Kullamaa kool teeb vahetunnid nutivabaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lüllemäe põhikooli õppejuht Ave Kadakas tutvustas oma kooli nutivabaduse kogemust. Foto: Urmas Lauri

Lüllemäe põhikooli õppejuht Ave Kadakas tutvustas oma kooli nutivabaduse kogemust. Foto: Urmas Lauri

Kullamaa kool tahab uuest õppeaastast hakata tundide vaheaegu nutivabaks muutma.

„Päevapealt seda ilmselt teha ei õnnestu,” nentis kooli direktor Kaidi Uueda. Direktori sõnul ärgitab telefonide kasutust koolis piirama üha süvenev nutisõltuvus. Vaid iga viies Eesti laps on ekraani ees vähem kui kaks tundi päevas.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
46 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Külamees
1 aasta tagasi

Siin on vallandunud päris huvitav vaidlus – on tekkinud kahtlus, et ekraaniinimesed ongi maailma tuksi keeranud. Tõepoolest, massilisem ekraanisõltuvus läks lahti esimesena läänes, kusagil viis-kuuskümmend aastat tagasi. Umbes viiskümmend aastat tagasi pandi alus ka neile protsessidele, mis täna vilju kannavad. Rahanduses loobuti tasapisi raha väljastamisest ainult tagatiste alusel (erilise tiigrihüppe tegi see suund veel peale 2008 kriisi), jäeti arvesse võtmata Rooma klubi hoiatused kasvu piiridest jne. Läänele tuli suure ootamatusena N – liidu kokku varisemine, täna võib öelda nad ei kogunudki ennast, ilmselt olid liiga palju Hollywoodi filme vaadanud. Ja siis tuli veel massiline arvutiseerumine – tänaseks ollakse täiesti virtuaalreaalsusesse… Loe rohkem »

hmm
1 aasta tagasi
Reply to  Külamees

Teil on ajalootunnid vist vahele jäänud kunagi koolis? Pean siis natukenme targutrama ja harima teid, et ekraanid on alles uus nähtus. Sõdu on vähemaks jäänud ekraaniajastul. Enne tegnoloogia plahvatuslikku arengut on ainult sõditud ja vallutatud ja orjastatud, ainult seda on tehtud, ei muud. Ehk aitab mu tekst teil mõista, et kunagi varem oli ikka väga hull seis maailmas. Saja aastased sõjad jne.

Külamees
1 aasta tagasi
Reply to  hmm

Korea, Vietnami, Iraagi, Afganistani sõjad, Rwanda ja Serbia genotsiid jne. Nüüd Ukraina – kus need sõjad siis kadunud on? Ajaloost õpime enamasti just sõdade ajalugu, nii jääb mulje, et neid oli rohkem.
Tehnoloogia on muutnud sõjad paraku efektiivsemaks.
Sõda otseselt mina ei maininud, aga algavad nad ju üldisest pingete kuhjumisest – praegu kliimamuutused, rahvastiku plahvatus, ressursside ammendumine, nn tsivilisatsioonide omavaheline mõistmatus jne. Seda võib tekitada küll üldine elamine virtuaalses paraleelmaailmas.

Huvitav lähenemine
1 aasta tagasi

Siin pole probleem noorte seas, vaid nagu ikka inimese põhiselt. Õpetaja näiteks imeb vahetunni ajal suitsetamise alas kohe kaks sigaretti järjest, et tund aega ei saa ju tirida, siis see nagu oleks okei, aga telefonis sõpradega suhelda vabal ajal on kohutavalt kahjulik tervisele! Mõni on tõepoolest päris nutisõltlane, kuid see ei pruugi mitte üldsegi kooliealine noor olla. Nii mõnigi täiskasvanu ei saa üldse ilma sots meediata elatud. Hakkab karjuma hüsteeriliselt, kui telefoni aku tühjaks saab temale ootamatult. Vaadake taksojuhte, kes igavlevad taksopeatuses, vanasti jõivad viina, nüüd on telefonides, vaadake igavlevaid müüjaid tühjades poodides, kõik telefonis või arvutis, vaadake riigiametites ametnikke… Loe rohkem »

nutisõltlaste põlvkond
1 aasta tagasi

Õõvastav on näha, kuidas vanemad panevad oma väikelapsele telefoni silme ette, et temaga mitte tegeleda ja laps vait oleks. Selline käitumine on muutunud tavaliseks. Nii toimubki inimeste vaimne ja füüsiline invaliidistumine.

Seda, et...
1 aasta tagasi

Siis ongi ju vait. Mis tegema peab siis raputama või? Tutistama? Riidlema?

mida et
1 aasta tagasi
Reply to  Seda, et...

Peab suhtlema,tegelema, väikelapsega mängima.

KodanikH
1 aasta tagasi
Reply to  Seda, et...

Mõnda tuleks küll tutistada. Väljaspool kooli tehke, mis tahate, aga koolimajas sees paluks suitsu mitte teha. Kahjuks on see probleem igas koolis. 10 aastastel vanemad lubavad seda moodsat e-sigaretti teha. Tunni ajal minnakse vetsu suitsu tegema 😠

hmm
1 aasta tagasi
Reply to  KodanikH

Mina tegin ka koolis kunagi suitsu. Sõjaväes käies tegin ka, aga siis jätsin maha. Pole midagi nagu katastroof minuarust, siuke popp teema oli. Eks ta vale asi ole, aga mitte nii ohtlik, kui kaasajal need valged pulbrid. See on küll suur suur murekoht ja seda ainuüksi keelamisega ära ei hoia. See tehakse nii ägedaks, et kahju kohe mõnest noorukesest, sest sellest sõltuvusest juba ise välja ei tule.

KodanikH
1 aasta tagasi
Reply to  hmm

Ei tea me keegi, kui ohtlikud need moodsad e-vedelikud on. Mina ei soovi, et minu laps seda sodi sisse peab hingama, kui koolis vetsu läheb. Isegi looduslikud asjad pole 100% ohutud.

nojah, aga..
1 aasta tagasi
Reply to  KodanikH

… te võtke laps koduõppele üldse, sest autogaasid on ka mürgised tegelikult tänaval sisse hingates. ja see nuti pluti oiii, see see kõikse hullem ju. Õnneks keelatakse ära, ei tohi vaadata ekraani. Olge ikka edumeelsed, selg sirgu ja vaadake kasepuud meie kooli hoovis, vaadake kui tärkab, pungad tekivad ja lehed ohh nii ilus ja põnev

.... .._ ..
1 aasta tagasi
Reply to  nojah, aga..

Elagu EKRE!

Jah
1 aasta tagasi
Reply to  .... .._ ..

Elagu! Ja Edu!!!

Tubli eeskuju,
1 aasta tagasi

teised koolid võiksid õppust võtta. Praegu tundub,et vanemad on ka juba sõltlased, ning sellepärast kiruvad seda “kiusamist”. Nii tulebki jutuuberite põlvkond, kes kujutavad tõsimeeli ette, et friikad kasvavad mõne ilusa kase ladvas, vastav äpp lahendab kõik eluprobleemid, ning loodusseadused ei kehti, kuna alati saab “rilõudida”.

Misasi
1 aasta tagasi
Reply to  Tubli eeskuju,

Vale tee, aeg läheb edasi, aga siin üritatakse maailma aega tagasi keerata. Kunagi üks vanem põlvkond arvas ka, et televiisor teeb idioodiks, aga näe ei midagi, inimkond kestab väga hästi edasi. Varsti lendavad juba Marsile ja tehisintellekt aitab palju asju kiiremini arvutada. Mõelge sellepeale! Eks mõni kibestunud vanainimene ikka harjunud seletama, et noored on hukas, aga tutkit, ei ole midagi.

......
1 aasta tagasi
Reply to  Misasi

Arvo, sina või? 🙂

.... .._ ..
1 aasta tagasi
Reply to  Misasi

Televiisor teebki idioodiks, teie jaoks on see normaalne! Marsile ei lennata veel niipea, sest telezombistunud venelased alustasid III maailmasõda!

Ohoh
1 aasta tagasi
Reply to  .... .._ ..

Ahsoo, et sõda alustati teleka vaatamise tõttu!? Poleks ainult seda telekat, küll siis valitseks maailmas rahu. Päris “tark”. 🤣🤣🤣

.... .._ ..
1 aasta tagasi
Reply to  Ohoh

Teie ju oletegi ekraani vahtimisest lolliks jäänud, kaastunne!

Ohoh
1 aasta tagasi
Reply to  .... .._ ..

Ma olen võibolla tõepoolest niiöelda lolliks jäänud, aga tõepoolest ei mõista teie väidet, et televiisori vaatamine alustab maailmasõdasid. Kui see nii on, siis ma ei tea ajaloost vist mitte midagi

Jimal
1 aasta tagasi
Reply to  Ohoh

Omal ajal vaadati kaljujoonist. Mindi lolliks ja alustati sõdasid 😀

Hellat
1 aasta tagasi
Reply to  .... .._ ..

See on veel maailmasõda 2,5

En.
1 aasta tagasi
Reply to  .... .._ ..

To …. : Su väitel võib olla teaduslik alus. Lihtne venelane oli juba nõukaajal rohkem telekausku kui eestlane, kes kuni 1990-teni vaatas ETV-st vaid väheseid saateid. Poliitikast pakkus huvi ehk NLKP peasekretäri surmateade. Elati päriselu, käidi külas, tehti aiatööd/sporti, ehitati aastaid eramut/suvilat, loeti raamatuid jne.. Arvutiseerumine võimendas eestlaste loomupärast kapseldumist ja suhtluse kolimist ekraanile. Lapsed on hoovidest kadunud nagu neid polekski. Vaadatakse erinevaid saateid erineval ajal. Ei teki isegi üldrahvalikke ‘paroole’ nagu varem telefilmidest ja -saadetest. Võib olla on virtualiseerumise positiivseks küljeks vahetu füüsilise vägivalla vähenemine? Pole enam kuulda tänavakampadest ja kaklustest (mille asemel vohab vist virtuaalne vägivald?). Teisalt, vahetuks… Loe rohkem »

KodanikH
1 aasta tagasi
Reply to  Misasi

Oleneb mida sealt telekast vaadatakse. Minu inglise keel on kõik ise õpitud ja telekast külge jäänud. Aga kui oled põmmpea ei saa ka tunnis õppides targemaks.

hmm
1 aasta tagasi
Reply to  KodanikH

See just ongi see, mida vaadata. Väga õige!

tund
1 aasta tagasi

Tund on töö ja tööajal on üheks õppevahendisk nutitelefon. Aga vahetunnis võiks tõesti puhata…

nutisõltlane
1 aasta tagasi
Reply to  tund

Koolis 8 tundi nina nutikas ja kodus ka sama. Puhata saavad silmad ja aju vaid magades. Sellepärast ongi 3 maailmasõda ukse ees..

Ohoh
1 aasta tagasi
Reply to  nutisõltlane

Enne teist ilmasäda oli sama lugu, kõik ninapidi lauatelefonis muudkui.

Just
1 aasta tagasi

Tahavad viimasegi rõõmu lastelt ära võtta, et ikka rohkem kooli vihata.

Oh te vaesekesed,
1 aasta tagasi
Reply to  Just

nuti-pluti on juba viimane rõõm ja inimõigus. Kui mordapiibel ja instakrammm on 1-2 päeva maas, siis jätate söömise ka järgi, kuna ei saa enam kõigile postitada, mina mollist sisse ajate? Masendav…

Misasi
1 aasta tagasi

See on tänapäev. Ei peaks vahetunnis kätest kinni rivis käima mööda koridori ühte jalga. Unustage ära oma vana ajastu! Nutilahendused on tänapäeva elu osa, seda üritada takistada on rumal tegevus.

ütle sa nüüd
1 aasta tagasi
Reply to  Just

Igal asjal peab olema mõte. Küsisin endalt, sellelt kõige targemalt, et mis mõttega seda tehakse.kas õpetajatel veel vähe tegemist, et nüüd kontrollida vahetunni ajal, kas keegi äkki kempsus salamisi ei “nutita”. Igasugune keelamine tekitab ju protesti nagu teame…ja kui keegi korraldusele ei allu, kas siis kutsutakse “dinosaurused” kooli, ähvardades millegagi. Leidsin vastuse juhtkirjast-Koolijuhi jutu järgi ei vaata lapsed enam suheldes üksteisele isegi otsa. Laps ei oskagi luua suhet elava inimesega. Nutikeeldu ei taheta rakendada mitte laste ahistamiseks, vaid selleks, et õpilased vahetundides vahetult suhtleksid, leiaksid aega ja võimalust puhata ning liikuda. Kole ka kui meist inimpelgurid saavad…

Seda, et...
1 aasta tagasi

Inimestega otse suheldes tekib ainult probleeme ja liigseid küsimusi. Kui pole sellest veel aru saanud. Läbi sotsiaalmeedia suheldes või muu rakenduse kaudu saab alati ebameeldiva ära blokkida . Lihtne.

Ma loodan,
1 aasta tagasi
Reply to  Seda, et...

et see oli sarkasm.

.... .._ ..
1 aasta tagasi
Reply to  Ma loodan,

Looda sa, nad tõesti nii mõtlevadki!

kahju
1 aasta tagasi
Reply to  Just

kui lapse ainuke rõõm on nutiseade, siis on küll midagi kodus valesti….lapsevanem võiks peeglisse vaadata.

Pss
1 aasta tagasi
Reply to  kahju

Mis seal koolis siis veel rõõmsat on?

Küsimus
1 aasta tagasi
Reply to  Just

Kui teie meelest need noored kooli nii väga vihkavad, siis miks nad seal käivad? Keskkool pole ju kohustuslik.

Noo mis
1 aasta tagasi
Reply to  Küsimus

Keskharidus on nõutav!

roheline utoopia
1 aasta tagasi

Tundide vaheajal ei tohi nina telefoni panna, aga tundide ajal on see ok….progress missugune!

mõnel jah,
1 aasta tagasi

näib, et nutitelefon juba ongi mõtlemise ja arusaamise sassi pööranud.

maamees
1 aasta tagasi
Reply to  mõnel jah,

mitte mõnel vaid paljudel on mõtlemine sassis peamiselt virtuaalmaailmas elades.

Huvitav lähenemine
1 aasta tagasi
Reply to  maamees

Kui paljudel siis?