Laupäeval langeb elektri börsihind 49,4 protsenti 236,76 eurole

BNS

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Elektribörsi Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas langeb elektri keskmine börsihind laupäeval reedega võrreldes 49,4 protsenti 236,76 eurole megavatt-tunnist.

Kõige kallim, 484,94 eurot megavatt-tunnist, on elektri börsihind laupäeval õhtul kell 22–23, kõige odavam on elekter aga kell 2–3, kui hind langeb 110,36 eurole megavatt-tunnist.

Lätis maksab laupäeval elekter 450,62 eurot ehk 90,3 protsenti rohkem kui Eestis. Leedus maksab elekter laupäeval aga 141,2 protsenti rohkem kui Eestis ehk 571,08 eurot. Soomes maksab elekter sama palju kui Eestis, 236,76 eurot megavatt-tunnist.

Laupäeval tuleb elektri eest kõige rohkem maksta Austrias, kus megavatt-tunni hinnaks kujuneb keskmiselt 647,86 eurot.

Elektribörsi Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas kujunes tänavu juulikuu keskmiseks hinnaks 233,21 eurot megavatt-tunnist, mida oli üle kahe korra enam kui 2021. aasta juulis, mil kuu keskmine hind oli 83,78 eurot megavatt-tunnist. Juulikuu keskmine börsihind oli ühtlasi 34,2 protsenti kallim kui juunis, mil keskmiseks hinnaks kujunes 173,83 eurot megavatt-tunnist.

Viimane päevane elektrihinna rekord on pärit 17. augustist, mil keskmine hind küündis Eestis 682,05 euroni. See on 36,2 protsenti rohkem kui eelmine päevane rekord 500,61 eurot, milleni küündis hind selle aasta 8. augustil. Neist enne pärines päevane hinnarekord 7. detsembrist, kui hind ulatus 469,03 euroni.

Enne möödunud aastat pärines varasem rekordhind elektribörsi Eesti hinnapiirkonnas 2014. aasta 20. juulist, mil päeva keskmine hind oli 124,77 eurot megavatt-tunni kohta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tõsi
1 aasta tagasi

võrreldes 1913 aastaga on see tubli saavutus seltsimehed kommunistid, elagu kogu meie maa elektrifitseerimine ja kemiseerimine, iljitsi lambikesed jäävad särama igavesti

Jaanus
1 aasta tagasi

Ma juba ootan millal rahvas mõistuse pähe võtab ja hakkavad valitsuses pead langema.

K.s
1 aasta tagasi

Loodan, et mida kõrgem elektrihind seda låhemake jõuab kajakaldale muinastulede öö…või oli see hoopis kristalliöö?

maamees
1 aasta tagasi

Miks see hind langes just nüüd 50% võrra? Kas päikest ja tuult ja vihma on täna rohkem kui oli siiani sel suvel? —- täiesti pime manipulatsioon on see el-börs.

Seikspiir
1 aasta tagasi
Reply to  maamees

sest puhkepäevadel on tööstustarbijaid vähem

kaubandus
1 aasta tagasi
Reply to  Seikspiir

keskused oma päevastes tulede säras ja konditsioneeride ja külmikute jaheduses ja me taome selle kõik kinni ning veelgi rohkemgi, kannatame kõrge el. hinna ja defitsiidi tõttu.

Seikspiir
1 aasta tagasi
Reply to  kaubandus

Muidugi taome kogu selle sära ja viled ja kellad kinni.
Mõelge, kui palju võiks poes olla kaup odavam, kui reklaamikulud maha arvata. Aga ei, lihtsameelne ostja teeb oma valiku ikka teles leierdatud reklaamide põhjal. Seda juba kaupmehed teavad.

Nimi
1 aasta tagasi

Sellistes lugudes tahaks näha ka infot, kui palju on börsihind omahinnast kallim – kui arvestada, et omahinnaks on 20-30 eurot Mwh kohta, nagu mõned on pakkunud, pole kümme korda kõrgem hind tõesti asi, mille üle hõisata (kuigi see on muidugi parem kui 500 või 4000 eurot Mwh eest)

Mati
1 aasta tagasi

Kingitud hobuse suhu ei vaadata.

Jaan.K
1 aasta tagasi

Just lugesin, et piirhind tõstetakse 5000 eurole.
Vat nüüd alles teeme sanktsioonid venemaale, ise istume külmas pimedas.Aga soome piiril põleb igavene puutini gaasituluke.Paluks ikka rohkem venemaad pitsitada.Saaksime veel paremad hinnad.

uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Hurraa !”236,76 eurole megavatt-tunnist” see ju puhta muidu ?