Karilaid: peaminister vastutab riigieelarvelise segaduse eest

riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid. Foto: Malle-Liisa Raigla
Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid. Foto: Malle-Liisa Raigla

Kõik saavad aru ja asjaosalised ka tunnistavad, et siseministri Lauri Läänemetsa tegevus on ebaseaduslik, kuid ometi laiutab peaminister Kaja Kallas käsi ning nendib, et tema ei saa antud olukorras midagi teha. Ka rahandusminister Annely Akkermann, kelle allkirja kannab vabariigi valitsusest tulnud riigieelarve muudatusettepanekute nimekiri, nendib, et sotside esimees teeb riigi rahaga erakonnale valimiskampaaniat, kuid ka temal puuduvad volitused pidurit tõmmata. Riigikontrolör Janar Holm ütles täna hommikul peetud riigieelarve kontrolli erikomisjoni istungil selgesõnaliselt, et Lauri Läänemetsa tegevus on vastuolus kehtiva seadusandluse ja hea tavaga ning kutsus riigikogu antud muudatusettepanekuid sellisel kujul mitte toetama.

Tagatipuks möönis Lauri Läänemets ka ise, et rahaeraldised lasteaedadesse ei sobi Siseministeeriumi eelarvereale, aga kuna tema ettepanekud koalitsioonipartnerite poolt toetust ei leidnud, siis tegutses ta kitsalt vaid erakondlikes huvides ilma valitsuspartnerite mandaadita. Äärmiselt küüniline käitumine! Samahästi võiks kaitseministeerium hakata erakorraliselt pensione tõstma ja maaeluministeerium õhutõrjet soetama.

Tegelikult ulatuvad tänase siseministri isetegevuse kombitsad aega, kui rahandusministri ülesandeid täitis Keit Pentus-Rosimannus, kellel oli vaja Euroopa Kontrollikoja liikmeks saamiseks sotside toetust. Lauri Läänemets tunnistas ka ise, et lasteaiaehituseks mõeldud raha pani Siseministeeriumi eelarvereale eelmine rahandusminister. Kulissidetaguste tegevustega kursis olevad inimesed teavad, et need miljonid oli see hind, millega Reformierakond sotside toetuse pälvis. Ei ole võimalik, et peaminister Kaja Kallas sellest alles praegu teada sai. Kogu kokkumäng on tänaseks paljastatud.

Hea siseminister, Sinu ministeeriumi haldusalas on piisavalt palju väljakutseid, millele tuleks teravdatud tähelepanu suunata. PPA peadirektor Elmar Vaher on öelnud, et politseinike palgatõus ei ole piisav, päästeameti juhi Kuno Tammearu sõnul ei saa päästja oma sissetulekuga pangast kodu soetamiseks laenu, lisatähelepanu vajab idapiir ja piirivalvurid ning korrastamist ootavad päästekomandod.

Keskfraktsioon on seisukohal, et peaminister vastutab riigieelarvelise segaduse eest. Ei ole mõeldav, et valitsusjuht vaatab ministri rahanduspoliitilist laamendamist lihtsalt pealt. Poliitilised investeeringud lepitakse koalitsiooninõukogus kokku nii, et need oleksid kooskõlas seadusega ja partnerid omaksid ühist arusaama toimuvast. Tänane Eesti on kahjuks ebakindlates kätes.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valija2
1 aasta tagasi

No on alles mees, kes aru ei saa, et ta on tühi koht nii Riigikogus, kui ka Haapsalu linna volikogus. Sisutühise jutuga ja ilmsete kuulmishäiretega jutupaunik.

postimees kirjutab
1 aasta tagasi

kallas on sama süüdimatu karilaid. mitte mingit vahet pole seda riiki näiliselt juhib. seda riiki juhitakse juba ammu väljaspoolt eestit

Tärn
1 aasta tagasi

Aga millal Karilaid hakkab vastutama?
Alustuseks võiks minna päris tööle. Näiteks traktoriga lund lükkama või hooldajaks. Muidu jõuab vanadus enne kätte kui arusaamine, mida töö tegemine (nigela palga eest) päriselt tähendab.

Super uudis
1 aasta tagasi

EKRE toetus langeb, aga Reformierakonna toetus tõuseb!!!! … ja Kesk on TÕUSNUD kolmandaks!! DDDD, Hurraaaaaa!!!

tuleks
1 aasta tagasi

nende päälinna aferistide tegevus siin haapsalus ära lõpetada ja mõni ontlik tegelane jälle volikogu etteotsa valida, tiktokkerid, fuuri küsijad ja muud tolmu keerutajad tuleb tühistada, mingi uhkus meil peaks olema säilinud kodulinna suhtes.

Valija
1 aasta tagasi
Reply to  tuleks

Õige jutt!

2. kodanik
1 aasta tagasi

Muide see, et meil selline valitsus ja peaminister, on suuresti Keskerakonna enda teene. Peale valimisi sai ju neist peaministripartei, kuid nad otsustasid ise selle ära lõpetada ning järgmise käiguna otsustasid üldse opsitsioonipingil maanduda.

Lihtsalt arvan,
1 aasta tagasi

et kui suudate mõne suure käkikeeraja energia valdkonnas vastutama panna, mitte ainult kohviaparaadi tasandil, siis jumala eest hääletan kahe käega teie ja teie erakonna poolt!

lihtsameelne
1 aasta tagasi

ükski näide palun mingist vastutuse võtjast tänaseni

Valija
1 aasta tagasi

Karilaid, mida sa muudkui kaagutad ning otsid teiste vigu. On ka sul ja sinu erakonnal mingi konkreetne plaan järgmiseks valimisperioodiks ja ka pikemaajalisem plaan Eesti arenguks või sina ja sinu mõttekaaslased loodavad valimise edus raha laiali loopimise peale. Halb enesetunne tikub peale, kui lugeda sinu lugusid. Pole sa ka nende aastate jooksul midagi kasulikku õppinud. Palun, ära enam kandideeri riigikogusse, vabasta see koht ärksamatele.

Valija
1 aasta tagasi

Valimised tulekul ja keskerakond peab pildile saama nui neljaks nagu Ratas tantsusaates osaledes ja Karilaid väsimatult sõnumeid seades valimisreklaami tehes. Ei lähe asjaks!