Tarmo Vahter: sõjaeelse Eesti kõige õnnelikum aasta oli 1936

Andra Kirna

andra@le.ee

Ajakirjanik Tarmo Vahterit üllatasid raamatu tarbeks infot kogudes haridusministeeriumi materjalide hulgast leitud kaustad koo - livormide joonistega. Foto: Andra Kirna

Ajakirjanik Tarmo Vahterit üllatasid raamatu tarbeks infot kogudes haridusministeeriumi materjalide hulgast leitud kaustad koolivormide joonistega. Foto: Andra Kirna

Eesti Ekspressi ajakirjanik Tarmo Vahter valis esimese iseseisvusaja kõige õnnelikumaks aastaks 1936. aasta – just sellest aastast räägib tema viimane raamat.

Vahter käis mullu ilmunud raamatut „Võitlus tuleviku pärast. 1933–1936: Pätsi aja rääkimata lood“ tutvustamas Uuemõisa raamatukogus.

„Eelmises raamatus „Karuks istus vangitornis” oli päris palju nõukaaja depressiivsust ja tekkis soov kirjutada midagi toredat ja lahedat,“ sõnas Vahter alustuseks. Autori sõnul on 1936. aasta valimine kõige õnnelikumaks täiesti subjektiivne otsus.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kummaline maailm
1 aasta tagasi

Kas järgmise sõja eelne kõige õnnelikum aasta oli 2019, sest Covid jõudis meile 2020 ning seejärel riburada muud jamad?

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi

Juba vanas Kreekas olid need asjad läbi proovitud. Demokraatia viis eklektikani (osalusdemokraatia – ekleesia – rahvakoosolek kõrgema võimuna), erinevate põhimõttelagedate soovide virr-varri mandumiseni. Esindusdemokraatia viib etableerunud, võimu nimel kisklevate puntideni – erakonnad. Praegune olukord on nende kombinatsioon. Mingil hetkel on vaja valgustatud monarhi, kes asjad jälle rööpasse seaks. Praegu käib võitlus selle nimel, kes selleks saab. See pole ainult Eestis, aga kogu läänemaailm on selge sihi ja suunata. Ukraina on läänemaailma indulgents.

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Kui riigis kehtib ühe mehe või naise võim,kõik võimu ohustajad on palte peal ja onngi kuldaeg käes aga seda ainult Eesti riigis ? Mujal on niisugune riigikorraldus meie arvates diktaatorlik?

Kirp Conrad
1 aasta tagasi

olen alati rääkinuyd,
et see oli wabariigi kuldaeg.
polnud segamas riigikogu jututuba
nagu nyyd nii on