Hannes Rumm: kes kaugel kodust, kes venestamise ohver

Hannes Rumm. Foto: Arvo Tarmula

Sel aastal algas koolitee miljonite Ukraina laste jaoks teisiti. Ja sõna miljon ei ole siinkohal liialdus, sest kodumaalt on põgenenud suurusjärgus seitse miljonit ukrainlast.

Veel kaheksa miljonit ukrainlast on kodudest lahkuma sunnitud ning elavad nüüd mõnes turvalisemas kodumaa otsas.
Usun, et neil paaril tuhandel ukraina tüdrukul ja poisil, kes neljapäeval Eestis kooliteed alustasid, läheb paljude eakaaslastega võrreldes väga hästi. Nad on meie juures hoitud ja meie koolisüsteem on hea.

Saksamaale on jõudnud ligi miljon põgenikku ning Euroopa suurim riik saab oma uuslaste kasvatamisega ilmselt ka hästi hakkama. Esiteks on riik rikas ja teiseks on neil värsked kogemused 2015. aasta põgenike kriisi ajast selliste laste koolitamisel, kelle haridustase oli palju viletsam.

Poolal, kuhu on naabermaalt pagenud 1,3 miljonit ukrainlast, pole raha nii palju ning ka põgenike vastuvõtmine on nende jaoks harjumatu asi. (NB! Ukraina põgenikke on Poolas sama palju kui Eestis elanikke.) Aga olen vestelnud mitmete Poolas põgenikelaagreid külastanud inimesega ning kõik nad kinnitavad, et poolakate suhtumine ukrainlastesse väga toetav ja see aitab ajapikku kõik probleemid lahendada.

Sageli unustatakse ära, et kõige rohkem Ukraina põgenikke on Venemaal, kokku 2,4 miljonit.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vihkaja- Kersti
1 aasta tagasi

Sest pole midagi, meil saab roolijoodik isegi presidendiks!

Justnimelt
1 aasta tagasi

Tegelikult on see õige, et peetakse meeles siiski meie kangelasi, kes on eksinud teelt. Mina , kui tavaline maksumaksja ja mitu põlve eestlane olen ka eksinud seaduse vastu, selle seaduse vastu mida meie valitud esindajad on ette kirjutanud ja täitmiseks käskinud. Võtsin pitsi ja sõitsin koju, jäin vahele, sain karistada. Tunnistasin süüd, ei eitanud. Minuarust mees peabki oma tegude eest vastust andma, mitte keerutama, et ei tea ma ikka ei tahtnud jne (nagu tarand). Kui tegid, siis ka vastuta. Kas see rumm mitte ei üritanud kinni mätsida kunagi, kui see rikkumine juhtus? Sellepeale küsiks, keda kotib mida sa arvad ja… Loe rohkem »

Kas teed nalja?
1 aasta tagasi
Reply to  Justnimelt

Mida sa plõksid, kui sa ka ise roolijoodik oled!

Justnimelt
1 aasta tagasi

Plõksid? Mõte oli selles, et mina ei üritanud kinni seda mätsida. Lugege uuesti mõttega, siis saate ehk aru milles point oli.

Seikspiir
1 aasta tagasi

Huvitav, millal saabub kättemaksutund, et ka vene emad koos lastega mööda ilma laiali pagevad? Kuhu neil minna olekski? Hiinasse, P-Koreasse?

uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Ära Hannes unusta,et poolakad on samasugused slaavlased nagu ukrainlsedki!

puutub
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

Ja mis siis sellest? Slaavlased on koos poolakate ja ukrainlastega ka venelased.

Misasi
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

Slaavlane ei ole ju probleem, või milline on Tomi kommentaari mõte? Et kui slaav siis näita ust? Inimeses on ikka asi, mitte rahvuses. Ma ei kommenteeri igaks juhuks milline võib sinu kaasmaalane olla, aga ka ju mitte kõik ei ole. Püüaks aru asjadest saada ikka, mitte sildistada ühise nimetajaga!

K.s
1 aasta tagasi
Reply to  Misasi

Et viimaste küsitluste põhjal toetab putinit ule 80% venemaal ja pole vaja üldistada? Leian et viimane aeg on riigipiir sulgeda…

Misasi
1 aasta tagasi
Reply to  K.s

küsitluste? Kes küsis, kellelt küsiti ja kes avaldas? Pole mõelnud? Ise tunnen nelja venemaa venelast, kõik erinevatel ametitel leiba teenimas ja neist ükski pole minu küsimuse peale rahul, et selline konflikt toimub, ei pea nad seda õigeks. Nii et selle küsitluse järgi 100% ei toeta.

Seikspiir
1 aasta tagasi
Reply to  Misasi

Need tuttavad muidugi sooviksid, et Ukraina ilma konfliktita Venemaale alluks.

Misasi
1 aasta tagasi
Reply to  Seikspiir

Ei usu, nad rohkem majandusinimesed.