Tetjana Himitš: hirmus pole surra, hirmus on surmahirmus elada

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Mariupoli ülikoolis ajakirjandust õppinud Tetjana Himitš on üks paarisajast Haapsallu jõudnud sõjapõgenikust. Foto: Malle-Liisa Raigla

Mariupoli ülikoolis ajakirjandust õppinud Tetjana Himitš on üks paarisajast Haapsallu jõudnud sõjapõgenikust. Foto: Malle-Liisa Raigla

Mariupolis Azovstali tehases töötanud Tetjana Himitš jõudis sõja jalust Venemaa kaudu Haapsallu kaks nädalat tagasi.

17. mail istub Himitš koos mõneteistkümne saatusekaaslasega – noored tõsised pikkade juustega naised – Haapsalu kultuurikeskuse kohvikus, millest saab igal esmaspäeval paariks tunniks sõjapõgenike kohtumispaik. Kell kolm päeval on kohvik peaaegu inimtühi ja vaikne. Peale ukrainlaste pole seal kedagi.

Üks patsidega naine on kohkunult pead raputanud – millest rääkida?! Teised kõhklevad, vaatavad üksteisele otsa. Mariupoli ülikooli ajakirjanikuna lõpetanud Himitš tõuseb – on nõus intervjuud andma.

Silmad on kurvad, aga hääl kindel. Kaks nädalat tagasi jõudis ta mehe ja tema poja, üheksa-aastase Jegoriga Haapsallu. „Me poleks ära tulnud, mitte mingil juhul, me ei kavatsenud tulla,” ütleb Himitš. Aga Haapsalus töötav sõber palus oma vana ema Mariupolist ära tuua. Nüüd on nad siin, elavad hotellis. Jegor läks kooli, elukaaslane leidis juba töö. „Haapsalus on nii vaikne,” ütleb Himitš.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pamp
1 aasta tagasi

Pole neil siin ka kerge. Elavad ajutiselt hotellides, pärast peavad omale ise elukoha leidma. Korterit osta ka ei jõua, kuna hinnad on laes. Need, kes tööd leiavad, elavad veits paremini, aga palgad on nirud. Nägime töömessil, kuidas kohalikel firmadel ila tilkus, kuna saavad miinimumpalgaga ukraina tööjõudu, aga vaevalt kauaks. Ukrainlased ei viitsi ka miinimumi eest rabada. Kohalikel on tööd saada veelgi raskem, kuna öeldakse, et järjekord ukse taga. Kes mäletab Süüria pagulaste lugusid, kes siia korraga tulid 3 perekonda. Nad on kõik siit lahkunud Saksamaale.

Mida v..
1 aasta tagasi
Reply to  Pamp

Käi tead kuhu, rumal inimene!

Marita
1 aasta tagasi

Tuli poja ja mehega.Miks noored mehed ei kaitse ona riiki? Kõik tulevad siia töötama ja elama.Kuidas nad üldse saavad riigist välja?

Mida v..
1 aasta tagasi
Reply to  Marita

Lillelaps peaksite aru saama, et väga paljud tulijad on venemeelsed. Kas te sellepeale pole ise tulnud? Siis palun mõelge ja püüdke aru saada, et kõik ei ole siin masilmas nii must ja valge

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Ikkagi pole siiani aru saanud,kuidas nii suure teritooriumiga riik kus ühel kolmandikul käib sõda peab oma inimesi tuhandete kilomeetrite taha kihutama ?

realist
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

see riik on nii korrumpeerunud…..pole raha, põgenikke aitamiseks. Kõik on laiali tassitud…..Inimesed,kes sealt põgenevad teavad väga hästi, et oma riigile loota ei saa….hakata jälle kõik uuesti üles ehitama….Mõned ei soovi seda, ei usu sellesse ja lähevad lihtsalt ära. ja neid ei saa ka hukka mõista, elu on ikkagi üks.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

Meil näiteks pole sõda, aga sada tuhat on soomes.

K.s
1 aasta tagasi

Sõda meil pole, a on reformierakond…

Neh
1 aasta tagasi

Seda nimetatakse 4da põlvkonna sõjaks kus riike lammutavad agendid seestpoolt majandusmeetmete ja psühholoogilise sõjaga. Eesmärk on tekitada vaesust tülgastust lootusetust et agaramad lahkuksid ja allesjäänud jooksid ennast lihtsalt surnuks. 4da põlvkonna sõjapidamine töötati välja USAs justnimelt kolooniate valitsemiseks. Tegemist on muidugi äärmiselr destruktiivse meetmega mis muudab kohaliku võimu äärmiselt haavatavaks sest vaesunud ja demoraliseerunud elanikkond jääb kriisi ajal apaatseks.

Kummaline maailm
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

“Ühel kolmandikul käib sõda”
Kust see põgenev 1/3 ehk ligi 15 milj inimest peaks niigi räsitud majandusega riigis hoobilt uue töö- ja elukoha leidma?

Abcmas
1 aasta tagasi

Seda enam,riiki uuesti ülessehitama.

Neh
1 aasta tagasi
Reply to  Abcmas

Keegi ei usu en seda riiki ja ei panusta sest tolku pole ja ei saagi olema.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Neh

Ära põe, ukrainlased ehitavad riigi ja putinistan maksab ülesehituse kinni!

Neh
1 aasta tagasi

Mina ei põegi. Ma vaatan ja naeran kuidas hullunud zooroopa ajalooõpikusse läheb. Sügisel saame veel hinnatõusule ja pagulastele koroonakarantiini ka kaela. Kui bensiin maksab 10 euri liiter ja kellelgi pole tööd siis hakkab nalja saama.

Lembi
1 aasta tagasi
Reply to  Neh

Sinul võib naljakas olla,naera siis,meie saame hakkama,ongi hea,mugavusstsoonist välja😁