Raudtee- ja sidemuuseum sai valmis uue püsieväljapaneku kontseptsiooni

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu raudtee- ja sidemuuseumi väljapanek. Foto raudtee- ja sidemuuseum

SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid koosseisu kuuluv raudtee- ja sidemuuseum valmistub uuendama ajaloolise Haapsalu raudteejaama kompleksi väljapanekut.

Uus püsiväljapanek hõlmab nii reisijatehoonet kui ka väliala, kus paikneb muuseumi veerem, teatas SA Haapsalu ja Läänemaa muuseumid.

Rohuküla-Turba reisirongiliikluse taastamise järel elektriraudteena muutub ja täieneb kompleksi kuuluva ala ja hoonete otstarve. Muuseumi oluliselt laiendatud ja kaasajastatud püsinäitus loob eelduse suure turismipotentsiaaliga külastuskeskuse tekkimiseks.

Uus püsinäitus peab andma mõtestatud ja elamusliku ülevaate raudtee ja side ajaloost Eestis 19. sajandi lõpust tänapäevani ning pakkuma külastajatele kaasaegselt esitletud teadmisi ja mitmesuguseid tegevusi ainulaadses arhitektuurses ja tehnilises keskkonnas.

On ainulaadne, et muuseum saab paiknema ühendusteede ristumiskohas, kuhu jõuavad külalised nii rongi, auto, bussi kui praamiga. Jalgsi ja rattaga liikujatest rääkimata.

Kontseptsioonis esitatakse ja analüüsitakse eeldatavalt 2025. aastal valmiva püsiväljapaneku jaoks vajaliku keskkonna (välis- ja sisealad) funktsioone, sihtgruppe, ekspositsiooni eesmärke, põhimõtteid, eksponeeritava materjali esitamise printsiipe ja põhisõnumeid, samuti külastajateekondi eri ekspositsioonialadel ja nende vahel. Samuti on kirjeldatud võimalikke külastajatele pakutavaid atraktsioone ja pedagoogilisi programme.

Töö valmis Muinsuskaitseameti toel „Muuseumide kiirendi“ taotlusvoorust rahastatava projekti raames. Hoonestuse ja välialade arhitektuurne kontseptsioon valmis koostöös OÜga Sova Arhitektid, püsiekspositsiooni sisulise kontseptsiooni tegemist nõustas BDA Consulting OÜ. Koostööpartneritena andsid oma panuse SA Läänemaa, Haapsalu linnavalitsus, Muinsuskaitseamet ja mitmed teised organisatsioonid.

Kokkuvõte on leitav https://salm.ee/raudtee-ja-sidemuuseum/pusinaitus/

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments