Alar Karis: Eesti riigikaitse esimene kaitseliin on ühtekuuluvustunne

Lääne Elu

info@le.ee

Eesti riigipea kõne võidupüha paraadil Viljandis:

Kaitseliitlased, noored kotkad, kodutütred! Armas Eesti rahvas!

24. veebruaril 2022 alanud Venemaa täiemahuline agressioonisõda Ukraina vastu on ka meie paljude arutelude keskmesse tõstnud Eesti julgeoleku, riigikaitse ja kaitsetahte. Neid vestlusi on peetud igal pool, Riigikogust kõigi Eesti kodudeni. Nii ongi õige, sest meie maa ja inimeste julgeolek on meie kõigi asi. Minule vast kõige olulisem mõte nendest aruteludest on ka uues julgeolekupoliitika aluste dokumendis öeldu: Eesti julgeolek algab meist endist, sealhulgas iga üksikisiku tegevusest ja valmisolekust. Täna siia rivistunud kaitseliitlased, noored kotkad ja kodutütred on sellest hea ja ilus eeskuju.

Kusjuures, sellele lisandub veel üks oluline põhimõte, mida näeme ka igal võidupüha paraadil – vabatahtlikkus, tuhandete inimeste soov vabatahtlikult ja ise tegutseda Eesti julgeoleku hoidmise nimel. See sai alguse rohkem kui 30 aastat tagasi, kui ka toona väga noored või lihtsalt noored Martin Herem ja Riho Ühtegi, kes kooli ja kes töö kõrvalt, olid ühed Kaitseliidu taastajatest. Sellist kirge ja usku vajame praegugi.

Siinkohal meenutan hiljutist rõõmustavat näidet laiapindsest Eesti riigikaitsest. Mõned päevad tagasi tunnustati esmakordselt pooltsada ettevõtjat, kes on silmapaistvalt panustanud riigikaitse toetamisse.

See, kuidas tööandjad kohtlevad reservõppekogunemistele läinud töötajaid, mõjutab meie kaitsevõimet otseselt, sest reservistidele on oluline säilitada oma sissetulekud reservõppekogunemiste ajaks. Mul on hea meel, et üha enam on ettevõtteid, kes ühel või teisel viisil soodustavad töötajate reservõppekogunemistel osalemist. Erasektor toetab riigikaitsjaid ka muul moel – tehnika või masinate laenamine õppusteks, paindliku tööaja pakkumine reservväelaste lähedastele, kaitseliitlaste tasuta toitlustamine ja neile termokaamerate soetamine. Ja mõelgem sellele, kui palju ettevõtjad osalevad igapäevaselt Kaitseliidu tegevuses. Aitäh teile kõigile.

Head sõbrad!

Võidupühal, mil me tähistame ühte meie olulisemat sõjalist võitu Eesti vabaduse nimel, on uhke nentida, et Eesti inimeste kaitsetahe on muljetavaldavalt tugev. Küsitlused näitavad – 83 protsenti meie inimestest toetab relvastatud vastupanu, kui Eesti peaks langema kallaletungi alla. Ka nende hulk, kes on valmis ise sõjalisse kaitsesse panustama, on märkimisväärne.

See on kristallselge sõnum vastasele – meil on kindel tahe võidelda oma riigi eest.

Lisan siia Carl von Clausewitzi kirjutatu, et sõda ei saa lugeda lõppenuks sõjalise jõu hävitamise ja riigi vallutamisega, vaid ainult siis, kui rahvas loobub vastupanust.

Eesti inimeste kaitsetahet on Venemaa rünnak Ukraina vastu hirmutamise asemel tugevdanud.

Kui ma räägin Eesti inimestest, siis pean silmas ka neid kaasmaalasi, kelle emakeel ei ole eesti keel. Ka nende hulgas on Venemaa agressioon tõstnud soovi Eesti eest võidelda. Iga Vene rakett või rünnak Ukraina lasteaia, haigla, kortermaja või veehoidla pihta paneb inimesi ära pöörama tänasest Venemaast. Kremli verine sõda mitte ei tugevda, vaid õõnestab Moskva taotlusi kultuuriliselt või poliitiliselt endaga siduda vene emakeelega inimesi väljaspool Venemaad.

Meie omalt poolt peame jätkama pingutusi Eestis hooliva ja kaasava ühiskonna loomiseks, mille jõud on määratult suurem kuitahes võimsast kurjusest. Ühtekuuluvustunne ja veendumus, et siin on meie kõigi kodu, saab olema Eesti riigikaitse esimene kaitseliin.

Kallid kaasmaalased!

Halvenenud julgeolekukeskkonnas peab Eesti tervikuna tegema kiiremaid ja olulisemaid pingutusi julgeoleku tugevdamiseks, aga me ei pea siin olema üksi. Koos NATO liitlastega saame kindlustada Eestile usutava heidutuse ja sõjalise kaitse. Võidupüha on sobiv aeg, et tänada meie liitlasi, kes siin koos meiega Eesti julgeolekut hoiavad.

Eelseisev NATO Vilniuse tippkohtumine toob uusi otsuseid, mis kinnistavad pidevale Vene ohule kohast kaitsehoiakut. Sealhulgas uute regionaalsete kaitseplaanide, uuendatud väemudeli ja sõjalise juhtimise ning eelpaigutuse suurendamisega seotud kokkulepped.

NATO ettenihutatud kaitsehoiak, et iga liitlast kaitstakse esimesest meetrist, toob NATO idatiivale rohkem liitlasvägesid, nende võimeid ja varustust. Aga see nõuab ka meilt suuremat valmidust seda kõike vastu võtta. Niisugune sõjaline hoiak lähtub NATO ühisest analüüsist, kui suur on see sõjaline jõud, mida vajame siin, Eestis, kohapeal vastase rünnaku tagasilöömiseks. Vaid neid otsuseid ellu viies saame veenda oma vastast, et mistahes sõjaline provokatsioon ebaõnnestub.

Eesti ja kõik NATO liikmed peavad sellise heidutus- ja kaitsehoiaku tagamiseks suurendama vahendeid, mida investeerida oma relvajõududesse, relvastusse, varustusse ja taristusse. Euroopa kaitsekulutused ületasid 2022. aastal esmakordselt 1989. aasta taseme. Kogu Lääs tajub julgeolekukeskkonna halvenemist ja valmistub pikaajaliselt selleks, et maailm on ohtlikum. Arvestades, et agressioonisõtta sööstnud Venemaaga ei saa läbi rääkida ja et agressorit taltsutab ainult tema kaotus.

Meie poolt tehtud poliitiline otsus pühendada 3% SKP-st kaitsele ei ole kerge. Ka ajalugu näitab, et sõjaliste vastasseisude ajastu toob endaga kaasa suurema maksukoorma. Samal ajal näeme Eesti majanduses keeruliste aegade saabumist, ettevõtete sulgemisi, ettevõtjate investeerimisvalmiduse vähenemist, välisinvestorite kõhklusi. Kolme-protsendiline investeering julgeolekusse peaks neid kõhklusi hajutama. Sest mida kaitstum on Eesti, seda turvalisem on Eesti ka majandusele, investeeringutele, kõigile inimestele.

Paraku puudutab riigikaitse ka meie elukeskkonda. Julgeolekupilt on muutnud kaitseväe ja Kaitseliidu väljaõppevõimaluste parandamise hädavajalikuks. Samuti on hädavajalik pakkuda liitlastele võimalusi teha siin just selliseid õppusi, mis valmistaksid neid ette Eesti kaitsmiseks. Meie naaberriigid tegelevad sellega: Läti rajab Selonia harjutusala – 25 000 hektarit, Leedu – Rudininkai harjutusala, mis on 17 000 hektarit. Meie Nursipalu laiendus suurendab selle harjutusvälja üle 9000-le hektarile.

Viimased poolteist aastat on kinnitanud, et julgeoleku eest tuleb maksta kõrgemat hinda kui seni ning, et riigikaitsega seonduv puudutab meie kõigi igapäevaelu senisest tugevamalt.

Vabadussõja ajal kasvas teraskindlaks meie rahvuslik uhkus ja enesekindlus. Ka täna on meil põhjust uskuda oma riiki ja olla valmis seda kaitsma. Seni õnneks õppustel Siil, Hunt, Kevadtorm, Okas ja nii edasi. Ja mida paremad oleme õppustel, ka koos liitlastega, seda väiksem on tõenäosus, et Eesti lahingutandriks muutub.

Lõpetuseks soovin, et tänasel võidupühal mõtleme Ukraina relvajõudude peale, kes on alustanud vastupealetungiga. On selge, et nende ülesanne on keeruline ja kanda tuleb kaotusi. Aga lootkem, et Eesti ja teiste sõprade toega õnnestub esialgsetele edusammudele ehitada ning saavutada võit, millest sõltub ka meie julgeolek.

Head paraadi ja head võidupüha!

Elagu Kaitseliit! Elagu Eesti!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vabandage ..
10 kuud tagasi

…aga ma kaotasin oma ühtekuuluvustunde ära tükk aega tagasi.
Hiljuti muutsin rahvastikuregistris oma rahvuse eestlasest kellekski muuks. Soovitan kõigil seda teha, kes ei naudi viimaste aastate arenguid riigis.

kribu
10 kuud tagasi

Kõigepealt tuleb luua selline riik mida inimesed tahaksid kaitsta.Praeguse seisuga on ainukesed rahulolijad homod ja las nemad siis lähevad ja sõdivad.Persident räägib väärikusest,no kasvatagu siis omale korralik habe või ajagu koon siledaks. Sihuke nädalane tüügas küll sellises ametis kohane ei ole.

Siber
10 kuud tagasi
Reply to  kribu

Prigožinile meeldib meie presidendi kasimata välimus, see võib Eestile kasulik olla uue vene okupatsiooni tulles, siis tapetakse vähem eestlasi, võib-olla?

Mats
10 kuud tagasi

Jaanijooming on LE kommijatele nii halvasti mõjunud, et ei saada järgmiseks nädalaks ka kaineks.

Kasvuhoone
10 kuud tagasi

Jeesti esimene kaitseliin on praegu kiirkorras rajamisel Moskva all…
Wagner kohe Moskvas ja Kreml lastakse koos mõlema Volodjaga ajalukku…
Ja kahe päeva pärast Wagner Helsingis ja Stockholmis…
Siis hakkab meil Päälinnas nalja saama..sest ükski laev ei sõida enam…

seda
10 kuud tagasi

tunnet on meile ikka toodud tule ja mõõgaga

määratud
10 kuud tagasi

asehaldur teenib oma isandaid

Imeline Eesti
10 kuud tagasi

Eesti on põhiseaduse järgi rahvusriik, Karise kõnest see kuidagi välja ei tule. Patriotismist nõretava teksti asemel peaks mõistma lihtsat asja, kaitsevõime algab iga isiku sisemisest tahtest ja mis on otseses sõltuvuses riigi tunnustusest temale ja eeldab ühiskonna toetust. Meil toimub pidev inimeste lõhestamine, eriti riigi tasandil ehk millal mõistavad Karised ja Ühtegid, et erinevad arvamused ongi vaba ühiskonna tunnused ning süüdistada isikuid vales arvamuses ja sellest teha järeldused on nonsenss. Nursipalu valikus puudusid alternatiivide põhjendatud arutelud ehk see valik põhineb sellel, et tuleb vähem sõita vs inimeste kodud, sic! Kokkuvõtlikult on Eestis olematu sotsiaalteadlaste taseme kvaliteet, kes mõistaksid ühiskonna toimimist… Loe rohkem »

Abc
10 kuud tagasi
Reply to  Imeline Eesti

Katused ja Ühtegid???!!!
Nõuka partorgid kasutasid selliseid väljendeid!

Imeline Eesti
10 kuud tagasi
Reply to  Abc

Ullikeste mõtteviis Abc-lt, muud ei midagi. Karise kõne sisu oli diametraalselt vastupidine Viljandi vabadussamba avamisel, huvitav miks küll selline vahetegemine presidendilt? Kunagi ütles üks tark mees, et enne tohutute kaitsekulutuste tegemist ühiskonnana, tuleks luua rahvale sellise kvaliteediga elatustase, mida nad on nõus kaitsma. See ongi tegelik mõtlemiskoht, eriti rumalatele poliitikutele.

martin, kaabuga
10 kuud tagasi
Reply to  Imeline Eesti

Huvitav oleks teada, kes see tark mees ka oli?

Vot siis
10 kuud tagasi

Ega teadmiste ja harituse evimine ei ole vist enam tänapäeval primaarne. Talvesõja, Jätkusõja kangelane, kes mõistis iseseisvuse eest võitleva rahva ja ühiskonna toimimise sisu väga selgelt, kuivõrd reaalsus oli mõõdupuuks. Nüüd võiks ise edasi areneda:)

martin, kaabuga
10 kuud tagasi
Reply to  Vot siis

Siis ära häbene, vaid kirjutagi, et Soome president, marssal Carl Gustaf Emil Mannerheim!

martin, kaabuga
10 kuud tagasi
Reply to  Imeline Eesti

Te ei ole päris adekvaatne!

juhan
10 kuud tagasi

Kõiges ei saa kindel olla

Reaalsus
10 kuud tagasi

Kuidas saab üks aus inimene ühte kuuluda Reformierakondlastega?… ja sotide ning 200.listega?….või üdini korrumpeerunud kohtu ja prokuratuuriga?

koalisatsioon
10 kuud tagasi

lõhub seda kõige räigemal moel