagasi

Kõik loetu on väga õige, toetan Ester Karuse kirjapandud mõtteid. Väga tubli, vaatan reformierakonna põhimõtetele ja tegemistele, toimetamistele aastakümneid samuti, kui mitte kõigiga arvestavate ja vaid edukate toetajatena.

Njah
8 kuud tagasi

Mis edukate? Poleks vaja toetada, siis oleksid ise ka pensionär paremal järjel, see selge peaks olema ju!

siililegi aru saadav
8 kuud tagasi

Säästupoliitika?
Alles hiljuti kuulsime, kuidas haridusminister Kersna maksis enda pildistamise eest oma autojuhile “väikest lisatasu” 400-500 euri kuus. Sama minister raiskas ebaseaduslikult mitmed miljonid vaktsiinide ostmiseks (sama vaktsiini oleks saanud poole odavamalt). Ja ei mingeid moraalseid dilemmasid parteil ega ajakirjandusel.
Raha-pole-jutt on bullshitt!
Lihtsalt oravatele on kasulikum lihtrahvalt viimane veretilk välja pigistada aga pankureid nad hoiavad.

kellele
8 kuud tagasi

kaebad, sinu e- hääl on kindlates kätes

Kati Nõdra
8 kuud tagasi

See tädi on naljanumber.

Hellat
8 kuud tagasi
Reply to  Kati Nõdra

Ise olete