Tõnis Mölder: Reformierakonna kättemaks

Tõnis Mölder. Foto Aleksandr Guzhov
Tõnis Mölder. Foto Aleksandr Guzhov

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni istungilt ilmnesid selged faktid sellest, et Reformierakonna ainuvalitsuse 30. juuni otsus jätta taaste- ja vastupidavusrahastu (RRF) rahastamiskavast välja Tallinna haigla projekt, Rohuküla raudtee järgmise etapi ehitamine ning Eesti katmine meditsiinikopterite võrgustikuga, oli poliitiline kättemaks Keskerakonnale.

Tegemist oli vastukäiguga Keskerakonnale koalitsioonis tõstatatud laste- ja peretoetuste debati eest. Seda, et kärbete näol oli tegemist poliitilise otsusega, tunnistas riigieelarve kontrolli erikomisjoni istungil ka uus majandus- ja taristuminister Riina Sikkut.

Prognooside kohaselt pidi Eesti RRF-i fondi maht jääma pisut alla miljardi ehk eelmise valitsuse otsusega oli RRF-i investeeringute kava mahuks 982,5 miljonit eurot. Pärast täpsema majanduskasvu selgumist kinnitas Euroopa Komisjon Eesti RRF-i fondi mahuks kokku 863,3 miljonit eurot. Esialgsest summast otsustas Reformierakond kärpida aga oluliselt rohkem ehk summas 360,3 miljonit. Maha võeti nn Keskerakonnaga seotud objektid, millel oli laiem regionaalne mõõde ning tugevam mõju Eesti tervishoiu kvaliteedile.

Reformierakonna kärpe suurus ületab mitmekordselt Euroopa Komisjoni mahu ning sellega tekitati endale juurde 240miljoniline puhver, mille sisustamise üle hakkab uues koalitsioonis lehmakauplemine alles lähikuudel. Välistatud pole, et näiteks Rohuküla raudtee võib olla üks läbirääkimiste objekte, aga nüüd on lihtsalt võimalik selle „vorsti” vastu saada oma „vorst”.

Projekt, mis puudutab Rohuküla raudteed, oli oma ettevalmistuste poolest jõudunud kõige kaugemale ning järgmise etapi maksumuski oli teada ja see ei ületanud RRF-i rahastuse lubatud mahtude piire. Riigihanke võitja, kes ehitaks valmis järgmise lõigu marsruudil Turba–Risti, oli selgunud. Lisaks projekteeriti ka järgmisi lõike ehk Reformierakond eesotsas Kaja Kallasega tõmbas projektile piduri juba siis, kui rong oli jaamast lahkunud. Põhjendusteks on toodud projekti eeldatav kallinemine ja kohalike elanike leige huvi projekti vastu. Riigihanke tulemusena oli järgmiste tööde maksumus sendi pealt teada, seega projekti kallinemine selles faasis on välistatud. Lisaks jäeti kõrvale fakt, et näiteks Turba–Riisipere uue lõigu reisijate arv teeb silmad ette paljudele teistele rongiliinidele.

Lõpetuseks, kättemaks on poliitilisest vaatenurgast kahtlemata Reformierakonnale magus, aga sellise küünilise otsusega ei tehta liiga mitte Keskerakonnale ja tema valijatele, vaid kogu Eesti rahvale. Poliitikas on olulisel kohal riigimehelikkus ja poliitiline järjepidevus ka siis, kui kõikide nüüdseks endise koalitsioonipartneri otsustega ei olda lõpuni nõus.

Riiki ja omavalitsusi ootavad RRF-i rahastuskava muudatuste osas ees kohtuvaidlused ning suure tõenäosusega võib riik hetkel suurusjärgus 20 miljonit eurot selle otsusega nn korstnasse kirjutada. Nende projektide tulevik on tume ning edasine saatus sõltub paljuski uue koalitsiooni ministrite pingutustest riigieelarve strateegia arutelude käigus nende projektide järjepidava rahastuse eest seista. Hetkel on tehtud seda vaid toetavate sõnadega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
housefuck
1 aasta tagasi

puhas fantaasia….

….selgitage mis imeloom on rohuküla raudtee ?????

Jenkem
1 aasta tagasi

Suure algustähega on see Lasteaed mis meie rahva peal oma jonnakusega jalgu trambib….

kättemaks
1 aasta tagasi

on magus

Hellat
1 aasta tagasi

Idioot

Imelisest imelisem Eesti
1 aasta tagasi

Valitseb erakond, mille märksõnadeks on: VEB Fond, $10 miljonit, Suur Vene Rahapesu, riigi kaitsevõime tohutu kahjustamine, inimeste ja ettevõtete paljaksröövimine meeletu inflatsiooniga jne, jne….. Selle kuritegeliku erakonna valitsemise tulemuseks lähitulevikus on Eesti iseseisvuse kaotus.

Imeline Eesti
1 aasta tagasi

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimeheks on hasartmängusõltlane ja oma vara mahamängija, võimas. Kui me ei oleks banaanivabariik, siis peaks antud indiviid ammu olema poliitikast kadunud, kuivõrd on otseselt ohuks riigile.

kes
1 aasta tagasi
Reply to  Imeline Eesti

mängis oma , kes 10 milli

vohh
1 aasta tagasi

Solvunud mees.S olvunud ka erakond ja solvunud erakonna esimees. Kas üle ei saa juba sellest pirtsutamisest? Tehke keski rahadega valmis, kus siis tuleb alles valijaid!!

Hellat
1 aasta tagasi
Reply to  vohh

Idioot olete vä?

Jaan
1 aasta tagasi

Eesti riiki pole enam mitu aastat olemas.Meie juhid on salakavalad Putini poisid tüdrukud.
Vaadake isamaad Kallasega me valitsust ei tee.Kes olid esimesed sinna tormamas ,ikka meie tuulelipp isamaa .

isamaaga
1 aasta tagasi
Reply to  Jaan

on kööga

olemasolevat
1 aasta tagasi

raudtee liiklust ei suudeta tegusana hoida, rongid puupüsti täis, pidevalt tehnilised rikked, aga vaja seda jama veel juurde tekitada, sealjuures mõttetut rohuküla lõiku. kes mäletab, kui suurt trummi veel polnud, milline jama valitses lihula mnt . kui rong tuli, tund aega tuli oodata. aga helikoptereid läheb veel kõvasti vaja keskkonna ministeeriumile lõbulendudeks nn. mugavuskohaga igasugu inspektoritele. raudtee ehitus rohukülla peaks olema erafirma asi, omad äririskid, kui arvab, et tasub ära, riigi raha sinna alla matta on vastutustundetu, kuna nii busse kui taksosid meil jätkub selle 10 km vahemaa läbimiseks, kui kellelgi erilist tahtmist on

donn Huann
1 aasta tagasi
Reply to  olemasolevat

Miks sa valetad, arvad tõesti, et ainult sul on internet?

En.
1 aasta tagasi
Reply to  olemasolevat

To Olemasolevat: Teil on ses mõttes tänuväärne kommentaar, et annab põhjust meenutada kaht asja. Esiteks Suure trummi üle 100-aastast ajalugu ( http://www.muis.ee/museaalview/1058498 ), mille katkestas vaid uue viadukti ehitus. Teiseks: Rohuküla raudteelõik pole tõesti vajalik mitte niivõrd haapsallastele vaid hiidlastele & saare külalistele, keda, ütleme ausalt, Haapsalu ei huvita. Neid on sadu kordi rohkem kui otse Haapsalust Hiiumaale sõitjaid. Läänlasi puudutab esialgu raudtee pikendamine kasvõi Ristini, sest ristilastele seostub ‘linna minek’ rohkem Tallinna kui Haapsaluga.

Hellat
1 aasta tagasi
Reply to  olemasolevat

Idioot on ja jääb

Nälg
1 aasta tagasi

Reformierakond maksis kätte tervele Eesti rahvale selle eest, et nad valitsusest paariks aastaks välja jäeti…..

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Nälg

Aeti??? Lumpen valis ebaadekvaatses olekus olles parteid, milline on kõigilt midagi varastanud. Kaido Kamalt ja tema mõttekaaslastelt erakonna nime, Isamaalt rahvuskonservatiivsuse sildi, korporatsioonidelt tõrvikurongkäigud, meilt kõigilt meie rahvussümboolika – ja takkatippu lörtsiti täiesti ära härrasmeeste peakate…

seeeest
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

valitsevad platnoid ei varasta midagi, lihtsalt võtavad , mis neil vaja, nagu platnoidel kombeks

En.
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Jajaa. Aga keerame hr. Põdrale volüümi juurde: “Ja siis nad valetasid, et Eesti vajab kõige hädapärasemat iseseisvat kaitsevõimet ning energiavarustust. Kõigi Alo Matieseni isamaaliste laulude sõnad varastati ja lörtsiti ära, sest tegelikult me ju ei tahtnud Lasnamäe peatamist ning vene keele vohamise lõppu. Isegi “Maa tuleb täita lastega” mõte keerati pea peale, sest õiged (progressiivsed?) eestlased pidasid silmas lgbljhg-lapsi, keda tuleks osta välismaalt iniminkubaatoritest või eksportida täisealistena Sahara-tagant. Omaenda eesti kõhubeebide aborteerimise eest maksaksime aga peale. Ning muidugi tuleb kõigil eestlastel pimesi usaldada läbimata uuringuteta eksperimentaalseid süstevedelikke.” Ups! Miks meenutab hr. Põdra kommentaar ja minupoolsed näited hoopis RE ja Isamaa… Loe rohkem »

ALKO1000
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Sm Põdra paistab hetkel adekvaatses seisus olevat, suudab isegi kirjutada!

Hmmm...
1 aasta tagasi
Reply to  ALKO1000

…Põdra oli viimati adekvaatne aastal 1971.