Madal elektri hind jahutab päikeseenergia buumi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lihula lähistel käivad ettevalmistused päikesepargi rajamiseks. Enne paneelide paigaldamist valmistatakse ala selleks ette ja rajatakse piirded. Foto: Urmas Lauri

Lihula lähistel käivad ettevalmistused päikesepargi rajamiseks. Enne paneelide paigaldamist valmistatakse ala selleks ette ja rajatakse piirded. Foto: Urmas Lauri

Lihula ümbruses on projekteerimistingimusi päikeseelektrijaamade rajamiseks küsitud 700-800 hektarile.

See aga ei tähenda, et kogu see pind saaks tihedalt päikesepaneelidega kaetud. „Nad tavaliselt panevad projekteerimistingimustesse sisse terve katastriüksuse pinna, tegelikult kogu pind ei lähe sinna alla,” lausus Lääneranna vallavalitsuse planeeringute spetsialist Margus Källe.

Sellele vaatamata ei tähenda see seda, et Lihulast saaks Eesti päikeseelektripealinn. „Põhjanaabrid [Lääne-Nigula vald – toim.] on kaks korda suurema numbriga projekteerimistingimusi välja andnud,” nentis Källe.

Kui vaadata võrguettevõtte Eleringi täitmisel olevate liitumiste nimistut, tahavad Lihula alajaamaga lähiaastatel suuri päikeseelektrijaamu liita nii Evecon, Enefit Green kui ka KC Energy.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Elu
8 kuud tagasi

Madal elektri hind?? Halooooo kuskohas?

neid
8 kuud tagasi

maa alasi tuleb ka hooldada, rajada juurdepääsu teed, ehitada ülekande liinid. kuna elekter on muutumas põhiliseks energia tarbimise allikaks tuleb selle riiklik tootmine muuta tarbijale kättesaadavaks tootmise omahinnaga, mitte kasumi taotlemise eesmärgiga. praegune kasumipõhine elektri tootmise süsteem kurnab tarbijat ja ei ole jätkusuutlik just tarbija suhtes. üha enam suuremate maa alade kasutusele võtt päikese energia tootmiseks endiste põllumajandusmaade arvelt, aga viib meid toiduvaesumiseni ja suurendab sõltuvust võõramaise toidu impordist, sellel on teadagi millised tagajärjed.

Seda et...
8 kuud tagasi
Reply to  neid

Kasum investeeritakse ju moodsamasse ja tõhusamasse tehnoloogiasse. Mis sellest välja tuleb, kui ostad ühe paneeli jagad raha laiali ja kestab kaua kestab ja rohkem vahendeid selleks pole, et parandada või uuendada? Arusaadavalt jääb kasub läänemaailmas hea tava kohaselt 3 kuni 4 protsendi piiridesse, aga see on läänemaailmas, mitte kahjuks veel siin ida ja lääne piiril arengujärgses riigikeses veel.

meil
8 kuud tagasi
Reply to  Seda et...

täidavad elektrijaamad riigikassat, lüpstakse hästi , hind+käive

Kägipirn
8 kuud tagasi

Miks peab väikeses Eestis olema Baltikumi suurimad päikesepargid? Juba tekkivatele lisaks hüüab varsti järmine energy firma, et mul on veel suurem kui teil. Krt, need mastaabid on ikka täiesti paigast ära

Ei taha libereid
8 kuud tagasi

Elektri hind võib tootja jaoks madal tunduda, maksjale on ta ikka jube kallis!
No ei oska päiksetõusu kamp majandust vedada!!

Elektrimolekul
8 kuud tagasi

Lugege mu huultelt – elektrihind ei jahuta.

Elmar
8 kuud tagasi

Ei tea kus see madal ka asub?

põllud
8 kuud tagasi

paneelide alla, tulevikus hakkame sööma molekule

jah
8 kuud tagasi
Reply to  põllud

Ega sealt lihulast paremat tulla ei saakski. Pommiauk on ta ikka.

Kägipirn
8 kuud tagasi
Reply to  jah

jep, sinna leiab veel päikeseplatse, planeeringuspets vaatab kaarti ja paneb vaheväärtuslikule maastikule oma pöidla ja kui maast jääb puudu teema Matsalu RP ka

mats
8 kuud tagasi
Reply to  jah

Vanasti hüüti neid lihulasi millegipärast mütsivarasteks?

to mats
8 kuud tagasi
Reply to  mats

Tänapäeval ka ikka mütsivargad.