2021. aasta kokkuvõte: koroona

Esimeste seas said vaktsiinisüsti Läänemaa haigla töötajad. Foto: Malle-Liisa Raigla
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Esimeste seas said vaktsiinisüsti Läänemaa haigla töötajad. Foto: Malle-Liisa Raigla

Aasta möödus vaktsineerimise tähe all

Aastaga on vähemalt ühe koroonavaktsiinidoosi saanud 12 951 läänlast, tervelt kolm kaitsesüsti on saanud 6098 läänlast.

Kaitsesüstimine koroonaviiruse vastu sai Läänemaal alguse läinud aasta viimasel päeval, kui 20 Läänemaa haigla töötajat said oma esimese vaktsiinidoosi.

Aasta alguses läks kaitsesüstimine üle kivide ja kändude – vaktsiine oli vähe, soovijaid aga palju, nii polnud kõigil tahtjatel võimalust end kohe vaktsineerida. Jaanuaris said Läänemaal vaktsiinisüsti vaid meditsiinitöötajad ja hooldekodude elanikud.

Veebruari lõpus hakkasid kaitsesüsti saama elutähtsate teenuste pakkujad: päästetöötajad, politseinikud ja õpetajad. Haapsalu kultuurikeskuses olid esimesed massvaktsineerimised, kus kahe päeva jooksul süstiti üle 300 inimese. Seesuguseid suuri vaktsineerimisi toimus kultuurimajas paar korda kuus suveni.

Massvaktsineerimised tellis Haapsallu haigekassa, sest vaktsineerijaid Läänemaal nappis: perearstid soovisid süstimise asemel tegeleda oma põhitööga – haigete ravimisega – ja haigla veel vaktsineerimisega ei tegelenud. Vaktsineerimisaegade nappus viis selleni, et digiregistratruuris käis nobedate näppude voor – kui ajad avati, täitusid need kohe. Samuti sai hoo sisse vaktsineerimisturism: kui kodulinnas parasjagu kaitsesüstimiseks aega ei olnud saada, sõideti selleks teise linna, suisa teise Eesti otsa.

Eri vanusegruppidele avanesid vaktsineerimisajad järk-järgult – esmalt said vaktsiinisüstid eakad ja riskirühma kuuluvad inimesed, seejärel järk-järgult nooremad.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
arusaamatu..
2 aastat tagasi

… milleks selline artikkel vajalik on?