Naiskodukaitsjad seovad raudteejaamadesse leinalindid

Lääne Elu

info@le.ee

Täna õhtul seovad naiskodukaitsjad 70 raudteejaama juuniküüditatute ohvrite ja kõigi repressioonide tõttu kannatanute mälestuseks leinalindid.

Läänemaal saavad leinalindid Haapsalu ja Risti raudteejaamad.

Homne üritus „Ma ei unusta Sind!“ on vaikiv mälestusüritus. 14. juunil 1941 küüditati Nõukogude Liidu okupatsioonivõimude poolt üle 10 000 eestimaalase, et likvideerida moraalne, füüsiline ja õiguslik vastupanu okupantide režiimile. Vaenlaseks tembeldati kogu vastupanu osutav elanikkond. Paljud aktiivsed ja isamaalised inimesed, kes olid eelneva 20 aasta jooksul andnud oma panuse parema Eesti loomisele, hukati 1942. aastal jõustunud surmanuhtluse otsuse alusel kaugel Siberis.

Naiskodukaitse esinaise Airi Toominga sõnul on hirmutav, et 81 aastat tagasi toimunule saab tõmmata paralleele tänase maailmaga: „Me ei tohi unustada, et minevikus toimunud koledused võivad taas korduda. Valus on kuulda lugusid ukrainlastest, kes on vägisi oma kodudest viidud ja läbi raskete emotsionaalsete ja füüsiliste vintsutuste jõuavad meie piirile, vaba maailma künnisele. Need on inimesed, kes ei soovi muud kui elada iseseisval ja vabal maal. Nagu meiegi praegu ja nagu juuniküüditamise ohvrid 81 aastat tagasi.“

70 raudteejaama Eestis, kokku 1630 meetrit leinalinte. Balti jaamas lehvivad lisaks leinalintidele Ukraina lipuvärvid. 81 aastat tagasi toimunud tragöödia toimub praegu Ukrainas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ants
1 aasta tagasi

Vale puha
Mitu mõrtsukagenti on Patareid maitsnud.. Ja isegi surnud vanglas

Neh
1 aasta tagasi
Reply to  Ants

Ja kui saladus pole, kes need siis olid ?

Neh
1 aasta tagasi

Osad küüditajad on siiamaani meie keskel ning 30 aasta jooksul pole mitte ühtegi küüditajat ega mõrtsukat isegi sümboolse rahatrahviga karistatud Valesti parkimine on ümber nimetatud ENSVs suurem kuritegu kui 1940date jõledused.