Klassikaraadio tähistab Haapsalust pärit kirjaniku sünniaastapäeva

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Rahvaleht nr 32 aastast 1939 parasjagu Haapsalus töötavast Fred von Hörschelmannist.

Klassikaraadio tähistab sel nädalal Haapsalust pärit baltisaksa kirjaniku Fred von Hoerschelmann 120. sünniaastapäeva.

Haapsalus, praeguse Viigi kooli majas Suur-Mere 17 sündinud kirjanik Hoerschelmann (16.11.1901 – 2.07.1976) kogus Saksamaal ja Skandinaavias kuulsust eriti oma raadiokuuldemängudega. Kuigi Haapsalus sündinud kirjanik veetis juba enne II maailmasõda suure osa oma elust Saksamaal ja Itaalias, on tema lühijuttudes inspiratsiooni ammutanud ka Eestis.

1950. aastal ilmus Münchenis Hoerschelmann jutukogu “Die Stadt Tondi” (Tondi linn), kus Tondi linnana peab autor silmas Haapsalut.

Sel nädalal, esmaspäevast reedeni kl 16.30 loeb Ursula Ratasepp Klassikaraadios Hoerschelmanni kogumikust neli jutustust, mille ühisosaks sürreaalne õhustik ja inimlikud veidrused. Jutud on saksa keelest tõlkinud Piret Pääsuke.

Teisipäeval kl 14 vestleb saatejuht Miina Pärn Klassikaraadio Delta kultuurimagasinis Hoerschelmannist tema juttude tõlkija Piret Pääsukese ning kahe Haapsaluga tihedalt seotud sakslase Frank Borchersi ja Hardy Michael Harteriga. Nii Borchers kui ka Harter on  Haapsalus majaomanikud, kes tunnevad huvi nii Haapsalu ajaloo vastu kui on ka vana saksa kultuuripärimuse hoidjad ja huvilised. Harter räägib saates ka oma kohtumistest Hoerschelmanni Saksamaal Tübingenist elava õetütrega.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments