BBC valis Haapsalu vanamuusikafestivali parimate sellesuviste festivalide hulka

Lääne Elu

info@le.ee

Matteuse passioon tekitas festivali korraldajale Toomas Siitanile suure õnnetunde. Arvo Tarmula
Haapsalu vanamuusikafestivali kunstiline juht Toomas Siitan dirigeerimas. Foto Arvo Tarmula

Baltimaade ühe pikima ajalooga muusikafestival toob juulikuu viimasel nädalalõpul kaunisse Haapsalu kuurortlinna kokku Eesti ning Euroopa muusikute koorekihi. Selle tõi välja ka BBC, kes tõi Haapsalu vanamuusikafestivali välja oma suvises festivalide giidis, kuhu on valitud nende hinnangul 29 parimat klassikalise muusika festivali üle Euroopa.

„Haapsalu vanamuusikafestival on aus suvine muusikapidu, mille aastakümnetega tekkinud fännidele on viimaste aastatega lisandunud palju uusi ja noori kuulajaid. Oleme kõvasti pingutanud ja võimalusi otsinud, et olemasolevate resurssidega tuua kuulajateni maailma tipud ning luua kohtumispaik Eesti ja välismaistele muusikutele,” tutvustab festivali tegevjuht ning muusik Saale Fischer. „Siin on kunstilise juhi Toomas Siitani eksimatu maitse ja suur töö loonud tugeva vundamendi. Arvan, et mitmel tasandil tekkiv ühtsus- või koosolemistunne muusikas on kindlasti miski, mis meie festivali iseloomustab. Nii artistid kui publik tulevad hea meelega tagasi ja nt Jupiter Ensemblening vokaalansambel Graindelavoix liikmed on vaid mõned näited nendest, keda enam ei pea veenma provintsilinna festivalile tulema. Noortele artistidele annab aga kõrgetasemelisel festivalil osalemine muheda täienduse cv-sse. Ise seda tööd teha, olla ümbritsetud paljude heade kolleegidega ja neli päeva oma lemmikmuusika sees kulgeda, on üks õnnestavamaid asju!”
Sel suvel 30. korda toimuva festivali eripäraks on rahvusvahelised projektid, mis toovad kokku mitme riigi muusikud. Nii näiteks on avakontserdi üks solistidest nimekas Saksa tenor Benjamin Glaubitz, kelle kõrval soleerivad ka kodumaised lauljad Alvar Tiisler ning Maria Valdmaa. Festivali barokkorkestrit juhatab Toomas Siitan ning orkestri esiviiul on Aureliusz Goliński, Poola orkestri Arte dei Suonatori juht ja hinnatud õppejõud jpm. Sel aastal toimub esimest korda festivaliga paralleelselt ka varajase muusika noortelaager, mille osalejate lõppkontserdil saab publik kuulata soolonumbreid ja kammeransambleid väiksematelt ja suurematelt muusikutelt üle Eesti.
Festival toimub 27.—30. juulini Haapsalus. Festivali kunstiline juht on muusikateadlane ja dirigent, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia professor Toomas Siitan. Piletid on müügil Fientas.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments